Här har vi samlat allt vi vet om olivolja och det har blivit en del under de dryga fyrtio år som Fernando Di Luca levererat Zeta olivolja till svenskarna.
Här har vi samlat kunskap, knep och råd. Vi vill att du ska inspireras och upptäcka den goda och nyttiga maten från Italien och Medelhavsländerna.
150 g
750 ml
250 ml
360 g
140 g
100 ml
180 g
Zeta är ett av Sveriges mest älskade företag. Och familjen Di Luca fortsätter att vara det de alltid har varit - en familj där mat är kärlek.
Recept på mat att laga på vintern när rotfrukter, pumpor och kål är i säsong. Mustiga grytor och rustika långkok.
Snabb och enkel dippsås med viss hetta från chilipesto. Passar utmärkt till att dippa Zeta Tunna Crostini. Men passar också bra som tillbehör till grillat eller att doppa bröd i.
(3)
Dipp som är snabb och enkel att göra. De passar perfekt till att dippa Zeta Tunna Crostini. Men såserna passar också bra som tillbehör till grillat, krämig dressing till sallad eller att doppa bröd i.
(1)
Bakad fetaost, tomat och chili gör den trendiga och snabblagade pastarätten magiskt god. Enkel pasta som är krämig och har mycket smak.
(10)
Piadina är ett klassiskt italienskt bröd som bakas på olivolja. Denna variant är med het pesto, fetaost och oliver. Utmärkt att servera till lunch eller mellanmål.
Bjud på enkel och god antipasti som serveras fint på en julkrans gjord av doftande rosmarin. Passar utmärkt till glögg och julbord.
(6)
Grönkålssallad med mycket färg och smak. Passar utmärkt att servera som egen rätt eller som tillbehör på julbordet.
Panettone är en italiensk julkaka som är fylld med torkad söt frukt. Förekommer främst i Milano under jul och nyår och serveras ofta med söta och syrliga tillbehör.
(4)
Pandoro är en klassik italiensk kaka som serveras under jul och nyår. Denna variant är med frisk citroncreme och sötsyrlig hallonsås. Utmärkt att bjuda på vid glöggminglet, julbordet eller som efterrätt till nyår.
(7)
Svamptoast med läcker touch av vitlök under ett täcke av smält ost. Använd gärna svamp efter säsong för bästa smak.
(19)
Mustig ostgratinerad grönsakssoppa med italienska smaker. Påminner om en klassisk löksoppa som kan serveras som både förrätt eller varmrätt.
(20)
Piadina är ett italienskt bröd bakat på olivolja. Värm brödet i stekpanna och fyll med pesto, buffelmozzarella, oliver, parmesan och rostade pinjenötter. Toppa med tomater och basilika. Piadina passar att äta när och var du vill, inne- som utemat.
(29)
Piadina är ett italienskt bröd bakat på olivolja. Värm brödet i stekpanna och fyll med prosciutto cotto, buffelmozzarella, parmesan, tomatpuré och oregano. Piadina passar att äta när och var du vill, inne som utemat.
(33)
Smakrik kycklingsoppa med pasta maccaronetti och grönsaker. Perfekt som en vardagssoppa under höst och vinter.
(71)
En härligt mustig vegetarisk pastarätt med svarta bönor, oliver och savoykål. Toppas med nyriven parmesan och en smakrik olivolja.
(143)
Mustig och snabblagad linsgryta som toppas med fetaost. En mycket god vegetarisk middag mitt i veckan.
(390)
Råstekta grönsaker och vegansk majonnäs gjord på kikärtsspad. Passar utmärkt som egen huvudrätt eller som tillbehör.
(23)
Zetas tolkning på mac'n cheese på vår smakrika svampcrème med tryffelsmak tillsammans med Maccaronetti. En snabblagad, lite lyxigare vardagsrätt.
(120)
Variant på risotto men med olika gryner. Tillsammans med rostad pumpa, parmesan och vitlöksstekt svamp blir det en härlig rätt med mycket smak.
(5)
Sötpotatis med fetaost och chili är en perfekt kombination av smaker, sött, salt och lite kryddigt. Passar lika bra som tillbehör som egen vegetarisk rätt.
(223)
Mustig tonfiskpasta med klassiska italienska ingredienser som kapris, tomater och vitlök. Något man snabbt kan svänga ihop en vardagskväll.
(61)
En solig och snabblagad sallad med apelsin, fänkål och cerignolaoliver. God som den är, som tillbehör eller på buffén.
(22)
Vegetarisk smakrik pastagratäng med zucchini, strozzapreti och pecorino, som får sin krämighet från mascarpone. En härlig vardagsmiddag.
(168)
En lyxigare saffransrisotto med skaldjur och gremolata. Med pilgrimsmusslor och blåmusslor blir det en härlig smakkombination.
(62)
En krämig och smakrik sardellrisotto med oliver, tomat, citron och rostad mandel. Med härliga italienska smaker blir det en festlig rätt, både till vardag och helg.
Köttfärssås med mycket grönsaker och kikärtor. Minska på köttet och få en härlig och mustig smak. Passar hela familjen.
(107)
Små efterrätter i vackra krustader med mascarponekräm i 3 olika smaker; citron, choklad/kaffe och kola.
(39)
Tryffelsalami och parmesankräm rör du ihop på 10 min. Ett perfekt drinktilltugg eller antipasti som du snabbt förbereder.
(138)
Focaccia är ett klassiskt italienskt bröd. I den här varianten med vår smaksatta olivolja med smak av provencal. Brödet toppas med oliver, havssalt och färsk rosmarin. Utmärkt att servera som tillbehör på buffen.
