Här har vi samlat allt vi vet om olivolja och det har blivit en del under de dryga fyrtio år som Fernando Di Luca levererat Zeta olivolja till svenskarna.
Här har vi samlat kunskap, knep och råd. Vi vill att du ska inspireras och upptäcka den goda och nyttiga maten från Italien och Medelhavsländerna.
275 g
750 ml
400 g
370 g
85 g
112 g
Zeta är ett av Sveriges mest älskade företag. Och familjen Di Luca fortsätter att vara det de alltid har varit - en familj där mat är kärlek.
Bakad fetaost, tomat och chili gör den trendiga och snabblagade pastarätten magiskt god. Enkel spaghetti som är krämig och har mycket smak.
(343)
Denna näringsrika rätt med fullkornsbulgur av durumvete och röd quinoa passar bra som en matig egen rätt, eller som tillbehör till fisk eller kyckling.
(18)
Piadina är ett klassiskt italienskt bröd som bakas på olivolja. Denna variant är med het pesto, fetaost och oliver. Utmärkt att servera till lunch eller mellanmål.
(11)
Bakad rotselleri är gott som tillbehör till grillat, på buffén eller som en egen vegetarisk rätt.
(31)
Abborre är en helt underbar fisk att grilla. Att droppa sötsyrlig grillad citron över fisken och njuta den med grönkål, söta fikon och salt fetaost är en garanterad smakupplevelse!
(19)
Snabblagad vardagspasta med krämig fetaost, paprika och oliver. Smakrik pasta som passar hela familjen.
(134)
Bakad fetaost tillsammans med olika bönor och örter, smakar ljuvligt som ett tillbehör eller som en enklare förrätt.
(82)
Pastasallad med pesto, svartkål, härliga primörer och toppad med rostad fetaost. Läcker sallad som egenrätt, tillbehör till grillat eller till vårbuffén.
(76)
Smakrik kräm med fetaost och rödbetor. Perfekt som ett härligt tillbehör eller som en del av buffébordet.
(77)
Färgstark och smakrik sallad med bas på hirsmix. Ugnsgrilla aubergine tillsammans med kikärtor och fetaost. Ringla över pestovinägrett.
(66)
Hummus med fantastiska smaker från medelhavsköket tar den här kikärtsklassikern till andra dimensioner. Samla ett gäng vänner, köp ett surdegsbröd och dela på det här vackra fatet med hummus. Ett enkelt och gott sätt att umgås - det behöver inte vara mer komplicerat än så!
(9)
Grillad aubergine med smakrik salsa gjord på fetaost, tomater och melon. Passar utmärk som förrätt eller som tillbehör.
(47)
Det här är en klassisk rätt från Piemonte i norra Italien där man gärna bjuder på långkok. Vill du inte hälla i en hel flaska Barolo så ta ett annat kraftigt rödvin och spara Barolon att hälla i glasen.
(57)
Mustig gryta som värmer dig och din familj under kalla höstdagar. Passar utmärkt när du gör storkok och förbereder matlådor för veckan eller när du vill imponera på dina vänner med italienskt långkok.
(33)
Underbart mustig rödvinsgryta som passar att förbereda ett par dagar i förväg. Perfekt att värma och servera till god äggpasta en vardag när du har bråttom. Vill du ha den helt vegetarisk går det bra att utesluta Parmigiano Reggiano.
(13)
Visst går det att göra en god fiskgryta med pasta! Vitt vin, saffran och tomat bidrar med sina goda smaker.
(276)
Mustig och snabblagad linsgryta som toppas med fetaost. En mycket god vegetarisk middag mitt i veckan.
(1245)
Snabblagad och mustig chorizopanna med kikärtor som gratineras i ugn med ricotta. God som lunch eller middag i vardagen.
