Dubbelmarinerad fläskfilé

RÖSTA PÅ RECEPTET (2904)

(2904)
Sätt betyg!

Vad tycker du?

6tim 1 ingredienser

Marinerad fläskfilé som du lätt marinerar i förväg och serverar i tunna skivor på buffébordet.

Receptet är framtaget i samarbete med Tove Nilsson.

Ingredienser

Bufféportioner
8 - 10
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
1,2 kg
fläskfilé
Marinad 1
2
vitlöksklyftor krossade
1 dl
vatten
1 tsk
torkad timjan
Marinad 2
1
vitlöksklyfta finhackad
1
röd chili
3 msk
soja
3 msk
bladpersilja finhackad
salt
svartpeppar

Gör så här

Tips!

Tips 1: Det är enkelt och smart att marinera genom att lägga köttet och marinaden i dubbla plastpåsar. Marinaden fördelar sig väl över köttet.

Tips 2: Det går lika bra att grilla köttet innan du marinerar det för andra gången.

Köttet kan förberedas upp till två dagar före festen. Marinad 2 passar utmärkt att också använda som sås när du ringlar det över det skivade köttet.

Vad tyckte du om receptet?

RÖSTA PÅ RECEPTET (2904)

(2904)

Vad tycker du?

100 kommentarer

samuel

Varför ska man lägga ner köttet i marinanden sen igen? Köttet har ju legat där rått? Så marinaden har ju bakterier från det råa köttet? Måste väl hetta upp marinaden iallafall för säkerhetställa?

Anna Mellberg

Hej Samuel. Du ska inte använda samma marinad 2 gånger. I receptet finns det en ”marinad 1” som du använder då köttet är rått och en ”marinad 2” som du använder när köttet är tillagat. Ett bra knep som jag alltid använder mig av då jag följer recept är att läsa igenom receptet innan jag börjar laga maten. Då blir det lättare att förbereda råvarorna och sedan tillreda dem. Knepet fungerar bra för alla sorters instruktioner, vad man än ska tillverka. Nu önskar jag dig en riktigt härlig och GOD Påsk och om du bestämmer dig för den här rätten, så vet jag att det kommer bli gott. Lycka till i köket, hälsar Anna på Zeta

Andreas

Hej,

Går det bra att använda vin med alkohol i istället för matlagningsvin?

Anna Mellberg

Hej Andreas! Det går alldeles utmärkt. Lycka till i köket, vi är lite avundsjuka på de personer du ska bjuda, det här är ett av våra älsklingsrecept! Trevlig helg önskar vännerna på Zeta

Mona

Nästa gång blir när jag skaffat en större airfryer. Bryna på en file i olja som legat vätska stänker otroligt- tänk på det! Hade ingen balsamvinäger men en ”crema di balsamico”. Uj så gott det blev.

Ulf

Super god dubbel marinerad file. Gjorde den till grabbens student 2000 och kör den igen på dotterns i år. Denna gången med fläskytterfilé istället. Test lagade för några månader sedan fläskfilé och fläskytterfilé och vi tyckte fläskytterfilé blev saftigare. Men det är ju en smaksak

Malin

I beräkningen av bufféportioner, är det då med flera olika sorters protein eller hur tänker man/ni? Ca 150-200 g protein totalt för en buffé? Så om man har flera sorter skulle man kunna dra ner på köttmängden i receptet?

Anna Mellberg

Hej Malin! Ja, på en buffé finns det ju en massa andra rätter att välja på som fyller tallriken och sedan magen. Då blir varje portion lite mindre eftersom man räknar med att gästerna inte tar lika mycket av varje rätt. Lycka till önskar vännerna på Zeta

Hanna

Om man planerar att serverera detta till en buffé funkar det att lägga i marinad 1 på torsdag, steka och lägga i marinad två på fredag och sen servera på lördagen? Eller blir det för länge med över 24 timmar i marinad 2?

