Risotto, grundrecept

RÖSTA PÅ RECEPTET (1116)

(1116)

RÖSTA PÅ RECEPTET (1116)

(1116)

Vad tycker du?

45min

Risotto är en italiensk klassisk rätt. Recept på hur man gör en perfekt krämig risotto med tuggmotstånd - grundrecept.

Receptet är framtaget av Zeta.

Ingredienser

portioner
4
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
2
schalottenlökar finhackade
Zeta Casa Di Luca Carnaroliris
2 dl
torrt vitt vin
1 liter
kycklingbuljong varm
2 dl
salt
nymalen svartpeppar

Gör så här

Tips!

Risotto kan man smaksätta med olika tillbehör som passar säsongen som t ex primörer på våren och svamp på hösten.

33 kommentarer

RÖSTA PÅ RECEPTET (1116)

(1116)
Tack!

Petter

Vilken smaksättning rekommenderar ni om man ska ha kyckling till? (Inte svamp som smaksättning!)

Anna Mellberg

Hej Petter! Jag föreslår saffran. Rör ut saffran (0,5 gram till 4 port) i 0,5 dl buljong och tillsätt det till risotton samtidigt som du börjar tillsätta övrig buljong. Lycka till önskar vännerna på Zeta.

Bea

Kan man skippa vinet?

Anna Mellberg

Hej Bea! Vinet kan uteslutas, men det ger en mycket god smak och lite syra till rätten, det blir helt enkelt inte samma smak utan det. Men ett alternativ är att du tillsätter ca 1,5 msk vitvinsvinäger till buljongen. Lycka till önskar vännerna på Zeta

Malte

Gått över från att använda Arborio till Carnaroli. Vilken skillnad i konsistens. Nu blir det perfekt var gång. Alltid en liten näve svamp i. Var söndag 🙂

Alfred

Det finns inget risottorecept som fungerar att bara koka 18-20 minuter (jag har använt mig av olika spisar såväl elektriska som gas) men hamnar runt dubbla tiden typ 40 minuter

Emma Olsson

Hejsan Alfred,
Riset spelar en stor roll när man tillagar en risotto. Vi rekommenderar att du använder ett Carnaroliris som är speciellt till för att tillaga risotto. Koktiden kan också variera beroende på hur mycket kärna du vill ha kvar i riset.
Hälsningar, vännerna på Zeta

Ola

Hej!
Tänkte göra risotto smaksatt med curry. Hur mycket curry tycker ni att jag ska ha i risotton? Jag kommer ha en påse Arborioris.

Emma Olsson

Hejsan Ola,
Beroende på hur mycket currysmak du vill ha rekommenderar vi mellan en till två matskedar med curry i pulverform.
Hälsningar, vännerna på Zeta

Ingela

Hej,
Undrar om man kan förbereda Risotto någon dag innan? Vi skall ha italiensk buffé och skulle vilja förbereda det som går.
Hälsningar
Ingela

Emma Olsson

Hejsan Ingela,
Man kan förbereda risotto, men det är väldigt svårt utan att risotton blir överkokt. Vi rekommenderar att göra risotton samma dag för att få bästa konsistens och smak.
Hälsningar, vännerna på Zeta

Anna

Man kan förbereda risotto så långt tills man kokt in vinet. Sedan kyler man ner risotton. Ta fram den och fortsätt med varm buljong och koka färdigt innan ni ska servera risotton. Gör man så här förkortas tillagningstiden, detta gör vi ofta på restaurangen. Gör man så här får man en perfekt kokt risotto som inte blir överkokt.

Tobs

Ett bra tips på en god syrlig risotto är äppelrisotto med stekt bacon gör grundrecept och häll i lite äppeljuice. Sen just mot slutet lägger du i äppeltärningarna. Då får du äppelsmaken utan att äpplena har blivit mos och baconet ger bra salta.

Mj

Jätte bra ock Gott Finns Alltid hemma hos mig har bott i Italien varje Sommar i 3 månader så länge ska Nonnina levde ock hon lärde mig allt om mat ock hur viktig oljan ÄR

Emma Olsson

Hejsan Gunilla,
Såklart kan du välja att koka riset som vanligt. Men om du endast vill ha vanligt kokris föreslår jag Basmatiris då det blir billigare att köpa. Risottoris är dyrare för att det tillverkas på annat sätt.
Hälsningar, Emma från Zeta

Wiveca

Jättegod och mkt pedagogisk beskrivning. Jag brukar ta i lite vad jag känner för. SVAMP ! SAFFRAN ! GRÖNA ÄRTOR ! Ibland ALLT vad jag känner för -:)))

Wilma

Hur många kycklingbuljoner ska det vara i 1,5 liter vatten?

Emma Olsson

Hej Wilma,
Det brukar stå hur många buljongtärningar du behöver på förpackningen för varje 0,5 L, alt fond du behöver per 0,5 L vatten. Om jag följer mitt favoritmärke med buljongtärningar behöver du 1 tärning för 0,5 L vatten.
Hälsningar, Emma från Zeta.

Gaffel

Perfekt risotto med finhackad silverlök och 9-månader lagrad pecorino, färsk från Agriturismo Fighezia.

Recept från kategorier