Här har vi samlat allt vi vet om olivolja och det har blivit en del under de dryga fyrtio år som Fernando Di Luca levererat Zeta olivolja till svenskarna.
Här har vi samlat kunskap, knep och råd. Vi vill att du ska inspireras och upptäcka den goda och nyttiga maten från Italien och Medelhavsländerna.
275 g
750 ml
400 g
370 g
85 g
112 g
Zeta är ett av Sveriges mest älskade företag. Och familjen Di Luca fortsätter att vara det de alltid har varit - en familj där mat är kärlek.
Grönkålschips är härligt frasiga och får en fin smak när de är rostade.
(2126)
Dipp som är snabb och enkel att göra. De passar perfekt till att dippa Zeta Tunna Crostini. Men såserna passar också bra som tillbehör till grillat, krämig dressing till sallad eller att doppa bröd i.
(21)
Tryffelsalami och parmesankräm rör du ihop på 10 min. Ett perfekt drinktilltugg eller antipasti som du snabbt förbereder.
(203)
Det finns nästan inget mer välkomnande än en välkomponerad charkbricka! Passar lika bra serverad som lunch som en aptitretare innan middagen eller helt enkelt som ersättare till den lagade middagen - det är bara att öka mängden godsaker.
Torta fritta är ett friterat bröd som är vanligt i norra Italien där det äts som snacks, gärna ihop med charkuterier och ett glas prosecco.
(7)
En kall röra som passar till det mesta.
(6)
Tunna crostini med bönsalsa är perfekt som plock innan maten eller till minglet.
(14)
Strömming är en klassiker vid svenska högtider och kan varieras i massor. Här är ett recept på strömming på italienskt vis - Alici marinate.
(23)
Servera skrämmande goda mozzarella-ögon med oliver och Crema di balsamico till fördrinken. Spöklikt bra till Halloweenfesten!
(17)
Det här är världens enklaste och godaste förrätt. Den tar ingen tid att göra och bjuder på fina smaker från medelhavet. En krämig version av klassikern Caprese och vi vet att den kommer bli sommarfesternas stora succé!
(15)
Kikärtor, färdiga att äta, som du snabbt blandar ihop med citron och olivolja Provencal. Ett matigt tillbehör eller ett snabbt gott mellanmål.
(83)
Smakrika och lyxiga krustader utmärkta som småplock till nyår. Serveras gärna till ett glas bubbel eller drink.
(40)
En blandning av klassiska italienska smaker som sardeller, vitlök, citron och rosmarin med skivad, grillad kotlettrad.
(24)
Grillad makrill med tomat-topping och härlig hirsmix-sallad. Servera tillsammans med en kryddig chilimajonnäs. Perfekt sommarmiddag.
(37)
Vinägretten är "kryddad" med bacon och rödlök och hälles över ett knippe grillad, grön sparris.
(2)
Abborre är en helt underbar fisk att grilla!
Spröda marinerade kronärtskockor och haricots verts, tillsammans med grillad lax - enkelt och gott smaksatta med tapenade av oliver och kapris.
(3)
Halloumi är alltid en favorit när grillen åker fram! Varva med tunt skuren zucchini för att imponera lite extra och servera med syrlig citron för att balansera den friska sältan i osten.
(12)
Grillade grönsaker är ett smakrikt, fiberrikt och färgstarkt tillbehör till en bit kött eller helt vegetarisk bara som den är.
(60)
De här smaksättarna lyfter smaken på det nygrillade och bidrar även till att maten ser fantastiskt vacker ut.
Grillad aubergine med smakrik salsa gjord på fetaost, tomater och melon. Passar utmärk som förrätt eller som tillbehör.
(45)
Härlig sommarsallad med vattenmelon och grillad halloumaki. Utmärkt att servera som tillbehör eller egen maträtt.
(51)
Lammfärs är gott till det mesta - inte minst till smakrika lammburgare! Servera med bönsalsa för ett ännu matigare alternativ.
(25)
Grillad kyckling som sköter sig själv på grillen. Blir härligt saftig och har smak av chili, citron och vitlök.
(18)
Alla älskar vi lasagne men handen på hjärtat så är det meckigt och tar lite emot att göra på grund av tiden det tar. Men inte längre! Här kommer en genvägarnas lasagne som du faktiskt även hinner göra en vardag. Allt i samma panna - bara hacka, steka och sedan sköter det sig självt i ugnen.
(26)
Lasagne som smakar lika gott som i Italien. I en klassisk Lasagne al forno varvas pastaplattor med bechamelsås, ost och köttfärssås.
(452)
Vegetarisk lasagne med goda grönsaker och krämig ricotta. Använd ricotta istället för bechamelsås. Servera gärna varmrätten tillsammans med en sallad.
(368)
Vacker och god lasagne till förrätt eller fest med god smak av kapris och oliver
(5)
Lasagne med salsiccia är mustig och smakrik och passar perfekt när det är många som är hungriga.
(88)
Vegetarisk lasagne med linser, körsbärstomater, parmesan och mozzarella.
(97)
Öppen vegetarisk lasagne fylld med soltorkade tomater, grillad paprika, mascarpone och gröna blad.
(73)
Vegetarisk lasagne med basilikaricotta, parmesanost, rotsaker och färska örter.
(75)
Matig, vegetarisk lasagne med mycket smak som är enkel och perfekt att bjuda på.
(49)
Tagliatelle med het tomatsås - det är tomaternas aromer och den gröna smaken från olivoljan som spelar huvudrollerna. Dessutom är det ett gott och snabbt val då tiden är knapp.
