Linsgryta med tomat och fetaost

Vad är baljväxter?

Baljväxter är samlingsnamn för ärtor, bönor och linser. De är växternas frö och namnet kommer från den kapsel som de växer i.  I förhållande till andra grönsaker är baljväxter rika på protein. Proteinhalten varierar mellan olika sorter men i snitt ligger den på 8-12 g per 100 g. Sojabönan sticker ut med hög halt protein av mycket god kvalitet. Alla veganers älskling! Baljväxter är även en bra källa till folat/folsyra, järn, zink och magnesium. De innehåller också mycket fibrer som sätter i gång tröga magar, ger en behaglig mättnadskänsla samt har en positiv inverkan på blodsocker. Fetthalten är generellt sett låg och består i huvudsak av det nyttiga omättade fettet.  

Hitta din favoritböna!

Kokta bönor, ärtor och linser är goda som de är tillsammans med en smakrik olivolja, några droppar vinäger eller citron,  lite salt och eventuellt nymalen svartpeppar. Prova dig fram och hitta den böna som passar dig allra bäst.

I vår receptdatabas hittar du mängder med recept där våra bönor, ärtor och linser är huvudingrediens om du vill inspireras till att laga mat med dem. Du kan läsa  mer om de olika sorterna här nedan, men bäst är förstås att köpa dem och prova!

Blandade bönor

Cannellini, kikärtor och stora vita bönor. Enbart ljusa bönor och ärtor för att de inte ska färgas av varandra. Smart när du vill ha en färdig blandning i sallad eller gryta.

Linser

Ekologiska ätklara linser med god nötsmak. Dekorativa och passar i alla typer av matlagning. Prova gärna i en sallad med mogen avokado, rödlök, babyspenat och en god vinägrett.

Cannellinibönor

Passar i varm och kall mat. Också goda som de är, kalla tillsammans med olivolja. Utmärkta att mixa med olivolja och kryddor till en slät och krämig bönröra eftersom cannellinibönor har ett tunt skal.

Kidneybönor

Basingrediens i Medelhavsköket. Klassisk i chilirätter och delikata som de är. Prova även ihop med hackad purjolök och en god olivolja eller vinägrett. En allroundböna!

Sojabönor

Passar i sallader och grytor samt att mosas till vegetariska biffar, fritters eller röror. Edamame är unga, gröna sojabönor som kan användas i sallader, soppor och grytor, men också som snacks.

Black eye-bönor

Har fått sitt namn av den svarta fläck den har vid fästet. Black eye-bönor är perfekta till grytor, sallader, soppor och pasta.

Kikärtor

Kokta med fast konsistens och nötig smak. Utmärkta i sallader, röror, pasta, grytor och soppor. En bra ”nybörjar-ärta”.

Borlottibönor

Mild, söt, aromatisk och fyllig smak samt krämig konsistens. En delikatess och klassiker i det italienska köket.

Svarta bönor

Milda med fast konsistens. Perfekta i bönsalsa, tacos, tex-mex, till kladdkaka/brownie. Prova också att steka upp svarta bönor med lök, chilipulver, spiskummin och vitlök. Servera i tortillabröd med avokadoröra, tomatsalsa, sallad, riven ost och färsk koriander.

Stora vita bönor

Utpräglat fast konsistens. Kom till Italien från Spanien på 1500-talet. Därav namnet Bianchi di Spagna som betyder ”vita från Spanien”. Stora vita bönor är underbara i en mustig tomatsås kryddad med basilika, dill eller bladpersilja. Bönorna mosar sig om de får koka för länge, så lägg i dem mot slutet. Stora vita bönor passar också utmärkt i sallad tillsammans med salladslök, machêblad, stekt halloumi och vinägrett med citron.

Bönor på italienska – Fagioli

Slå upp en italiensk kokbok eller lusläs menyn på en äkta italiensk restaurang. Överallt detta ord: fagioli. Är du till exempel i Toscana är du inte i ”pastaland” utan snarare i ”det bönälskande folkets land”  där man i italiensk folkmun kallas ”mangiafagoli”, bönätare.

Varför blir min mage uppblåst och bullrig av bönor?

Om man har en lite känslig mage och upplever att den blir bullrig eller uppblåst av bönor och ärtor, beror det på att bönorna är rika på fiber och en typ av kolhydrat som magen inte helt och hållet kan bryta ned. Då bildas det gaser – men var lugn, magen vänjer sig! Börja med små portioner och öka på mängden efterhand du känner att magen klarar det. Det brukar också vara bra att skölja bönorna ordentligt i ett durkslag före servering.