Samarbete med Hjärt-Lungfonden

Zeta påbörjar ett samarbete med Hjärt-Lungfonden för att bidra till ett viktigt forskningsområde och därmed bättre folkhälsa. 

- Det är ett privilegium att vi kan inspirera till goda måltidslösningar och samtidigt bidra till den livsviktiga forskningen för en bättre folkhälsa.

Christian Di Luca

Zeta har en lång tradition att inspirera till hälsosam mat och måltider inom ramen för medelhavsmaten med den goda olivoljan som viktig ingrediens. Medelhavsmaten är den mat som en i det närmaste enig forskarkår pekar ut som det mest hälsosamma du kan äta. Den stämmer även överens med de nya nordiska näringsrekommendationerna som innebär att vi bör äta mer vegetabiliskt fett, till exempel olivolja, mer grönt och frukt, rotfrukter och baljväxter samtidigt som vi ska dra ner på det röda köttet.  

Olivolja

Mer än 2 miljoner svenskar lider av någon form av hjärt-kärlsjukdom och detta kan till stor del kopplas till livsstil och vad man äter. Därför är det naturligt att inleda ett samarbete med Hjärt-Lungfonden.  

– Det är ett privilegium att vi kan inspirera till goda måltidslösningar och samtidigt bidra till den livsviktiga forskningen för en bättre folkhälsa, säger Christian Di Luca, delägare av Zeta och Di Luca & Di Luca. Medelhavsmaten är fantastiskt god och älskad av nästan alla, dessutom det nyttigaste du kan äta enligt forskningen. Fett måste vi ha, men det ska vara rätt sorts fett, vilket bidrar till att förebygga hjärt-kärlsjukdomar. 

Under samarbetet, som ska pågå från nu och under 2024, kommer Zeta och Hjärt-Lungfonden att göra gemensamma aktiviteter där man ska lyfta nyttiga fetter, olivolja och medelhavsmaten. Hjärt-Lungfondens logotype kommer att synas på flera av Zetas olivoljor och på den bredbara olivoljan BreOliv. 

Med detta samarbete tar vi ett viktigt steg framåt i kampen mot hjärt-kärlsjukdomar. Genom att kombinera en erfaren expertis inom medelhavskost och matglädje med vår långvariga roll som forskningsfinansiär hoppas vi kunna inspirera fler svenskar till mer hälsosamma matvanor. Tillsammans kan vi göra skillnad och bidra till en friskare framtid för Sverige.

Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden