Bönor och linser

Bönor, ärtor och linser, eller baljväxter som de också kallas, används lika flitigt som pasta i det italienska köket, även om det kanske inte är lika känt. Du hittar dem i grytor, soppor och sallader men även marinerade som ett enkelt tillbehör. Många ersätter kött helt eller delvis med baljväxter eftersom de är så näringsrika och innehåller en fin blandning av proteiner, kolhydrater och fibrer.

Linsgryta-med-tomat-och-fetaost

Bönor – från nödmat till trendig ingrediens

Bönor, ärtor och linser har på senare år blivit en trendig ingrediens även i det nordiska köket. Förr i tiden var de basvaror hos oss här uppe i Norden och sedan glömdes de nästan bort under många år. Kanske var det så att det kändes för omständligt att blötlägga och koka de torkade bönorna. Nu när det går att köpa dem färdigkokta har det helt plötsligt blivit mycket lättare att laga mat med dem och människor har börjat hitta tillbaka till den här goda och nyttiga maten. Läs mer om ärter, bönor och linser här och få mer inspiration i köket

Läs mer
Kikärtor-med-provencaleolja-och-citron

Så förvarar du bönor, linser och kikärtor

Konserverade bönor, linser och kikärtor har lång hållbarhet och ska förvaras i rumstemperatur.

Läs mer
Bönragú med inlagda citroner

Laga mat med bönor, ärtor och linser

Konserverade bönor, linser och kikärtor gör att du snabbt och enkelt kan laga en god sallad, pastasallad, potatissallad, bönröra, hummus eller bönsalsa. Prova gärna att göra bönburgare eller fritters med bönor. Visste du att bönor är utmärkta att baka med, både i matbröd och i mjuka kakor? Läs mer här om hur du kan använda mer baljväxter i maten!

Läs mer

Se hela vårt

sortiment på bönor & linser

Botanisera bland de olika sorterna och upptäck dina favoriter!

Se vårt bön- och linssortiment
Bönor