Pasta

Här hittar du all information och kunskap om pasta som Fernando Di Luca samlat på sig genom åren. Vi tipsar om hur du väljer pastaformer till maträtter, hur du kokar pasta på bästa sätt och lär dig hur en bra pasta tillverkas.

Pasta Puttanesca

Lär dig välja rätt pasta

Pastasorter och former påverkar användning och hur bra de passar i olika maträtter. Äggpasta är vanlig i norra Italien och passar bra med Ragu alla Bolognese eller krämiga ostsåser. Långpasta som spaghetti passar bra med finfördelade såser medan kort pasta med rörform, skruv eller snäckform fungerar bra med krämiga eller grönsaksbaserade såser.

Så väljer du pasta
Tillverkning av pasta

Tillverkning och kvalitet på pasta

Durumvete är nyckeln till att tillverka bra pasta. Proteinet ger pastan ett bra näringsvärde, god smak och kokegenskaper samt bibehåller tuggmotståndet genom måltiden. Valet av olika durumvetesorter skapar olika karaktär, smak och färg. För att pastan ska suga åt sig såsen bättre är bronsvalsning av degen att föredra. Alternativet är teflonvalsning som är en snabbare process och som inte ger en lika ruggad yta på pastan.

Läs mer
Träning och mat

Pasta och träning

Pasta är en bra källa till kolhydrater som både hjärnan och kroppens muskler enkelt tar till sig. Kolhydrater innehåller ungefär lika mycket energi som protein, men det gäller att välja rätt sorts kolhydrater till rätt tillfälle. Kolhydrater brukar delas in i långsamma kolhydrater och snabba kolhydrater utifrån hur de påverkar blodsockret i kroppen. Innan träning är långsamma kolhydrater bäst, medan snabba kolhydrater efter träning fyller på energiförråden och stimulerar muskeltillväxten. Vid kolhydratladdning inför ett lopp är pasta ett populärt val.

Läs mer

Se hela vårt

Pastasortiment

Vi har flera former och varianter av pasta i vårt sortiment för att alla ska hitta sin favorit.

Se hela vårt sortiment med pasta
Zeta pasta
Pasta Strozzapreti med pesto, tomater och parmesan

Pasta - kolhydrater och hälsa

Pasta är en bra källa till kolhydrater som ger energi och mättar länge. De senaste åren har kolhydrater varit mycket omdiskuterat. Här hittar du svar på många frågor kring kolhydrater och hälsa.

Läs mer
Pappardelle med långbakade tomater och persilja

Pasta med ägg eller äggpasta är en kategori av pasta

Att använda ägg i pastadegen gör den smidig och enkel att kavla. Zeta Casa Di Luca Pappardelle innehåller hela 5 ägg per kilo vetemjöl och torkas långsamt vid låga temperaturer för att bevara smaken. Traditionen att använda ägg i pastadegen härstammar från Norditalien, medan i södra delarna var man tvungen att nöja sig med degen utan ägg på grund av dess höga kostnad.

Läs mer