Lisbeth

Hej!
Jag ska laga fläskfilén till en buffé i början på juni. Kan jag laga köttet redan nu och frysa in? Ska jag i så fall marinera det i marinad 1 och steka det och frysa in för att marinera det i marinad två en dag innan det ska serveras? Eller ska jag marinera det två gånger och frysa in direkt för att ta fram i juni?

Anna Mellberg

Hej Lisbeth! Risken är att köttet tappar vätska och blir torrt när du fryser in det. Men om måste göra det så skulle jag nog gå på ditt första förslag, att frysa in efter stekning och sedan marinera i den andra marinaden dagen innan servering. Lycka till önskar vännerna på Zeta

Anna Mellberg

Hej Hanna! Det fungerar alldeles utmärkt. Se till att du har en kall kyl (4 grader). Lycka till önskar vännerna på Zeta

Carina

Otroligt saftigt och smakrikt kött. Jag serverade fransk potatissallad till, och som tillbehör friterad kapris och långbakade tomater! Fick mycket beröm!

Lena

Det står att man ska lägga köttet i marinad två efter stekning i ugnen, ska köttet svalna innan det läggs i marinaden? Kan det stå framme och svalna ( kan ju ta ett tag) innan jag ställer in i kylen över natten? Eller kan man ställa in varmt kött i kylen?

Anna Mellberg

Hej Lena! Låt köttet svalna något innan du ställer det i kylen, för det är precis som du misstänker, inte lämpligt att ställa in alltför varm/het mat i kylen. Glad Påsk önskar vännerna på Zeta.

Tina

Hejsan,
Om man vill frysa in köttet när det är klart, fryser man då in det i marinaden? Kan det ligga 14dagar i frysen?

Anna Mellberg

Hej! Det går bra att frysa in köttet med marinaden. 14 dagar i frysen är inget problem. Bäst är att låta köttet sakta tina i kylskåpet. Hälsningar vännerna på Zeta

Em

Hej,
Ska det vara kinesisk eller japansk soja?

Det är svarat olika i kommentarerna. Vad blir skillnaden? Vad är ultimata?

Anna Mellberg

Hej Emelie! Vi använder helst japansk soja, smaken blir mustig men inte så dominant som med kinesisk. Hälsningar vännerna på Zeta

Camilla

Denna har vi gjort till livets flesta höjdpunkter i livet och dess tillhörande bufféer! Så så så gott och uppskattat
Rekommenderas varmt När vi är riktigt många fyller vi hela ugnsplåtar 😀

Malin

Hej
Stelnar inte olivoljan när man marinerar i kylen??

Anna Mellberg

Hej Malin! Det är en jättebra fråga och säkert är det många som undrar samma sak. Oljan i marinaden kan stelna något, men återgår snabbt till vanlig konsistens när den kommer ut ur kylen. Det är inget som besvärat oss och detta är ett av våra mest populära recept. Lycka till önskar vännerna på Zeta.

jenny Bergander

Hej , kan man värma på fläskfilén så den blir ljummen innan servering eller ska den serveras kall ?

Anna Mellberg

Hej Jenny! Tanken är att den inte ska värmas utan serveras kallskuren. Vi har inte serverat den ljummen, men det är säkert gott det med. Lycka till önskar vännerna på Zeta.

Malena

Vi tänkte servera som huvudrätt till potatisgratäng. Kan det vara ok?
Och isf skulle jag bli jätteglad över tips på tillbehör som evt sås och grönsaker.
Tack på förhand

Emma Olsson

Hej Malena,
Det går bra att servera till varmrätt. Mitt förslag är att utesluta sås eftersom att potatisgratäng är väldigt krämig. Sedan skulle jag servera en enklare grönsallad eftersom att fläskfilén och potatisgratängen är fylliga i smak.

Hälsningar, Emma på Zeta

Anna

Hej! Balsamvinägern, har inte hittat den i mina butiker konstigt nog. Funkar det med någon annan typ/sort?
Annars verkar ju det här klassfoton 😊

Sophie Berlin

Hej Anna,
Om du hittar någon annan sorts balsamvinäger går det också bra. De flesta välsorterade butiker brukar ha någon sorts balsamvinäger. Hoppas du hittar!
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta

Ann-Charlotte

Kan man använda vanlig persilja istället för bladpersilja? Och om man ska göra 40 bufféportioner inte ska man väl behöva 4 dl resp 6 dl olivolja i marinad 1 resp 2?

