Fakta om olivolja
Olivolja klassad som Extra Vergine eller Extra Virgin, det som på svenska brukar kallas kallpressad jungfruolja eller Extra Jungfruolja, är en ren naturprodukt som innehåller stora mängder potenta antioxidanter, så kallade polyfenoler.
Grunden till en god olivolja
Mycket är avgörande för hur bra en olivolja ska bli. Här går vi igenom hur olivolja framställs, arbetet med olivträden under året, hur olivens mognad påverkar oljan samt hur och när oliverna skördas.
Klassificering av olivolja
Olivolja delas in i olika klasser, Extra Vergine är mest känd. Italienarna har också en egen smakindelning av olika Extra Vergine-oljor. Hur kvalitetstestas olivolja och vad betyder EU:s beteckningar för ursprung?
Olivoljans hälsofördelar
Är olivolja nyttigt? Olivoljans hälsofördelar var känt redan under romartiden. Få livsmedel har en så lång historia som olivoljan. Olivolja har använts i flera tusen år.
Använda olivolja i köket
Olivolja går alldeles utmärkt att steka i. Det är en myt att den är olämplig att hetta upp. Men vissa olivoljor passar smakmässigt bättre till varm respektive kall matlagning. Ett kök behöver flera olivoljor. Förvaring och hållbarhet.
Olivolja i matlagning
Olivolja passar utmärkt till både kall och varm matlagning. Använd en mild olivolja som grund i matlagningen och en mer smakrik olivolja som krydda.
Provsmakning av olivolja
Ordna en olivoljeprovning! Upptäck skillnader i smak, doft och konsistens. Här hittar du tips och protokoll för att enkelt prova olivolja tillsammans.
Olivoljeväljaren
Med olivoljeväljaren får du snabbt och lätt svar på vilken olivolja som passar bäst.