Olivolja

Olivolja är en ren naturprodukt och en av grundpelarna i medelhavsköken, inte minst det italienska. Här har vi samlat allt vi vet om olivolja och det har blivit en del under de snart femtio år som Fernando Di Luca levererat Zeta olivolja till svenska folket.

Olivlund i Italien

Fakta om olivolja

Olivolja klassad som Extra Vergine eller Extra Virgin, det som på svenska brukar kallas kallpressad jungfruolja eller Extra Jungfruolja, är en ren naturprodukt som innehåller stora mängder potenta antioxidanter, så kallade polyfenoler.

Lär dig mer om olivolja

Hjärt-Lungfonden

Samarbete med Hjärt-Lungfonden

Zeta har ett samarbete med Hjärt-Lungfonden för att bidra till ett viktigt forskningsområde och därmed bättre folkhälsa.

Läs mer om samarbetet
Partner - Hjärt-Lungfonden

Olivoljans hälsofördelar

Är olivolja nyttigt? Olivoljans hälsofördelar var känt redan under romartiden. Få livsmedel har en så lång historia som olivoljan. Olivolja har använts i flera tusen år.

Läs mer
Knappt mogna oliver i massor på träd

Klassificering av olivolja

Olivolja delas in i olika klasser, Extra Vergine är mest känd. Italienarna har också en egen smakindelning av olika Extra Vergine-oljor. Hur kvalitetstestas olivolja och vad betyder EU:s beteckningar för ursprung?

Läs mer

Vilken olja är bäst för matlagning

Olivolja i matlagning

Olivolja passar utmärkt till både kall och varm matlagning. Använd en mild olivolja som grund i matlagningen och en mer smakrik olivolja som krydda.

Olivolja i matlagning
Recept pesto - zeta
skafferibild

Hållbarhet och förvaring av olivolja

En olivolja ska alltid förvaras mörkt och svalt, oavsett om flaskan är öppnad eller inte. Olivoljan har när flaskan öppnats, en hållbarhet på 3-4 månader. Är du osäker på om olivoljan är okej kan du alltid dofta och smaka på olivoljan.

Läs mer
Provsmaka olivolja med Zeta

Provsmakning av olivolja

Ordna en olivoljeprovning! Upptäck skillnader i smak, doft och konsistens. Här hittar du tips och protokoll för att enkelt prova olivolja tillsammans.

Läs mer
Olivolja

Olivoljeväljaren

Med olivoljeväljaren får du snabbt och lätt svar på vilken olivolja passar bäst.

Olivoljeväljaren

Se hela vårt sortiment av

Olivoljor

Sortiment olivolja