Sophie Berlin

Hej Ann-Charlotte,
Vanlig kruspersilja går bra men vi rekommenderar gärna bladpersilja då den smakar mer.
Det är alltid svårt med mängder då ett recept skalas upp. Viktigt är att köttet täcks av marinad och det gör det enklast genom att lägga alla ingredienser i en påse. Börja med en mindre mängd till marinad nummer två, om det inte känns tillräckligt så öka upp volymen.
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta

Ingalill O

Hej!
Ett jättegott recept, tusen Tack! Vågar jag lägga fryst fläskfile i marinad 1 o tina samtidigt som ja marinerar? Eller ska ja tina filen helt innan jag lägger i marinad?
Mvh Ingalill

Sophie Berlin

Hej Ingalill,
Vad kul att du gillar receptet! Det går bra att marinera under tiden köttet tinar och tänk då på att tina i kyl. Värt att tänka på är att köttet kan släppa vätska så marinaden kan bli något utspädd till skillnad mot om du tinar köttet först och därefter marinerar.
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta

Annika

Hej,

Tänkte servera detta till en fransk potatissallad. Jag tänkte att jag kanske får ha någon form av sås till. Har du något förslag?

Sophie Berlin

Hej Annika,
Blir perfekt till en fransk potatissallad. Varför inte servera en färdig Zeta pesto alla Genovese till som sås. Alternativt att blanda hälften pesto med hälften grekisk yoghurt till en kall och syrlig sås.
Lycka till önskar vännerna på Zeta

Christina

Hej! Kan man lägga köttet i den andra marinaderna redan 2 dagar innan? Eller ska man vänta med det då?

Ingegerd Olofsson

Ska prova att göra detta och tänker servera en potatissallad till. Skulle vilja ha en sås som passar till. Förslag??

Sophie Berlin

Hej Ingegerd,
Låter underbart gott med potatissallad till! Vi skulle rekommendera en Zeta pesto alla Genovese som sås till. Annars skulle det också vara gott att blanda pesto med grekisk yoghurt till en krämig sås. Lycka till!
Önskar, vännerna på Zeta

teresa r kihlberg

hej . kan jag få hjälp? Jag undrar
1. vilket rött/vitt vin kan man bjuda till marinerad fläskfile som varmrätt
2. kan man använda systembolagets tetrapack vita viner till marinaden nr 1?

Sophie Berlin

Hej,
1. Vi hänvisar till att fråga de kunniga på Systembolaget i den här frågan.
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta

Helena

Hej!
Finns det bara som bufféportioner?
Jag tänkte göra det som en rätt

Sophie Berlin

Hej Helena,
Om du halverar receptet och då har en köttmängd på 600 g blir det perfekt som varmrätt för 4 personer. Ett tips är att servera en saltsyrlig potatissallad med kapris till.
Vänliga hälsningar,
Sophie på Zeta

Åsa Alvarsson

Jag är allergisk mot soja så jag vill tipsa om att det blir lika gott att använda sig av oxfond med rödvin.

Michael Lindkvist

Favorit här hemma , funkar på ” allt” kött . Serverar det på en ruccolabädd med soltorkade tomater ,kapris , Oliver , ett tips är att tredubbla marinad nr två , perfekt att ha i en kanna sidan om

Johanna

Om man vill frysa in efter man marinerat (marinad 2), är det bra att frysa in direkt och sen låta den tina långsamt i marinaden eller bör man marinera i några timmar innan man fryser in också? Med vänlig hälsning,

Johanna

Hej! Jag föredrar viltkött, så jag undrar om receptet funkar med vildsvinsfilé? Och om det då helst ska vara inner- eller ytterfilé?
Mvh Johanna