(33)
Pasta med knaperstekt pancetta, stora cocktailkapris och rivet ska av citron. God pasta att bjuda på när det ska gå snabbt.
(11)
Snabblagad och enkel spaghetti bolognese. Passar perfekt när man har ont om tid och vill laga en riktigt god spaghetti med köttfärssås.
(207)
Snabblagad pasta med smak av svamp och tryffelsalami. Toppa med färskriven parmesanost. Passar både till vardag och fest.
Vegetarisk pasta med avokado och broccoli. Smaksatt med basilika och citron. Passar fint som god och snabblagad vardagspasta.
(20)
Pasta Fusilli Bucati med en härlig blandning av färska och kokta bönor i en tomatsås smaksatt med salvia. Snabblagad och enkel pastarätt.
Blåmusslor kokade med vitt vin och vitlök, blandad med nykokt pasta och persilja. En klassiker i det italienska köket.
(1)
Bakad fetaost, tomat och chili gör den trendiga och snabblagade pastarätten magiskt god. Enkel spaghetti som är krämig och har mycket smak.
(269)
Chili, zucchini, champinjoner, vitlök och pasta - med mycket parmesan på toppen!
(27)
Spaghetti aglio e olio. En klassisk italiensk pasta där du själv bestämmer styrkan.
(251)
Använd den pastaform du gillar bäst, vildsparris och toppa med pecorino eller en långlagrad parmigiano reggiano.
Fixa pastasalladen hemma och ta med till din allra mysigaste picknick-plats. Den vispade fetaostdippen passar även perfekt att bre på crostini eller att doppa en krispig rädisa i.
Minipizzor med tryffelgorgonzola, fikon och hasselnötter passar perfekt som aptitretare tillsammans med ett glas bubbel eller som del av en buffé.
Svart pizza med fuet, burrata och pesto får sin smak från fräsch tomatsås och härlig pesto. Passar bra till halloweenmyset.
(13)
Vegetarisk pizza som toppas med olivolja, pesto, mozzarella och pecorino. Underbart gott och smakar som i Italien. Buon appetito!
(134)
Pizzapiroger med champinjoner och ost doftar fantastiskt och bjuder på härliga italienska smaker. Servera på en buffé eller på en picknick.
Pinsa kan bäst beskrivas som ett mellanting mellan pizza och focaccia. Det är en relativt ny italiensk maträtt och enligt rykten uppfanns den i trakterna kring Rom i modern tid. Degen får en rustik och mustig smak av den långa jästiden men även ris och kikärtsmjölet bidrar med fyllighet. När den bakas ut formas degen till en oval som inte stretchas ut lika tunt som en pizza. Här har vi toppat vår pinsa med burrata och citronzest, men det går också bra att toppa den med mer traditionella pizzatoppings.
(8)
Pinsa kan bäst beskrivas som ett mellanting mellan pizza och focaccia. Det är en relativt ny italiensk maträtt och enligt rykten uppfanns den i trakterna kring Rom i modern tid. Degen får en rustik och mustig smak av den långa jästiden men även ris och kikärtsmjölet bidrar med fyllighet till smaken. När degen bakas ut formas den till en oval som inte stretchas ut lika tunt som en pizza.
Hemlagad pizza är svår att överträffa. Klassiskt recept på pizza med tomatsås, mozzarella, oliver, champinjoner och rosmarin.
Små snackspizzor med oliver, basilika och sardeller.
Recept på glutenfri pizzadeg. Med en bra pizzadeg utan gluten som grund kan du toppa pizzan med dina favoriter.
(237)
Calzonepirog med spenat och salami, grillade paprikor och krämig mozzarella. Perfekt för utflykten.
(9)
En klassisk vit pizza med ost och vitlök. Äts med fördel som den är eller toppas men grönsaker, skinka eller salami och några toppar vit tryffelolja.
(81)
Pizza med mozzarella och parmesan som toppas med italiensk prosciutto och ruccola.
(136)
Vegetarisk och snabblagad sallad med fräscha smaker från äpple och blekselleri. Toppa med rostade valnötter för härligt krisp.
Kikärtor har en nästan nötig smak, i synnerhet om de rostas, och är riktigt goda i en caesarsallad!
Grekisk fetaostsallad med en lite ovanlig smaksättning. Dill! En vanlig smakkombination på Kreta där även tzatziki med dill är vanligt.
Kantareller med potatis, gröna bönor och en god vinägrett med tapenade av svarta oliver.
Spenaten får en härlig smak och doft när den fräses tillsammans med vitlök i olivolja. Toppas med krispiga krutonger.
Svamp som hyvlats tunt och blandats med en vinägretten på rostad vitlök och rivet citronskal. Perfekt som tillbehör eller som en förrätt.
En god vinägrett gör mycket för en sallad. Blanda genom att skaka den i en tom glasburk och häll över tomaterna och mozzarellan.
En frisk fruktig sallad med äpple, selleri, rucola, melon och valnötter
Vinägrett med smak av mango, blekselleri och gröna blad.
Sallad med avokado och sparris i burk. Perfekt att ta med sig som matlåda.
En krispig, fruktig och frisk sallad med grapefrukt, avokado och rosébalsamvinäger
Enkel sallad med prosciutto cotto, kan serveras som tillbehör eller lättare lunch. Äpplet i salladen ger en frisk och fräsch smak.
(22)
Missa inte att vi har flera nyhetsbrev som förenklar vardagen och förgyller helgen med italienska smaker.
Kopierad