Risotto, grundrecept

RÖSTA PÅ RECEPTET (1218)

(1218)

Vad tycker du?

45min 9 ingredienser

Risotto är en italiensk klassisk rätt. Recept på hur man gör en perfekt krämig risotto med tuggmotstånd - grundrecept.

Receptet är framtaget av Zeta.

Ingredienser

portioner
4
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
2
schalottenlökar finhackade
3 dl
Zeta Casa Di Luca Arborioris eller
Zeta Casa Di Luca Carnaroliris
2 dl
torrt vitt vin
1 liter
kycklingbuljong varm
2 dl
salt
nymalen svartpeppar

Gör så här

Tips!

Risotto kan man smaksätta med olika tillbehör som passar säsongen som t ex primörer på våren och svamp på hösten.

Vad tyckte du om receptet?

RÖSTA PÅ RECEPTET (1218)

(1218)

Vad tyckte du om receptet?

50 kommentarer

Stefan Wickenberg

Mycket bra recept, supernöjd och la till saffran och på slutet la jag i räkor. 10/10

Anna Mellberg

Så roligt att höra Stefan! Det är precis så vi vill att man ska använda detta grundrecept. Fint att du satte din egen prägel. Hälsningar Anna på Zeta

Annika

Om jag vill förbereda risotton innan gästerna kommer, hur långt kan jag gå i receptet?

Anna Mellberg

Hej Annika! Jag skulle förbereda fram tills dess du börjar ”mata” risotton med vin. Låt vinet koka in och vänta med buljongen. Det finns ju annars risk för att risotton blir för stabbig och att riskornen förlorar sin ”al dente” känsla om de får ligga för länge i värme och dra åt sig mycket vätska. Lycka till och Glad Påsk önskar vännerna på Zeta

Kenneth

Hej,

Bra recept.
Jag har dock ett par tips som inte på något sätt förtar receptet.

Jag brukar ha i två hela skalade vitlöksklyftor, tillsammans med schalottenlöken, som jag sen plockar ur innan jag slutför.

När det gäller att förbereda så brukar jag köra färdigt det hela med vin och buljong och smakar av så att riset är al dente +. (ca 13-16 min) Sen häller man ut risotton på en plåt, den ska vara lösare än om man slutför direkt, och sätter in i kylen. Den behöver kylas ner så riset inte fortsätter mjukna och bli stabbigt. När gästerna kommit så värmer jag upp den under omrörning utan att den bränns. När den är varm har jag i smör (tycker det blir godare än olja, men det är smaksak) och ost och ibland har jag i lite tryffelolja på slutet, det räcker med några droppar.

Allt gott
Kenneth

Anna Mellberg

Hej Kenneth! Tack för dina råd och tips. Din respekt för råvaror och smaker kommer fram så tydligt i den här texten. Härlig läsning för alla oss som också tycker om att lägga ner tid och kärlek i matlagningen. Trevlig helg hälsar Anna på Zeta

Per Stigenius

Hej, jag skall göra citronrisotto till nyår att serveras med torskrygg. Hur mycket citron skall jag använda till 4 personer? Skall jag använda zest och juicen? När skall jag blanda i citronen?

Anna Mellberg

Hej Per! Vi skulle använda zest från 1 citron till receptet för 4 port. Blanda i zest samtidigt som parmesanosten- dvs mot slutet av tillagningen. Gott Nytt År önskar vännerna på Zeta

Bo Sandahl

”Torrt vitt vin” är för obestämt, hur ska jag välja. Jag tycker receptet är fånigt!

Anna Mellberg

Hej Bo! Tråkigt att du tycker så. Vill bara påminna dig om att vi har fantastiska möjligheter att fråga utbildade experter i våra Systembolagsbutiker. Om du frågar efter ett torrt vitt vin som du ska ha till matlagning är jag säker på att du kommer få en massa olika förslag i olika prisklasser. Dessutom en trevlig pratstund på köpet. Zetas matlagningsvin som du hittar i vanliga livsmedelsbutiker fungerar också väldigt bra. Jag önskar dig ett riktigt Gott Nytt År och många härliga matlagningsstunder 2024, hälsningar Anna på Zeta

Cecilia

Gjorde detta receptet fast med vanlig rödlök och röttvin. Fungerade precis lika bra. Så gott!

Lotta

Hej!

Jag skulle vilja göra detta receptet i förväg för 16 personer. Kan det fungera att laga i förväg och värma, och vad ska jag då tänka på? Planerar att smaksätta med Karl-Johansvamp också.

Anna Mellberg

Hej Lotta! Jag kan inte rekommendera dig att göra risotto i förväg. Den ska ätas direkt efter att den blivit tillagad- då smakar den bäst och har bäst konsistens. Får den stå tjocknar den och bli stabbig. Försök att hitta en annan rätt att bjuda på eller se till att du har tid att laga den där och då! Lycka till önskar vännerna på Zeta

Frans

10 av 10 fick jag av frugan!! Jag hade inte charlottenlök men det blev lika bra med vanlig lök!
Mkt bra recept!