(56)
Smakrik och mustig ragu med fin hetta från chili. I Italien är det råvarorna som tar huvudrollen smakmässigt och det är lamm, tomat och salsiccia som dominerar. Vill du ha mer smak av örtkryddor går det alldeles utmärkt att addera en eller två kvistar rosmarin och någon klyfta vitlök, men vill du njuta som i Italien låter du receptet vara som det är.
(58)
Mustig gryta med bönor och hetta från Salami Piccante med chili. Går att äta som den är eller tillsammans med kokt potatis eller ris.
(34)
Vegetarisk böngryta med hetta från chili. Serveras med färsk koriander.
(271)
Långkok på högrev med ljuvliga smaker av balsamvinäger, rödlök, tomat, vitlök och örter. Passar utmärkt som helgmiddag.
(426)
Gulaschsoppa med plommontomater, kummin och mejram är mustig och mättande. Servera med en klick gräddfil och ett gott surdegsbröd.
(78)
Stufato är en italiensk gryta med massor av grönsaker, bönor och kikärtor. En god köttgryta tröttnar man aldrig på!
(147)
Vad händer om du korsar spaghetti och köttfärssås med lasagne? Jo du får ”Million dollar spaghetti”! En rätt som älskas av människor i alla åldrar och som dessutom är perfekt att laga om du har rester av spaghetti och köttfärssås i kylen.
(6)
Vegetarisk lasagne med goda grönsaker och krämig ricotta. Använd ricotta istället för bechamelsås. Servera gärna varmrätten tillsammans med en sallad.
(399)
Vacker och god lasagne till förrätt eller fest med god smak av kapris och oliver
(5)
Lasagne med salsiccia är mustig och smakrik och passar perfekt när det är många som är hungriga.
(95)
Vegetarisk lasagne med linser, körsbärstomater, parmesan och mozzarella.
(108)
Alla älskar vi lasagne men handen på hjärtat så är det meckigt och tar lite emot att göra på grund av tiden det tar. Men inte längre! Här kommer en genvägarnas lasagne som du faktiskt även hinner göra en vardag. Allt i samma panna - bara hacka, steka och sedan sköter det sig självt i ugnen.
(92)
Vegetarisk lasagne med basilikaricotta, parmesanost, rotsaker och färska örter.
(83)
Öppen vegetarisk lasagne fylld med soltorkade tomater, grillad paprika, mascarpone och gröna blad.
Matig, vegetarisk lasagne med mycket smak som är enkel och perfekt att bjuda på.
Lasagne som smakar lika gott som i Italien. I en klassisk Lasagne al forno varvas pastaplattor med bechamelsås, ost och köttfärssås.
(508)
Sötsyrlig lök, sälta från oliver, sardeller och kapris och hetta från chili. Den här rätten är en riktig skafferirätt då många av ingredienserna är bra basråvaror som inte är så tokiga att alltid ha hemma.
Det här är en riktig life saver när du har ont om tid men vill äta gott. Pesto alla Genovese med innehåll på färsk basilika och Grana Padano blandad med finaste äggpasta och snabbstekta grönsaker.
(20)
Klassisk italiensk pasta i tomatsås med sting från färsk chili och vitlök. Perfekt pasta att tillaga när du har ont om tid och behöver något lättlagat. Arrabiata betyder ordagrant "arg" på italienska och referrers därför som den arga pastan.
(36)
Vegetarisk pasta med avokado och broccoli. Smaksatt med basilika och citron. Passar fint som god och snabblagad vardagspasta.
Pasta Fusilli Bucati med en härlig blandning av färska och kokta bönor i en tomatsås smaksatt med salvia. Snabblagad och enkel pastarätt.
(14)
Ragú bolognese är en sorts urmoder när det kommer till köttfärssåser. Den är till och med så viktig att ”Accademia Italiana della Cucina” har fastslagit ett recept som ska garantera något som kan tolkas som ett ursprungsrecept. Vad som särskiljer det från många andra köttfärssåsrecept är att vitlök och torkade örter som oregano och basilika lyser med sin frånvaro. Här är det de andra råvarorna som får ta plats och briljera med sina rena och mustiga smaker. En klassisk ragú bolognese serveras alltid med tagliatelle och aldrig med spaghetti.
