Tillagning

När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.

Öppna inköpslista
Klar
Tillvägagångssätt

Klassiskt grundrecept för risotto.

Värm buljongen i en kastrull för sig.

Därefter börjar du med risottokastrullen.

Fräs löken mjuk i rikligt med olivolja i en tjockbottnad kastrull på låg värme utan att den får färg.

Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa i ytterligare någon minut till dess riset blandat sig väl med löken och känns torrt.

Häll i vinet och låt koka tills det ångat bort.

Rör om hela tiden.

Tillsätt den varma buljongen lite i taget.

Börja med 3–4 dl, ta sedan 1 dl i taget efter hand som riset suger åt sig buljongen.

Rör om ofta och sänk värmen.

Risotton ska sjuda lugnt och röras om ofta under tillsättning av buljong.

Risotton ska bli lös, med en kärna i riset som ger ett visst tuggmotstånd. Det tar ca 18–20 minuter.

Ta bort kastrullen från värmen, vänd ner ca 2 msk  olivolja och parmesanost.

Osten och oljan gör risotton fastare och krämigare.

Smaksätt med salt och peppar.

Rör om väl och servera direkt.

Stäng

Inköpslista

Stäng
  • Tips Risotto kan man smaksätta med olika tillbehör som passar säsongen som t ex primörer på våren och svamp på hösten.
Stäng

Fler goda recept för:

Bli inspirerad av Zeta

Läs om våra goda nyheter 2017

Grilla gott!

Det är tillbehören, såserna och rörorna som gör skillnaden.

Recept

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.