De allra flesta recept är beräknade till fyra portioner. Som buffémat brukar dock ett ”vanligt” recept räcka till ca 8-10 bufféportioner.
- Tänk på att göra serveringsbitarna små. Det blir godare och mer mingelvänligt och dessutom får alla möjligheten att smaka på allt.
- Servera gärna maten på lite mindre fat, då håller sig buffén fräsch längre. Förbered gärna flera serveringsfat av samma rätt (om du har plats i ditt kylskåp). Då kan du enkelt och snabbt sätta fram ett nytt, fräscht fat.
- Tänk på att ställa fram maten i tid – framför allt kallskuret smakar bäst rumstempererat.
- En fin omtanke om dina gäster är att på en liten lapp berätta vad som ingår i dina bufférätter.
- Planera ordningen av rätterna på bordet, börja med sallader och småplock, sedan kött och kallskuret. Avsluta med bröd och ost.
- Servetter och bestick är trevligt att placera ut på borden.
- Dryck och glas kan med fördel placeras på ett bord för sig.
- Är du orolig att maten ska ta slut? Ha några extra påsar crostini och några burkar tapenade eller andra goda röror på lut i skåpet. Då kan du enkelt bättra på buffén.
- Parmesanost är fantastiskt gott på buffébordet. Lägg fram en parmesanbit på ostbrickan tillsammans med en flaska Crema di Balsamico.