(109)
Fyllda paprikor med gryner som parmesangratineras i ugnen med smak av kapris, tomater, aubergine och sardeller. Perfekt om du har gryner över.
(17)
Tiramisù är en klassisk italiensk dessert, i den här varianten med hallonsås och färska bär. God efterrätt som kan serveras vid alla tillfällen.
(52)
Spaghetti pesto är en riktigt klassiker med den smakrika röran med basilika från Genua. God till pasta, men också på brödet tillsammans med italienska charkuterier. Här är en variant med rostade solroskärnor.
(80)
Muffins med cannellinibönor, fetaost och oliver, perfekt som mellis eller som lunch, till en picknick
(32)
En saftig och ljuvligt god chokladtårta där få gäster ens kan ana att den innehåller svarta bönor. Dessutom är den glutenfri. Använd en liten form, ca 18 cm om du vill göra en hög tårta som du kan skära i två lager som på bilden.
(101)
Glutenfria och saftigt goda muffins med vita bönor, kanel och kardemumma. Perfekt som en mellis eller att ha med sig på en picknick.
(48)
En mustig och god spaghetti toppad med krispigt bröd och med smaksättning av tomater och sardeller. Förr i tiden i Italien om man inte hade råd med dyr ost kunde man steka gammalt bröd och strö över pastan istället. Därför kallas rätten fattigmansparmesan i Italien.
(63)
Ris på röda linser & gröna ärter med grönsaker tillsammans med stekt lax. Med kapris, sockerärtor och ris av baljväxter blir det en perfekt rätt i vardagen
Pastarätt som är den perfekta snabbmaten, allt tillagas i en gryta - one pot pasta. Bra vardagsmat som snabbt kan lagas till och blir härligt mustig med oliver, sardeller, kapris och soltorkade tomater.
(64)
En enkel och smakrik ratatouille med italienska smaker och fetaost. Perfekt som tillbehör eller till buffébordet
(75)
En härlig variant på frittata med grönkål och spaghetti. Perfekt att snabbt laga till när du har lite kall pasta kvar från dagen innan.
(59)
En härlig sallad med gorgonzola och valnötter. En fräsch favoriträtt till vintern med en bra bas på ris av kikärtor som gör den mer mättande och med pigga inslag av granatäpple.
(37)
Soppa med rostad blomkål och potatis med god knaprig topping av ugnsrostade kikärtor á la gremolata. En värmande, smakrik soppa med spännande tillbehör.
En enkel rätt med stora smaker som passar till helgfrukosten eller som en lättare lunch. Använd gärna det gröna enligt säsong.
En smakexplosion som passar utmärkt på ostbrickan tillsammans med en vällagrad parmesanost. Pinjenötterna tillför en härlig konsistensbrytning.
En enkel men lyxig efterrätt! Vinkokta fikon blir mustiga och passar utmärkt tillsammans med den krämiga ricottan med lätt syrlighet.
Utmärkt plockmat till festen! Sältan i gorgonzolan passar perfekt med sötman från ugnsrostade vindruvor. Imponera på vännerna med denna smakexplosion.
Friterad blomkål, brysselkål och salviablad med en umamifylld sardelldipp, servera som förrätt eller drinktilltugg på festen!
Riven, stekt halloumi får perfekt konsistens och sältan från osten passar utmärkt med sötman från tomaterna. En snabb och smakrik rätt till vardag och helg!
(134)
Dadlar med lagrad ost som blir till härliga små munsbitar och perfekta att bjuda på som tilltugg eller småplock.
(30)
Tunt skivad bresaola med grovt riven lagrad parmesan, rostade pinjenötter och rucolasallad. Enkel och ljuvlig förrätt!
(84)
Chili con carne på vita bönor med glödhoppor och fetaoströra.
Siciliansk apelsinsallad som toppas med mandel, granatäpple och mynta. Smaksätt med olivolja.
(45)
Tryffelsnurror som serveras med Prosciutto crudo, Salame Milano melon, färska fikon och bär.
Toskansk soppa, Ribollita, med fem gryner, salsiccia och crostini.
Grillad kyckling som sköter sig själv i ugnen. Servera med potatispuré, pasta eller en krispig grönsallad.
Lax med ett krispigt örttäcke, serveras med en mustig tomatsås av fänkål och körsbärstomater.
(14)
Inbakad calzonepizza med färsk spenat, italiensk salami, grillade paprikor och krämig mozzarella. Perfekt för utflykten.
(8)
En mustig gulashsoppa med plommontomater, kummin och mejram. Serveras med en klick gräddfil och ett gott surdegsbröd.
(66)
Rund och mjuk tomatsoppa som lyfts av basilika och ricotta.
(104)
Ugnsgratinerade svartrötter med krispigt lager av parmesan ger rötterna en härlig sälta och umami.
(24)
Confitera kycklingen - långkoka den i ugnen - då blir den mör och saftig!
(70)
Luccioperca impanato al tapenade är det italienska namnet på denna enkla fiskrätt. Ugnsbakad gös med ett täckte av en klassisk tapenade.
(15)
En härligt lantlig kålsoppa med bönor och surdegsbröd
Kikärtssoppa serverad med krutonger och ringlad olivolja mättar fint.
(21)
Italiensk kycklinggryta med cannellinibönor - Pollo con brasato con fagiolo.
Bönsoppa på Fernandos vis med den fina smaken av salvia och tomat
Smakrik bönsoppa baserad på kidneybönor. Smaksatt med fänkål, fänkålsfrön och basilika.
På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.
Kopierad