Lars Persson

Fantastiskt god italienskt 🙌🏻🙌🏻❤️❤️

milla

DUNDER recept, finns inget jag älskar mer 😭🙏🏼

Petter

Vilken smaksättning rekommenderar ni om man ska ha kyckling till? (Inte svamp som smaksättning!)

Anna Mellberg

Hej Petter! Jag föreslår saffran. Rör ut saffran (0,5 gram till 4 port) i 0,5 dl buljong och tillsätt det till risotton samtidigt som du börjar tillsätta övrig buljong. Lycka till önskar vännerna på Zeta.

Bea

Kan man skippa vinet?

Jessica

Jag använder vitvinsvinäger istället, blir supergott!

Anna Mellberg

Hej Bea! Vinet kan uteslutas, men det ger en mycket god smak och lite syra till rätten, det blir helt enkelt inte samma smak utan det. Men ett alternativ är att du tillsätter ca 1,5 msk vitvinsvinäger till buljongen. Lycka till önskar vännerna på Zeta

Ola

Jag har testat att ha rött vin istället för vitt. Det funkar också. Men det ser inte så gott ut.

Janne

Bra recept.
Är man med i matchen under hela tillagningsprocessen ger 16-20 min perfekt tuggmotstånd.

Malte

Gått över från att använda Arborio till Carnaroli. Vilken skillnad i konsistens. Nu blir det perfekt var gång. Alltid en liten näve svamp i. Var söndag 🙂

Alfred

Det finns inget risottorecept som fungerar att bara koka 18-20 minuter (jag har använt mig av olika spisar såväl elektriska som gas) men hamnar runt dubbla tiden typ 40 minuter

Emma Olsson

Hejsan Alfred,
Riset spelar en stor roll när man tillagar en risotto. Vi rekommenderar att du använder ett Carnaroliris som är speciellt till för att tillaga risotto. Koktiden kan också variera beroende på hur mycket kärna du vill ha kvar i riset.
Hälsningar, vännerna på Zeta

Ola

Hej!
Tänkte göra risotto smaksatt med curry. Hur mycket curry tycker ni att jag ska ha i risotton? Jag kommer ha en påse Arborioris.

Emma Olsson

Hejsan Ola,
Beroende på hur mycket currysmak du vill ha rekommenderar vi mellan en till två matskedar med curry i pulverform.
Hälsningar, vännerna på Zeta

Ingela

Hej,
Undrar om man kan förbereda Risotto någon dag innan? Vi skall ha italiensk buffé och skulle vilja förbereda det som går.
Hälsningar
Ingela

Emma Olsson

Hejsan Ingela,
Man kan förbereda risotto, men det är väldigt svårt utan att risotton blir överkokt. Vi rekommenderar att göra risotton samma dag för att få bästa konsistens och smak.
Hälsningar, vännerna på Zeta

Anna

Man kan förbereda risotto så långt tills man kokt in vinet. Sedan kyler man ner risotton. Ta fram den och fortsätt med varm buljong och koka färdigt innan ni ska servera risotton. Gör man så här förkortas tillagningstiden, detta gör vi ofta på restaurangen. Gör man så här får man en perfekt kokt risotto som inte blir överkokt.

Tobs

Ett bra tips på en god syrlig risotto är äppelrisotto med stekt bacon gör grundrecept och häll i lite äppeljuice. Sen just mot slutet lägger du i äppeltärningarna. Då får du äppelsmaken utan att äpplena har blivit mos och baconet ger bra salta.

Mj

Jätte bra ock Gott Finns Alltid hemma hos mig har bott i Italien varje Sommar i 3 månader så länge ska Nonnina levde ock hon lärde mig allt om mat ock hur viktig oljan ÄR

Emma Olsson

Hejsan Gunilla,
Såklart kan du välja att koka riset som vanligt. Men om du endast vill ha vanligt kokris föreslår jag Basmatiris då det blir billigare att köpa. Risottoris är dyrare för att det tillverkas på annat sätt.
Hälsningar, Emma från Zeta

Wiveca

Jättegod och mkt pedagogisk beskrivning. Jag brukar ta i lite vad jag känner för. SVAMP ! SAFFRAN ! GRÖNA ÄRTOR ! Ibland ALLT vad jag känner för -:)))

Carro

Så underbart god risotto! Lättlagat och vi alla i familjen älskar den ☺️

Lisa

Jättebra recept! Vi blandar i grillad paprika och sparris, och serverar med grillad kyckling

risotto barn

älskade hur alla steps är för sig själva hjälper sååååå mycket

Wilma

Hur många kycklingbuljoner ska det vara i 1,5 liter vatten?

Emma Olsson

Hej Wilma,
Det brukar stå hur många buljongtärningar du behöver på förpackningen för varje 0,5 L, alt fond du behöver per 0,5 L vatten. Om jag följer mitt favoritmärke med buljongtärningar behöver du 1 tärning för 0,5 L vatten.
Hälsningar, Emma från Zeta.

Gaffel

Perfekt risotto med finhackad silverlök och 9-månader lagrad pecorino, färsk från Agriturismo Fighezia.

MARIA

Superbra recept, mycket uppskattad rätt här hemma.

Peter

Toppen, följde recept o smaken blev perfekt, tack Zeta😊