Dubbelmarinerad fläskfilé

RÖSTA PÅ RECEPTET (2568)

(2568)

RÖSTA PÅ RECEPTET (2568)

(2568)

Vad tycker du?

6tim
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Zeta 50 år

Recept, tips och inspiration! Få italienska smaker och medelhavsmat varje vecka.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Marinerad fläskfilé som du lätt marinerar i förväg och serverar i tunna skivor på buffébordet.

Receptet är framtaget i samarbete med Tove Nilsson.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Zeta 50 år

Recept, tips och inspiration! Få italienska smaker och medelhavsmat varje vecka.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ingredienser

Bufféportioner
8 - 10
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
1,2 kg
fläskfilé
Marinad 1
2
vitlöksklyftor krossade
1 dl
vatten
1 tsk
torkad timjan
Marinad 2
1
vitlöksklyfta finhackad
1
röd chili
3 msk
soja
3 msk
bladpersilja finhackad
salt
svartpeppar

Gör så här

Tips!

Tips 1: Det är enkelt och smart att marinera genom att lägga köttet och marinaden i dubbla plastpåsar. Marinaden fördelar sig väl över köttet.

Tips 2: Det går lika bra att grilla köttet innan du marinerar det för andra gången.

Köttet kan förberedas upp till två dagar före festen. Marinad 2 passar utmärkt att också använda som sås när du ringlar det över det skivade köttet.

69 kommentarer

RÖSTA PÅ RECEPTET (2568)

(2568)
Tack!

Malena

Vi tänkte servera som huvudrätt till potatisgratäng. Kan det vara ok?
Och isf skulle jag bli jätteglad över tips på tillbehör som evt sås och grönsaker.
Tack på förhand

Emma Olsson

Hej Malena,
Det går bra att servera till varmrätt. Mitt förslag är att utesluta sås eftersom att potatisgratäng är väldigt krämig. Sedan skulle jag servera en enklare grönsallad eftersom att fläskfilén och potatisgratängen är fylliga i smak.

Hälsningar, Emma på Zeta

Anna

Hej! Balsamvinägern, har inte hittat den i mina butiker konstigt nog. Funkar det med någon annan typ/sort?
Annars verkar ju det här klassfoton 😊

Sophie Berlin

Hej Anna,
Om du hittar någon annan sorts balsamvinäger går det också bra. De flesta välsorterade butiker brukar ha någon sorts balsamvinäger. Hoppas du hittar!
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta

Ann-Charlotte

Kan man använda vanlig persilja istället för bladpersilja? Och om man ska göra 40 bufféportioner inte ska man väl behöva 4 dl resp 6 dl olivolja i marinad 1 resp 2?

Sophie Berlin

Hej Ann-Charlotte,
Vanlig kruspersilja går bra men vi rekommenderar gärna bladpersilja då den smakar mer.
Det är alltid svårt med mängder då ett recept skalas upp. Viktigt är att köttet täcks av marinad och det gör det enklast genom att lägga alla ingredienser i en påse. Börja med en mindre mängd till marinad nummer två, om det inte känns tillräckligt så öka upp volymen.
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta

Ingalill O

Hej!
Ett jättegott recept, tusen Tack! Vågar jag lägga fryst fläskfile i marinad 1 o tina samtidigt som ja marinerar? Eller ska ja tina filen helt innan jag lägger i marinad?
Mvh Ingalill

Sophie Berlin

Hej Ingalill,
Vad kul att du gillar receptet! Det går bra att marinera under tiden köttet tinar och tänk då på att tina i kyl. Värt att tänka på är att köttet kan släppa vätska så marinaden kan bli något utspädd till skillnad mot om du tinar köttet först och därefter marinerar.
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta

Annika

Hej,

Tänkte servera detta till en fransk potatissallad. Jag tänkte att jag kanske får ha någon form av sås till. Har du något förslag?

Sophie Berlin

Hej Annika,
Blir perfekt till en fransk potatissallad. Varför inte servera en färdig Zeta pesto alla Genovese till som sås. Alternativt att blanda hälften pesto med hälften grekisk yoghurt till en kall och syrlig sås.
Lycka till önskar vännerna på Zeta

Christina

Hej! Kan man lägga köttet i den andra marinaderna redan 2 dagar innan? Eller ska man vänta med det då?

Ingegerd Olofsson

Ska prova att göra detta och tänker servera en potatissallad till. Skulle vilja ha en sås som passar till. Förslag??

