Dubbelmarinerad fläskfilé
Marinerad fläskfilé som du lätt marinerar i förväg och serverar i tunna skivor på buffébordet.
Receptet är framtaget i samarbete med Tove Nilsson.
Ingredienser
Gör så här
Tips!
Tips 1! Det är enkelt och smart att marinera genom att lägga köttet och marinaden i dubbla plastpåsar. Marinaden fördelar sig väl över köttet.
Tips 2! Det går lika bra att grilla köttet innan du marinerar det för andra gången!
Köttet kan förberedas upp till två dagar före festen. Marinad 2 passar utmärkt att också använda som sås när du ringlar det över det skivade köttet.
Liselotte Johansson
Vilken typ av soya ska man använda?
Agneta
Hej
Ska man servera filén kall eller ljummen?
Emma Olsson
Hej Agneta,
Receptet är gjort för att serveras kallt till buffé, men du skulle också kunna servera den varm 🙂
Hälsningar, Emma från Zeta
Sofia
Hej,
Hur håller sig kall fläskfilé på en buffé, tänker framförallt nu när det är rötmånad?
Emma Olsson
Hej Sofia,
Kött är alltid känsligt på bufféer- men det är förstås extra känsligt då det är varmt ute. Förvara köttet i kylen och ta fram lite i taget så att inget ligger i värmen för länge.
Hälsningar, Emma från Zeta
Anna
Kan köttet ligga för länge i marinad 2?
Emma Olsson
Hej Anna,
Köttet bör ligga i marinad två i minst 2 timmar men gärna längre, jag skulle säga upp till 24 timmar om du förvarar köttet i kylskåp.
Hälsningar, Emma från Zeta
Johanna
Har ni inte prövat detta recept, GÖR DET! Fantastiskt gott och enkelt att göra. Det älskad av både barnen och vuxna hos oss 👍
Magnus
Kan tipsa om att det funkade alldeles utmärkt att steka på Quornfileer och lägga i marinad två, om det kommer vegetarianer på festen (eller om man bara vill äta mindre kött).
Nadja
Tack för tipset. Quornfieer var mera uppskattat än vanligt kött.
Malin
Hej fungerar detta recept bra ihop med potatissallad med feta receptet som ni har?
Emma Olsson
Hej Malin,
Det tycker jag absolut! Väldigt gott tillsammans.
Hälsningar, Emma från Zeta
Margareta
Kan man lägga in fläskfilén i ugnen efter den andra marineringen då det visade sig att alla inte var genomstekta?
Emma Olsson
Hej Margareta,
Det kan du göra!
Hälsningar, Emma från Zeta
Ann-sofie
Hej kanske en dum fråga, men ska inte salt och peppar blandas i marinad 2 eller? I receptet är det som om man ska salta EFTER uppskärning???
Emma Olsson
Hej Ann-Sofie,
Eftersom att receptet inkluderar soja och balsamvinäger finns det sötma och salt i marinaden. När man saltar och pepprar marinad kan det bli för mycket salt och peppar för köttet. Därför rekommenderar vi att göra det i efterhand ifall det behövs. Men vill du kan du alltid inkludera det i marinaden.
Hälsningar, Emma
Kristina Sandberg
Testat med kyckling istället för fläskfilé?
Emma Olsson
Hej Kristina,
Det går utmärkt att göra med kyckling. Men tänk på att det är andra temperaturer och tider som gäller med kyckling så att den inte blir för torr.
Hälsningar, Emma
Marie
Funkar det att frysa när man marinerat omgång 2? Vill gärna förbereda så mycket jag kan på hemmaplan för att sedan bjuda på rätten på fjällsemestern!
Emma Olsson
Hej Marie,
Det går bra att frysa in fläskfilén efter andra marinaden 🙂
Hälsningar,
Emma från Zeta
Maria
Detta recept har vi använt oss av under flera år fantastiskt god.
Liselotte Johansson
Använder man kinesisk soya?
Emma Olsson
Hej Liselotte,
Tack för att du hörde av dig! Ja det ska vara kinesisk soja 🙂
Hälsningar, Emma från Zeta
Anneli
Vi tog oxfilé istället grillade den och skar upp i lite tjockare skivor, blev fantastiskt gott!
/A
F
Gott