Allt om olivolja

Olivolja är en ren naturprodukt och en av grundpelarna i medelhavsköken, inte minst det italienska. Här har vi samlat allt vi vet om olivolja och det har blivit en del under de snart femtio år som Fernando Di Luca levererat Zeta olivolja till svenska folket.

Fakta om olivolja

Olivolja klassad som Extra Vergine eller Extra Virgin, det som på svenska brukar kallas kallpressad jungfruolja eller Extra Jungfruolja, är en ren naturprodukt som innehåller stora mängder potenta antioxidanter, så kallade polyfenoler.
Läs mer

Grunden till en god olivolja

Mycket är avgörande för hur bra en olivolja ska bli. Här går vi igenom hur olivolja framställs, arbetet med olivträden under året, hur olivens mognad påverkar oljan samt hur och när oliverna skördas.
Läs mer

Klassificering av olivolja

Olivolja delas in i olika klasser, Extra Vergine är mest känd. Italienarna har också en egen smakindelning av olika Extra Vergine-oljor. Hur kvalitetstestas olivolja och vad betyder EU:s beteckningar för ursprung?
Läs mer

Olivoljans hälsofördelar

Är olivolja nyttigt? Olivoljans hälsofördelar var känt redan under romartiden. Få livsmedel har en så lång historia som olivoljan. Olivolja har använts i flera tusen år.
Läs mer

Använda olivolja i köket

Olivolja går alldeles utmärkt att steka i. Det är en myt att den är olämplig att hetta upp. Men vissa olivoljor passar smakmässigt bättre till varm respektive kall matlagning. Ett kök behöver flera olivoljor. Förvaring och hållbarhet.
Läs mer

Olivolja i matlagning

Olivolja passar utmärkt till både kall och varm matlagning. Använd en mild olivolja som grund i matlagningen och en mer smakrik olivolja som krydda.
Läs mer

Provsmakning av olivolja

Ordna en olivoljeprovning! Upptäck skillnader i smak, doft och konsistens. Här hittar du tips och protokoll för att enkelt prova olivolja tillsammans.
Läs mer

Olivoljeväljaren

Med olivoljeväljaren får du snabbt och lätt svar på vilken olivolja som passar bäst.
Läs mer