Hur mycket äter gästen?

Mängden buffémat som går åt beror helt på omständigheterna runt din bjudning. Vilken tid har du bjudit? Vid lunch och middagstid är man ”hungrigare”.  Är gästerna äldre eller yngre? Småbarn äter mindre, ungdomar mer. Känner gästerna varandra väl? De äter nämligen mer då.  Är det trångt i lokalen? Då brukar färre vilja ta om.

Hur ska man tänka när man komponerar sin buffé?

När man planerar en buffé vill man hitta rätter som kompletterar varandra på bästa sätt. Kryddor och råvaror som används i medelhavsköket är världsberömda för sina rena smaker och unika kombinationsmöjligheter. En medelhavsbuffé är därför alltid väldigt lättplanerad och blir ofta en succé.

För att få en överblick över buffén kan du dela in maten i olika kategorier.

  • En eller två rätter som fungerar som mättande bas – t.ex. pastasallad, potatissallad eller couscous/bulgur, bönsallad.
  • Bröd – ett trevligt buffébröd att äta till kallskuret eller röror.
  • Sallad och grönsaker – en smakrik sallad, grillade grönsaker eller grönsakstavar (det gillar barnen).
  • Röror och såser – t.ex. tapenade, aioli, fetaoströra sätter smak på både bröd och grönsaker.
  • Paj- eller pizzabitar – ingen buffé utan paj! Pizzabitar eller minipizzor är enkelt att förbereda och värma.
  • Kallskuret, kött, kyckling och lax – Prosciutto, salami, marinerad kyckling eller fläskfilé. Välj ut två eller tre rätter från denna grupp och servera på din buffé.
  • Ostar – trevlig avrundning på din buffé tillsammans med Crema di Balsamico och frukt.
  • Något sött till kaffet – bär, tiramisu, mandelskorpor.

Några mängder att hålla dig till när du planerar mängden mat:

  • Kött, ca 60-90/person.
  • Kyckling, ca 40-50 g/person (1/3 kycklingfilé).
  • Pasta (okokt) ca 30 g/person.
  • Potatis ca 60 g/person.