Grilltips och recept

Grilltips

Nästan allt är gott att grilla! Fet fisk som lax eller tonfisk är perfekta att grilla och håller ihop bättre än mager fisk. Fläskkött har mycket smak och är lätt att grilla utan att det blir torrt. Om du har tid, pröva att grilla en stek eller en hel kyckling under lock, det är nästan enklare att få ett saftigt resultat än när du grillar bitar.

Låt glöden bli grå

Kom ihåg att tända grillen i tid, bäst resultat får du när grillen är ordentligt varm. Både kol och brikettter ska vara grå för att ge bäst värme. Pröva gärna att lägga på rökspån på glöden precis innan servering, det ger en spännande smak. För att det inte ska bränna i gallret är framförallt två saker viktiga, galllret ska vara rent och varmt. Rengör alltid gallret direkt när du är klar och det fortfararande är varmt. Använd alltid stålborste. Lägg på gallret ca 15 minuter innan du ska börja grilla så att det blir riktigt hett.

Grilla tar lite tid

Se till att det finns lite småplock för hungriga matgäster och grillkockar!
Recept på småplock och tillbehör till grillat»

Marinera, rubba eller glaze?

Det finns tre olika metoder att smaksätta före, under och efter grillning.
Marinera: Det som ska grillas får ligga i en kryddig, ofta syrlig lag i 2-4 timmar eller över natten. Passar lite magrare kött som magert fläsk och kyckling, men även vit fisk.
Glaze: En tjockare sås, i Italien kallas det glassa, som penslas på det grillade mot slutet eller efter grillningen. Fungerar till det mesta som grillas.
Rub: Torra kryddor som gnidas in i köttet 5-10 minuter innan det läggs på grillen. Passar framförallt till fetare nöt-, fläsk- och lammkött, men även till fetare fisk som till exempel lax.

Marinera

Marinad ger smak. När du marinerar, använd dubbla plastpåsar. Då behövs det inte lika mycket marinad och genom att vända på påsen då och då fördelar sig marinaden bra. Marinera i minst en timme.
Recept på marinader»

Glaze

Glaze ger en god och smakrik, lite karamelliserad yta. Pensla på glaze mot slutet av grillningen. Koka ihop en egen glaze med balsamvinäger eller använd Crema Di Balsamico. Pensla t.ex. på lite Crema di Balsamico Citron på kyckling- eller laxfilé. Gott!

Pensla med olivolja.
Rengör alltid grillgallret noga och olja in gallret med olivolja, då fastnar det du grillar inte lika lätt. Dessutom skyddar olivoljan köttet när du grillar. Läs mer om olivolja»

Grilla ost

Halloumi är supergott att grilla! Dela halloumin i två delar i skarven där den är vikt. Pensla med olivolja och grilla halvorna 1-2 minuter på varje sida. Skär upp i mindre bitar om du vill. Servera som tillbehör till grillad fisk, grillat kött eller kyckling eller som den är tillsammans med en sallad. Eller gör en Halloumiburgare eller servera grillade halloumiskivor med pressad citron. Vissta du att även fetasot går att grilla? Lägg den i ett foliepaket och värm den på grillen 5-10 minuter, vik upp paketet och ringla över olivolja och honung. Smaksätt med timjan och svartpeppar. Recept på grillad ost»

Grilla grönsaker

Paprika, grön sparris, färsk lök, majs, tomater, zucchini, aubergine med flera är grönsaker som är goda att grilla. Pensla med olivolja och salta lite. Paprika tål rätt tuffa tag, skalet kan brännas för att sedan enkelt dras bort. Aubergine kan skivas antingen på längden eller tvären. Bra att salta skivorna och låta dem dra 30 minuter för att sedan torkas av och penslas med olivolja och grillas. Färsk lök är bra att grilla indirekt.

Grilla salsiccia

Salsiccia tar lite tid så det är bra att grilla indirekt. Använd stek- eller grilltermometer, kärntemperaturen ska vara 60 grader. Det tar 15-18 minuter.

Grilla sött

Tänk på att du kan göra hela middagen på grillen. Grilla mango, ananas eller gör ett blandning av dina bär och fruktfavoriter i ett foliepaket. Riv över vit- eller mörk chocklad och låt chokladen smälta. Servera med glass. Eller servera en riktig favorit – grillad sockerkaka med jordgubbar»

Krydda köttet

Köttslag med mildare smak som fläsk och kyckling behöver generellt kryddas mer. Nötkött och lamm har mer karaktär och behöver därför inte lika mycket smaksättning. Lamm vinner på att kombineras med vitlök och örter.

Indirekt grillning

Indirekt grillning förutsätter att man har en grill med lock. Lägg briketterna på kanterna eller på ena sidan så att det som ska grillas inte hamnar direkt över glöden. Med locket på blir grillen till en ugn som gör det möjligt att grilla mat som tar lite längre tid, till exempel rå korv, vissa grönsaker, helt kött och hel kyckling.

Grilltider

Rå korv

Till exempel Salsiccia 15-18 min totalt.

Fläskkött

Karré eller kotlett i skivor med ben 3-4 minuter per sida.
Utan ben 2 minuter per sida.
Flintastek 10 minuter per sida.

Nötkött

Entrecote, biff i skivor 2-3 minuter per sida.
Lövbiff 2 minuter. Grilla på ena sidan.
Hamburgare 3-4 minuter per sida.

Kyckling

Kycklingfilé 6 minuter per sida.
Kycklingklubbor 20 minuter totalt.

Lamm

Kotletter 2-3 minuter per sida.
Stek i skivor 2-3 minuter per sida.

Fisk

Lax i skivor med ben 4-5 minuter per sida.
Lax i skivor utan ben 2-3 minuter per sida.
Små, hela fiskar i halster 3-4 minuter per sida.
Större hela fiskar i halster 7-8 minuter per sida.