Marinad till grillat.

Marinadtips

När du marinerar finns det några olika saker att tänka på för att marinera enklare och få ett gott resultat på grillmaten.

1. Börja med att blanda marinaden i en skål eller kanna. Tips: Om du blandar i en kanna finns ofta markeringar för mått och du slipper använda decilitermåttet.

2. Lägg ner köttet i dubbla plastpåsar, häll på marinaden. Tryck ut luften och knyt ihop påsarna. Lägg in påsen i kylskåpet och låt marinera i  minst en timme. Tänk på att vända påsen då och då, marinaden fördelar sig då bättre.

3. När det är dags att grilla klipper du upp påsen, plockar ur köttet och låter marinaden rinna av ordentligt. Det minskar risken för att marinad droppar ner på kolen och börja brinna.

4. Vilken marinad passar till fisk och vilken passar till kyckling, fläsk- eller nötkött? Vårt råd är att testa dig fram vilka smakkombinationer just du gillar. Ett tips är att använda marinader med söta inslag (honung, soja, balsamvinäger) till mindre grillbitar och grillspett som grillas kortare tid. Då minskar du risken för att den söta marinaden bränns och ge bränd smak vid längre grilltider.