Risotto, grundrecept
Vad tycker du?
Risotto är en italiensk klassisk rätt. Recept på hur man gör en perfekt krämig risotto med tuggmotstånd - grundrecept.
Receptet är framtaget av Zeta.
Ingredienser
Gör så här
Tips!
Risotto kan man smaksätta med olika tillbehör som passar säsongen som t ex primörer på våren och svamp på hösten.
Vad tyckte du om receptet?
RÖSTA PÅ RECEPTET (1246)
(1246)Vad tyckte du om receptet?
54 kommentarer
Max
Vad kan man använda istället för matvin och vin?
Anna Mellberg
Hej Max! Vinet bidrar med smak och syra. Du kan ersätta vinmängden med samma mängd buljong och addera 1 msk vinäger för syran. Smaka av och droppa i lite mer vinäger om du vill ha tydligare syra. Lycka till önskar vännerna på Zeta
Karl
Vad gör man för fel om det är 0.5 liter buljong kvar efter 20 min
Anna Mellberg
Hej Karl! Tack för din fråga, du gör inget fel. Ibland går det år mer vätska och ibland mindre. När riset är mjukt med en liten krispig kärna och risotton blivit fint krämig (den får gärna vara ganska lös till en början eftersom den tenderar att svälla ganska snabbt efter att den är klar) Jag brukar spara buljongen som blir över och tillsätta den om det blir rester som jag måste värma upp dagen efter. Det gäller att vara svinn-smart:-) Hälsningar Anna på Zeta
Stefan Wickenberg
Mycket bra recept, supernöjd och la till saffran och på slutet la jag i räkor. 10/10
Anna Mellberg
Så roligt att höra Stefan! Det är precis så vi vill att man ska använda detta grundrecept. Fint att du satte din egen prägel. Hälsningar Anna på Zeta
Annika
Om jag vill förbereda risotton innan gästerna kommer, hur långt kan jag gå i receptet?
Anna Mellberg
Hej Annika! Jag skulle förbereda fram tills dess du börjar ”mata” risotton med vin. Låt vinet koka in och vänta med buljongen. Det finns ju annars risk för att risotton blir för stabbig och att riskornen förlorar sin ”al dente” känsla om de får ligga för länge i värme och dra åt sig mycket vätska. Lycka till och Glad Påsk önskar vännerna på Zeta
Kenneth
Hej,
Bra recept.
Jag har dock ett par tips som inte på något sätt förtar receptet.
Jag brukar ha i två hela skalade vitlöksklyftor, tillsammans med schalottenlöken, som jag sen plockar ur innan jag slutför.
När det gäller att förbereda så brukar jag köra färdigt det hela med vin och buljong och smakar av så att riset är al dente +. (ca 13-16 min) Sen häller man ut risotton på en plåt, den ska vara lösare än om man slutför direkt, och sätter in i kylen. Den behöver kylas ner så riset inte fortsätter mjukna och bli stabbigt. När gästerna kommit så värmer jag upp den under omrörning utan att den bränns. När den är varm har jag i smör (tycker det blir godare än olja, men det är smaksak) och ost och ibland har jag i lite tryffelolja på slutet, det räcker med några droppar.
Allt gott
Kenneth
Anna Mellberg
Hej Kenneth! Tack för dina råd och tips. Din respekt för råvaror och smaker kommer fram så tydligt i den här texten. Härlig läsning för alla oss som också tycker om att lägga ner tid och kärlek i matlagningen. Trevlig helg hälsar Anna på Zeta
Mikaela
Fantastiskt gott
Per Stigenius
Hej, jag skall göra citronrisotto till nyår att serveras med torskrygg. Hur mycket citron skall jag använda till 4 personer? Skall jag använda zest och juicen? När skall jag blanda i citronen?
Anna Mellberg
Hej Per! Vi skulle använda zest från 1 citron till receptet för 4 port. Blanda i zest samtidigt som parmesanosten- dvs mot slutet av tillagningen. Gott Nytt År önskar vännerna på Zeta
Bo Sandahl
”Torrt vitt vin” är för obestämt, hur ska jag välja. Jag tycker receptet är fånigt!
Anna Mellberg
Hej Bo! Tråkigt att du tycker så. Vill bara påminna dig om att vi har fantastiska möjligheter att fråga utbildade experter i våra Systembolagsbutiker. Om du frågar efter ett torrt vitt vin som du ska ha till matlagning är jag säker på att du kommer få en massa olika förslag i olika prisklasser. Dessutom en trevlig pratstund på köpet. Zetas matlagningsvin som du hittar i vanliga livsmedelsbutiker fungerar också väldigt bra. Jag önskar dig ett riktigt Gott Nytt År och många härliga matlagningsstunder 2024, hälsningar Anna på Zeta
Aida
Gott och enkelt! Tack!
Cecilia
Gjorde detta receptet fast med vanlig rödlök och röttvin. Fungerade precis lika bra. Så gott!
Lotta
Hej!
Jag skulle vilja göra detta receptet i förväg för 16 personer. Kan det fungera att laga i förväg och värma, och vad ska jag då tänka på? Planerar att smaksätta med Karl-Johansvamp också.
Anna Mellberg
Hej Lotta! Jag kan inte rekommendera dig att göra risotto i förväg. Den ska ätas direkt efter att den blivit tillagad- då smakar den bäst och har bäst konsistens. Får den stå tjocknar den och bli stabbig. Försök att hitta en annan rätt att bjuda på eller se till att du har tid att laga den där och då! Lycka till önskar vännerna på Zeta
Frans
10 av 10 fick jag av frugan!! Jag hade inte charlottenlök men det blev lika bra med vanlig lök!