Sophie Berlin

Hej Ingegerd,
Låter underbart gott med potatissallad till! Vi skulle rekommendera en Zeta pesto alla Genovese som sås till. Annars skulle det också vara gott att blanda pesto med grekisk yoghurt till en krämig sås. Lycka till!
Önskar, vännerna på Zeta

teresa r kihlberg

hej . kan jag få hjälp? Jag undrar
1. vilket rött/vitt vin kan man bjuda till marinerad fläskfile som varmrätt
2. kan man använda systembolagets tetrapack vita viner till marinaden nr 1?

Sophie Berlin

Hej,
1. Vi hänvisar till att fråga de kunniga på Systembolaget i den här frågan.
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta

Helena

Hej!
Finns det bara som bufféportioner?
Jag tänkte göra det som en rätt

Sophie Berlin

Hej Helena,
Om du halverar receptet och då har en köttmängd på 600 g blir det perfekt som varmrätt för 4 personer. Ett tips är att servera en saltsyrlig potatissallad med kapris till.
Vänliga hälsningar,
Sophie på Zeta

Michael Lindkvist

Favorit här hemma , funkar på ” allt” kött . Serverar det på en ruccolabädd med soltorkade tomater ,kapris , Oliver , ett tips är att tredubbla marinad nr två , perfekt att ha i en kanna sidan om

Johanna

Om man vill frysa in efter man marinerat (marinad 2), är det bra att frysa in direkt och sen låta den tina långsamt i marinaden eller bör man marinera i några timmar innan man fryser in också? Med vänlig hälsning,

Johanna

Hej! Jag föredrar viltkött, så jag undrar om receptet funkar med vildsvinsfilé? Och om det då helst ska vara inner- eller ytterfilé?
Mvh Johanna

Sophie Berlin

Hej Johanna,
Rätten blir lika god med vildsvinsfilé. Var noga med att innertemperaturen behöver gå upp till 70 grader för vildsvinskött för att undvika trikiner.
Vänliga hälsningar,
Vännerna på Zeta

Emelie

Vilken temp bör jag ha i en varmluftsugn? Ska absolut prova detta receptet till vårat dopkalas

Sophie Berlin

Hej Emelie,
Vad kul att du gillar receptet, det är ett riktigt pangrecept på bufféer.
Vid lägre gradantal, upp till 50 grader, är det ingen skillnad på varmluftsugn och vanlig ugn. Ju högre upp man kommer i temperatur, desto större blir skillnaden. I det här fallet skulle vi rekommendera en temperatur på 160 grader för varmluftsugn.
Vänliga hälsningar vännerna på Zeta

Liselotte Johansson

Vilken typ av soya ska man använda?

Edvard

Definitivt kinesisk soja, jag gjorde med japansk första gången och den är för mild för det här receptet.

Sophie Berlin

Hej Edvard,
Jag skulle rekommendera japansk soja som har en något mildare oc elegantare smak än kinesisk. Den kinesiska kan bli lite för stark och salt. Självklart är det en smaksak, föredrar man kinesisk så tar man det.
Vänliga hälsningar, Sophie på Zeta

Sofia

Hej,
Hur håller sig kall fläskfilé på en buffé, tänker framförallt nu när det är rötmånad?

Emma Olsson

Hej Sofia,
Kött är alltid känsligt på bufféer- men det är förstås extra känsligt då det är varmt ute. Förvara köttet i kylen och ta fram lite i taget så att inget ligger i värmen för länge.
Hälsningar, Emma från Zeta

Johanna

Har ni inte prövat detta recept, GÖR DET! Fantastiskt gott och enkelt att göra. Det älskad av både barnen och vuxna hos oss 👍

Magnus

Kan tipsa om att det funkade alldeles utmärkt att steka på Quornfileer och lägga i marinad två, om det kommer vegetarianer på festen (eller om man bara vill äta mindre kött).

Ann-sofie

Hej kanske en dum fråga, men ska inte salt och peppar blandas i marinad 2 eller? I receptet är det som om man ska salta EFTER uppskärning???

Emma Olsson

Hej Ann-Sofie,
Eftersom att receptet inkluderar soja och balsamvinäger finns det sötma och salt i marinaden. När man saltar och pepprar marinad kan det bli för mycket salt och peppar för köttet. Därför rekommenderar vi att göra det i efterhand ifall det behövs. Men vill du kan du alltid inkludera det i marinaden.
Hälsningar, Emma

Veckomeny oktober

Måndag
Måndag
Pasta Pappardelle med långbakade tomater och persilja
Pasta Pappardelle med långbakade tomater och persilja
Tisdag
Tisdag
Linsgryta med tomat och fetaost
Linsgryta med tomat och fetaost
Onsdag
Onsdag
One pot lasagne
One pot lasagne
Torsdag
Torsdag
Risottomix med Karl-Johansvamp
Risottomix med Karl-Johansvamp