Parmesanost

När vi i Sverige säger parmesan är det för en italienare väldigt oklart vad vi menar. För frågar du efter parmesan i Italien får du garanterat en fråga tillbaka. Ordet finns nämligen inte i det italienska språket. I Italien kallas alltid osten för dess rätta namn och vill du ha parmesan får du be om Parmigiano Reggiano eller Grana Padano. Det är alltså dessa två ursprungsskyddade hårdostar vi syftar på när vi använder samlingsnamnet parmesan. 

Vad är parmesanost?

Namnet Parmesan började användas i Sverige på femtiotalet, som ett gemensamt namn för ostar som liknar Parmigiano Reggiano. Tyvärr ledde det till att många ostar som kallades parmesan inte alls liknade det italienska originalet.

Läs mer
Kan jag äta fetaost om jag är gravid?

Kan jag äta parmesanost när jag är gravid?

Ibland får vi frågan om man vågar äta Grana Padano eller Parmigiano Reggiano när man är gravid – de är ju opastöristerade! Svaret är självklart! Ostarna mognar långsamt och länge. Det ger dem ett lågt pH och så låg vattenhalt att bakterierna inte kan växa till i osten.

Läs mer
Grana Padano

Tillverkning av Parmigiano Reggiano och Grana Padano

Lär dig allt om tillverkning av de ursprungsmärkta ostarna Parmigiano Reggiano och Grana Padano

Läs mer
Parmigiano Reggiano med honungsmarinerade kikärtor

Riv, hyvla eller bryt osten

Riven Parmigiano Reggiano och Grana Padano är nästan lika vanligt på de italienska borden som salt och peppar är i Sverige. Och alltid nyriven! Det är precis som med peppar eller kaffe – de bästa aromerna är så flyktiga att de försvinner snabbt.

Läs mer
Parmesanost - Parmigino Reggiano

Förvaring och hållbarhet gällande parmesanost

Ost är ett livsmedel med lång hållbarhet. Så länge osten är hel, det vill säga i den form den ystats och lagrats, skyddas den från oxidering genom sitt tjocka skal.

Läs mer

Se hela vårt

Sortiment av parmesanost

Se hela vårt sortiment med parmesanost
Parmesanost