Olivoljans hälsofördelar

Är olivolja nyttigt? Olivoljans hälsofördelar var känt redan under romartiden. Få livsmedel har en så lång historia som olivoljan. Olivolja har använts i flera tusen år.

Fett och hälsa

provsmakning olivolja

Valet av fett påverkar hälsan. Istället för att lägga fokus på mängden fett bör man lägga fokus på vilken kvalitet fettet har. Livsmedelverket rekommenderar sedan länge att dra ner på mängden mättat fett och öka mängden omättat fett.

Mat som innehåller fett består av olika blandningar av mättat, enkelomättat och fleromättat fett. Proportionerna mellan de olika fetterna varierar. Vissa livsmedel innehåller mer omättat fett än mättat fett och vice versa. Så ett enkelt råd är att välja mat med mer omättat fett än mättat fett.

Skillnaden på omättat och mättat fett

hälsosamt fett i olivolja

Mättat fett finns främst i feta mejeriprodukter, smör, kött och charkprodukter, kokos och palmolja. Det mättade fettet är fast i konsistensen.

Omättat fett delas in i två grupper; fleromättat och enkelomättat. Omättat fett finns främst i flytande vegetabiliska oljor, tex olivolja och rapsolja samt nötter, frön, fisk och skaldjur. Det omättade fettet har en flytande konsistens.

Den senaste forskningen visar att en stor anledning till att byta ut mättat fett mot omättat i maten är att det hjälper kroppen att bibehålla normal kolesterolhalt i blodet. Höga halter av kolesterol anses vara en av riskfaktorerna för hjärt- och kärlsjukdom.

Olivoljans nyttighet

Oliver är nyttigt

Extra jungfruolivolja är unik. Ingen annan olja produceras enligt ett lika tydligt och hårt regelverk, som bland annat förbjuder tillsatser och höga temperaturer vid tillverkning. Oljan kallpressas (eller kallextraheras) mekaniskt vilket gör att det fina näringsinnehållet bibehålls.

Olivolja innehåller till största delen omättat fett vilket påverkar blodets kolesterolvärde positivt. Men det är inte bara olivoljans fina fettkvalitet som är bra för vår hälsa. Den innehåller även aktiva ämnen som kallas polyfenoler (en typ av antioxidant). Extra jungfruolivolja har därför fått ett kvalificerat hälsopåstående*. Till stöd för det hälsopåståendet finns en lång rad studier där forskare kunnat visa att extra jungfruolivoljan har en positiv effekt på vårt kolesterolvärde.

Polyfenoler är en grupp av ämnen som bland annat finns naturligt i frukter, bär och grönsaker. Oliven, som är en frukt innehåller därför dessa ämnen. Polyfenoler har som uppgift att skydda frukten mot olika angrepp i naturen. I den färdigpressade extra jungfruolivoljan fortsätter polyfenolerna att skydda fettsyrorna. Men även den mat som steks i extra jungfruolivolja skyddas av dessa aktiva ämnen. Som tidigare nämnts så påverkas också blodets kolesterol positivt av polyfenoler. Läs gärna mer om att steka i olivolja här. 

Stick i halsen- ett kvalitetstecken på olivolja

Kvalitetstecken på olivolja

Olivoljans lite beska, peppriga och starka smak som kan uppfattas långt in i mun och svalg är fina polyfenoler som gör sig påminda. Generellt sett är det mer polyfenoler i olivoljor som är gjorda av oliver som skördats tidigt på säsongen. Dessa oljor karaktäriseras av peppriga, fruktiga och gröna smaker med doft av gräs och gröna tomater.

*Olivoljans polyfenoler bidrar till att skydda blodfetter mot oxidativ stress, vid ett dagligt intag av 5 mg polyfenoler.