Pappardelle med långbakade tomater och persilja

Lyxig äggpasta

Att använda ägg i pastadegen gör den smidig och enkel att kavla. Zeta Casa Di Luca Pappardelle innehåller hela 5 ägg per kilo vetemjöl och torkas långsamt vid låga temperaturer för att bevara smaken. Traditionen att använda ägg i pastadegen härstammar från Norditalien, medan i södra delarna var man tvungen att nöja sig med degen utan ägg på grund av dess höga kostnad.

Pasta med ägg

Äggen gör pastadegen mycket god. De gör också degen medgörlig och elastisk – den går lätt att kavla riktigt tunt innan man skär den till önskad pastaform. Ju fler ägg som används i pastadegen desto smidigare deg. Zeta Casa Di Luca Pappardelle görs med enligt traditionen med stor andel ägg, hela 5 ägg per kilo vetemjöl. Enklare äggpasta har ofta inte mer än 4 ägg per kilo vetemjöl. Äggen kommer dessutom från frigående höns!

En annan hemlighet för att få en pasta med ägg som smakar som hemgjord är själva torkningen av pastabanden. För att bevara så mycket som möjligt av de flyktiga smakämnena så får pastan torka mycket långsamt i låg temperaturer.

I Italien kallas äggpasta ibland för La Pasta Dei Signori – de välbeställdas pasta. Traditoionen att blanda ägg i i pastadegen härstammar från Norditalien, den rika landsändan. I de fattigare södra delarna av Italien hade man helt enkelt inte råd med ägg i degen.