Mkt bra recept!
Stina
Väldigt bra recept! Blev supergott!
Olof Hybner
Kanonbra recept😋
Lars Persson
Fantastiskt god italienskt 🙌🏻🙌🏻❤️❤️
milla
DUNDER recept, finns inget jag älskar mer 😭🙏🏼
Petter
Vilken smaksättning rekommenderar ni om man ska ha kyckling till? (Inte svamp som smaksättning!)
Anna Mellberg
Hej Petter! Jag föreslår saffran. Rör ut saffran (0,5 gram till 4 port) i 0,5 dl buljong och tillsätt det till risotton samtidigt som du börjar tillsätta övrig buljong. Lycka till önskar vännerna på Zeta.
Bea
Kan man skippa vinet?
Jessica
Jag använder vitvinsvinäger istället, blir supergott!
Anna Mellberg
Hej Bea! Vinet kan uteslutas, men det ger en mycket god smak och lite syra till rätten, det blir helt enkelt inte samma smak utan det. Men ett alternativ är att du tillsätter ca 1,5 msk vitvinsvinäger till buljongen. Lycka till önskar vännerna på Zeta
Ola
Jag har testat att ha rött vin istället för vitt. Det funkar också. Men det ser inte så gott ut.
Janne
Bra recept.
Är man med i matchen under hela tillagningsprocessen ger 16-20 min perfekt tuggmotstånd.
Malte
Gått över från att använda Arborio till Carnaroli. Vilken skillnad i konsistens. Nu blir det perfekt var gång. Alltid en liten näve svamp i. Var söndag 🙂
Alfred
Det finns inget risottorecept som fungerar att bara koka 18-20 minuter (jag har använt mig av olika spisar såväl elektriska som gas) men hamnar runt dubbla tiden typ 40 minuter
Emma Olsson
Hejsan Alfred,
Riset spelar en stor roll när man tillagar en risotto. Vi rekommenderar att du använder ett Carnaroliris som är speciellt till för att tillaga risotto. Koktiden kan också variera beroende på hur mycket kärna du vill ha kvar i riset.
Hälsningar, vännerna på Zeta
Ola
Hej!
Tänkte göra risotto smaksatt med curry. Hur mycket curry tycker ni att jag ska ha i risotton? Jag kommer ha en påse Arborioris.
Emma Olsson
Hejsan Ola,
Beroende på hur mycket currysmak du vill ha rekommenderar vi mellan en till två matskedar med curry i pulverform.
Hälsningar, vännerna på Zeta
Ingela
Hej,
Undrar om man kan förbereda Risotto någon dag innan? Vi skall ha italiensk buffé och skulle vilja förbereda det som går.
Hälsningar
Ingela
Emma Olsson
Hejsan Ingela,
Man kan förbereda risotto, men det är väldigt svårt utan att risotton blir överkokt. Vi rekommenderar att göra risotton samma dag för att få bästa konsistens och smak.
Hälsningar, vännerna på Zeta
Anna
Man kan förbereda risotto så långt tills man kokt in vinet. Sedan kyler man ner risotton. Ta fram den och fortsätt med varm buljong och koka färdigt innan ni ska servera risotton. Gör man så här förkortas tillagningstiden, detta gör vi ofta på restaurangen. Gör man så här får man en perfekt kokt risotto som inte blir överkokt.
Tobs
Ett bra tips på en god syrlig risotto är äppelrisotto med stekt bacon gör grundrecept och häll i lite äppeljuice. Sen just mot slutet lägger du i äppeltärningarna. Då får du äppelsmaken utan att äpplena har blivit mos och baconet ger bra salta.
Mj
Jätte bra ock Gott Finns Alltid hemma hos mig har bott i Italien varje Sommar i 3 månader så länge ska Nonnina levde ock hon lärde mig allt om mat ock hur viktig oljan ÄR
Lennart S
Bästa risotton
Just nu med vit sparris
Emma Olsson
Hejsan Gunilla,
Såklart kan du välja att koka riset som vanligt. Men om du endast vill ha vanligt kokris föreslår jag Basmatiris då det blir billigare att köpa. Risottoris är dyrare för att det tillverkas på annat sätt.
Hälsningar, Emma från Zeta
Wiveca
Jättegod och mkt pedagogisk beskrivning. Jag brukar ta i lite vad jag känner för. SVAMP ! SAFFRAN ! GRÖNA ÄRTOR ! Ibland ALLT vad jag känner för -:)))
Carro
Så underbart god risotto! Lättlagat och vi alla i familjen älskar den ☺️
Lisa
Jättebra recept! Vi blandar i grillad paprika och sparris, och serverar med grillad kyckling
risotto barn
älskade hur alla steps är för sig själva hjälper sååååå mycket
Wilma
Hur många kycklingbuljoner ska det vara i 1,5 liter vatten?
Emma Olsson
Hej Wilma,
Det brukar stå hur många buljongtärningar du behöver på förpackningen för varje 0,5 L, alt fond du behöver per 0,5 L vatten. Om jag följer mitt favoritmärke med buljongtärningar behöver du 1 tärning för 0,5 L vatten.
Hälsningar, Emma från Zeta.
Gaffel
Perfekt risotto med finhackad silverlök och 9-månader lagrad pecorino, färsk från Agriturismo Fighezia.
MARIA
Superbra recept, mycket uppskattad rätt här hemma.
CARINA
Blir jättebra risotto!!!
Älskar era recept!!
Peter
Toppen, följde recept o smaken blev perfekt, tack Zeta😊