Marinader_samlingsbild

Smaksättning, vinägrett, marinad och dekoration

Vinäger är en ingrediens med många användningsområden. I vinägretter och marinader har vinägern sin naturliga plats, som smaksättare i såser och grytor gör den det där lilla extra och med en krämig, reducerad balsamvinäger kan du både smaksätta och dekorera sallader, varmrätter och desserter.

Varför vinäger?

Vinäger används framför allt som smakförhöjare i både varm och kall matlagning så som såser, grytor och soppor. Med hjälp av vinäger hittar man enkelt rätt balans mellan smakerna samtidigt som fräschören ökar. Ofta när det känns som om något saknas i en varmrätt gör några droppar lagrad vinäger underverk. Prova att byta ut receptets citron mot några droppar vinäger och du kommer att finna nya smaker i din rätt.

Vinägrett

Vinäger är en av huvudingredienserna i vinägrett. Vinägern tillför fräschör till salladen och syran framhäver grönsakernas smaker och kompletterar och rundar av de beska toner som ibland finns i t.ex. gröna blad.

Lär dig konsten att dressa din sallad

Marinad

I en marinad fungerar vinägern som en smaksättare men vinägern har även en funktionell betydelse. Vinägersyran bidrar till att det du marinerar blir mörare!

 

Dekorera

Vinäger, med sina vackra färger dekorerar både sallad och tallrik. Balsamvinägern har en lite mer trögflytande konsistens som ”fastnar” på ett snyggt sätt på salladen. Crema di Balsamico är en reducerad balsamvinäger som är krämigare och som kan ringlas över både ost, varmrätter och desserter.