Recept från Zeta. Vinägrett_med_timjan_vitlök_och_citron_li

Så förvarar du vinäger

Vinäger förvaras helst mörkt och svalt precis som olivolja och alltid med tillsluten kork.

Även om vinäger helst ska stå mörkt och svalt så blir den stående framme vid flitig användning. Se då bara till att den inte står alltför nära spisen eller i solljuset.

Vinäger är i sig ett konserveringsmedel. Den håller länge, i själva verket i åratal i obruten förpackning.

Öppnad flaska kan användas i minst åtta månader. Men när man lärt sig uppskatta och hantera vinägerflaskorna efter förtjänst hinner aldrig någon bli särskilt gammal.

Naturliga fällningar

Det är inte helt ovanligt att det uppstår naturliga fällningar i röd- och vitvinsvinäger. Detta är ett bevis på att vinägern är framställd enligt naturmetoden.
Om vinägern förvarats kallt kan vinsyrorna fälla ut och bilda flagor i vinägern.  Det är ingen fara att använda vinäger som innehåller fällningar. Vill man så kan man filtrera bort det mesta av fällningarna genom att hälla vinäger genom ett kaffefilter och sedan tillbaka i flaskan igen.

Vinägermoder

När man tillverkar vinäger enligt naturmetoden tillsätter man bakterier i form av en så kallad vinägermoder, som omvandlar alkoholen i vinet till vinäger. En vinägermoder påminner om slöjor eller geléaktiga trådar. Om man vill kan man enkelt avlägsna vinägermodern genom att hälla vinägern genom ett kaffefilter. Vinägern påverkas inte negativt av att det bildats en vinägermoder och gå att använda som vanligt.

Ekologisk vinäger

I ekologisk vinäger är det vanligare, än i annan vinäger, att det uppstår vinägermödrar. Detta beror på att den naturliga halten av sulfiter är lägre i vin från ekologiskt odlade druvor. Sulfiter bromsar utvecklingen av vinägermödrar.