Sophie Berlin

Hej Johanna,
Rätten blir lika god med vildsvinsfilé. Var noga med att innertemperaturen behöver gå upp till 70 grader för vildsvinskött för att undvika trikiner.
Vänliga hälsningar,
Vännerna på Zeta

Emelie

Vilken temp bör jag ha i en varmluftsugn? Ska absolut prova detta receptet till vårat dopkalas

Sophie Berlin

Hej Emelie,
Vad kul att du gillar receptet, det är ett riktigt pangrecept på bufféer.
Vid lägre gradantal, upp till 50 grader, är det ingen skillnad på varmluftsugn och vanlig ugn. Ju högre upp man kommer i temperatur, desto större blir skillnaden. I det här fallet skulle vi rekommendera en temperatur på 160 grader för varmluftsugn.
Vänliga hälsningar vännerna på Zeta

Liselotte Johansson

Vilken typ av soya ska man använda?

Edvard

Definitivt kinesisk soja, jag gjorde med japansk första gången och den är för mild för det här receptet.

Sophie Berlin

Hej Edvard,
Jag skulle rekommendera japansk soja som har en något mildare oc elegantare smak än kinesisk. Den kinesiska kan bli lite för stark och salt. Självklart är det en smaksak, föredrar man kinesisk så tar man det.
Vänliga hälsningar, Sophie på Zeta

Sofia

Hej,
Hur håller sig kall fläskfilé på en buffé, tänker framförallt nu när det är rötmånad?

Emma Olsson

Hej Sofia,
Kött är alltid känsligt på bufféer- men det är förstås extra känsligt då det är varmt ute. Förvara köttet i kylen och ta fram lite i taget så att inget ligger i värmen för länge.
Hälsningar, Emma från Zeta

Johanna

Har ni inte prövat detta recept, GÖR DET! Fantastiskt gott och enkelt att göra. Det älskad av både barnen och vuxna hos oss 👍

Magnus

Kan tipsa om att det funkade alldeles utmärkt att steka på Quornfileer och lägga i marinad två, om det kommer vegetarianer på festen (eller om man bara vill äta mindre kött).

Ann-sofie

Hej kanske en dum fråga, men ska inte salt och peppar blandas i marinad 2 eller? I receptet är det som om man ska salta EFTER uppskärning???

Emma Olsson

Hej Ann-Sofie,
Eftersom att receptet inkluderar soja och balsamvinäger finns det sötma och salt i marinaden. När man saltar och pepprar marinad kan det bli för mycket salt och peppar för köttet. Därför rekommenderar vi att göra det i efterhand ifall det behövs. Men vill du kan du alltid inkludera det i marinaden.
Hälsningar, Emma

Italiensk söndagsmiddag

Ossobuco
Ossobuco
Ossobuco är klassiskt italienskt långkok på kalvlägg. Enligt tradition serveras rätten med med...
Ossobuco är klassiskt italienskt långkok på kalvlägg....
Saffransrisotto med pilgrimsmusslor och blåmusslor
Saffransrisotto med pilgrimsmusslor och blåmusslor
En lyxigare saffransrisotto med skaldjur och gremolata. Med pilgrimsmusslor och blåmusslor blir det...
En lyxigare saffransrisotto med skaldjur och gremolata....
Spaghetti alla puttanesca
Spaghetti alla puttanesca
Spaghetti puttanesca är en klassisk italiensk pastarätt med smakrika tomater, kapris, chili och...
Spaghetti puttanesca är en klassisk italiensk pastarätt...
Pizza med buffelmozzarella
Pizza med buffelmozzarella
Pizza med krämig buffelmozzarella och tomatsås. Servera med olika tillbehör som salami, pesto...
Pizza med krämig buffelmozzarella och tomatsås. Servera...
Porchetta
Porchetta
Porchetta är fläskkarré fylld med väldoftande örter som vitlök, rosmarin och fänkål.
Porchetta är fläskkarré fylld med väldoftande örter...
Lasagne
Lasagne
Lasagne som smakar lika gott som i Italien. I en Lasagne al forno...
Lasagne som smakar lika gott som i...