(7)
Blåmusslor kokade med vitt vin och vitlök, blandad med nykokt pasta och persilja. En klassiker i det italienska köket.
(1)
Chili, zucchini, champinjoner, vitlök och pasta - med mycket parmesan på toppen!
Spaghetti aglio e olio. En klassisk italiensk pasta där du själv bestämmer styrkan.
(299)
Pasta Tagliatelle Mezzanelle med mild gemsallad, soltorkade tomater och marinerade kronärtskockor. En vegetarisk pastarätt med mycket smak.
Pasta med champinjoner, härligt krämig av mascarpone och med en touch av citron.
Pinsa Bianca med spröd och fluffig botten som du toppar med krämig mozzarella som smälter härligt i ugnen, parmesanost som tillför umami och grönkål för krisp. Fördela bitar av burrata på pinsan innan servering. Servera till middag eller skär upp i mindre bitar och servera som aptitretare innan middagen.
(4)
Pinsa kan bäst beskrivas som ett mellanting mellan pizza och focaccia. Det är en relativt ny italiensk maträtt och enligt rykten uppfanns den i trakterna kring Rom i modern tid. Degen får en rustik och mustig smak av den långa jästiden men även ris och kikärtsmjölet bidrar med fyllighet till smaken. När degen bakas ut formas den till en oval som inte stretchas ut lika tunt som en pizza. Toppa med liknande toppings som för pizza fast lägg gärna på chark efter tillagning.
(22)
Minipizzor med tryffelgorgonzola, fikon och hasselnötter passar perfekt som aptitretare tillsammans med ett glas bubbel eller som del av en buffé.
(17)
Pinsa kan bäst beskrivas som ett mellanting mellan pizza och focaccia. Det är en relativt ny italiensk maträtt och enligt rykten uppfanns den i trakterna kring Rom i modern tid. Toppa pinsan med dina favoriter och servera. Här har vi valt en klassiskt italiensk variant med salami och oliver.
(2)
Svart pizza med fuet, burrata och pesto får sin smak från fräsch tomatsås och härlig pesto. Passar bra till halloweenmyset.
(21)
Vegetarisk pizza som toppas med olivolja, pesto, mozzarella och pecorino. Underbart gott och smakar som i Italien. Buon appetito!
(162)
Pinsa kan bäst beskrivas som ett mellanting mellan pizza och focaccia med sitt ursprunglig från Rom, Italien. Toppa din pinsa med dina favoritsmaker och servera antingen som lunch eller middag. Här har vi valt klassiska italienska smaker som mozzarella, prosciutto och parmesan. Pinsan går lika bra att skära i mindre bitar och bjuda på som aptitretare till drinken.
Pizzapiroger med champinjoner och ost doftar fantastiskt och bjuder på härliga italienska smaker. Servera på en buffé eller på en picknick.
Små pizzor med mycket smak som passar utmärkt att servera som tilltugg eller vickning.
Pinsa kan bäst beskrivas som ett mellanting mellan pizza och focaccia. Det är en relativt ny italiensk maträtt och enligt rykten uppfanns den i trakterna kring Rom i modern tid. Degen får en rustik och mustig smak av den långa jästiden men även ris och kikärtsmjölet bidrar med fyllighet. När den bakas ut formas degen till en oval som inte stretchas ut lika tunt som en pizza. Här har vi toppat vår pinsa med burrata och citronzest, men det går också bra att toppa den med mer traditionella pizzatoppings.
Små snackspizzor med oliver, basilika och sardeller.
(16)
Calzonepirog med spenat och salami, grillade paprikor och krämig mozzarella. Perfekt för utflykten.
Missa inte att vi har flera nyhetsbrev som förenklar vardagen och förgyller helgen med italienska smaker.
Kopierad