Pasta Carbonara

RÖSTA PÅ RECEPTET (1928)

(1928)
Sätt betyg!

Vad tycker du?

30min 8 ingredienser

En klassisk och älskad italiensk pastarätt! Härligt krämig spaghetti som serveras med knaperstekt guanciale och rikligt med pecorino.

Receptet är framtaget i samarbete med Tove Nilsson.

Ingredienser

portioner
4
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
2
vitlöksklyftor finhackade
1/2 frp
4
äggulor
salt
nymalen svartpeppar

Gör så här

Tips!

Carbonara kan serveras med rå äggula.

Vad tyckte du om receptet?

RÖSTA PÅ RECEPTET (1928)

(1928)

Vad tycker du?

55 kommentarer

Matilda

Mitt absoluta favoritrecept på carbonara! Superbra! Däremot undrar jag lite samma som Benny här, svårt att hälla i avsvalnat pastavatten om man vill ha nykokt pasta – vilket man ju vill. Jag brukar ta lite pastavatten redan efter några minuters kokning, och hälla det i en ganska platt tallrik medan resten av rätten görs, då hinner vattnet svalna litegrann iaf innan det är dags att hälla i det igen!

Benny

Hur ska man kunna använda avsvalnat kokvatten och sedan servera nykokt pasta?

Anna Mellberg

Hej Benny! Du kan ta ur pastavatten när det gått halva koktiden. Vattnet behöver inte vara helt avsvalnat men heller inte kokande. Lycka till önskar vännerna på Zeta

Peter

Hade varit bra om Persiljan hade stått med i receptet. Upptäckte det skulle vara Persiljan i när jag tittade på filmen.

Anna Mellberg

Hej Peter! Tack för din kommentar. Vi har nu lagt till i receptet att det går bra att tillsätta persilja om man tycker om det. Hälsningar Anna på Zeta

Per-Magnus

Jag måste erkänna att jag gjort carbonara lite felaktigt genom åren. Jag ville testa något på riktigt och hittade det här receptet. Det blev magiskt gott och är nu en riktig favorit! Tack för härlig inspiration!

Ankan

Mycket bra recept. Jag ökade på mängden pastavatten, men familjen tyckte att det var för lite bacon, så det får bli mer till nästa gång.

Patrik

Nu finns ju inte vitlök i en klassisk carbonara. Men man kan ju ha i det om man tycker om det 🙂 kan även använda pancetta istället för guanciale. Och jag rekommenderar pasta som är vitare till färgen för att ha en pasta som suger åt sig vätskan och smakerna bättre.

Malin

Vilket recept 😊
Alla i hushållet ger fem stjärnor utav fem! Snabbt, enkelt och väldigt gott!!
Kommer göra detta ofta ! 😊

Pettersson Jan-Erik

En höjdare, och enkelt, t.o.m. jag fick till det med mina begränsade kock-kunskaper. Kanongott. 👍😋

Sven Nilsson

3 dl pastavatten blev bra och massa svartpeppar 5 / 5

Sophie Berlin

Hej Sven,
En klassisk Pasta Carbonara är alltid gott – kul att du fick till receptet så bra!
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta

Dan

Mycket god, väldigt krämig (ingen grädde använd) och framför allt väldigt enkel att tillaga. Blev en mega succé i hushållet!

Fredriksmat @instagram

Grabben fick väldigt fint bacon av sin farmor, önskade sig carbonara.

Detta var ett bra grundrecept. Med några små ändringar, t.ex skippa olja till bacon, addera oregano.
Severa gärna ihop med en liten grönsakssallad med lite sötma.

Tack Zeta för receptet.

Izak

Jättegott recept! Det är viktigt att göra rätt med pastavattnet och att sänka värmen innan man tar i äggen så att man får en krämig sås istället för äggröra. Jag skulle också skippa oljan då pancettan redan har nog med fett att steka med.

Johan Lindberg

Äkta och precis så som det ska vara, rätt råvaror, kärlek och omtanke gör denna rätten magisk

god muket var Den

Den var godogudomlig och en njutning den var den godaste pastakarkarbonara jag någonsin har smakat det tyckte jag och min lillasyster Linnea 🍜☺

Sofie

Riktigt god variant. Lagade detta med min 13-åriga bonusdotter. Det hon reagerade på var att mängden som skulle i, ibland stod på ”ingredienser” och ibland på ”gör då här”. 🙂
Vi tillsatte lite vispgrädde då det alltid verkar vara för lite sås för att bli krämigt.

Nisse

Grädde behövs inte om man använder pastavattnet.
Det är viktigt att du använder just pastavattnet, eftersom det är stärkelsen från pastan som binder ihop och gör såsen krämig.

Bosse

1 1/2 dl svalnar väl i en kall kastrull på 1 minut

Emma Olsson

Hej Bosse,
Vatnnet behöver inte vara kallt utan kan även användas när det är ljummet. Jag rekommenderar att när pastan kokat halva tiden ta lite av pastavattnet och sätt åt sidan, på så sätt hinner vattnet svalna 🙂
Hälsningar, Emma från Zeta

Emma Olsson

Hejsan Torkel! Pastavattnet kan du ta i samband med att pastan fortfarande kokar. Pastavattnet behöver inte vara helt avsvalnat, utan räcker med ljummet.

Italiensk vecka

Måndag
Måndag
Pasta Maccaronetti Bolognese
Pasta Maccaronetti Bolognese
Tisdag
Tisdag
Ribollita – Toskansk brödsoppa
Ribollita – Toskansk brödsoppa
Onsdag
Onsdag
Stekt lax med saffransfräst fänkål och kapris
Stekt lax med saffransfräst fänkål och kapris
Torsdag
Torsdag
Piadina med tomat, mozzarella, prosciutto cotto
Piadina med tomat, mozzarella, prosciutto cotto
Fredag
Fredag
Pizza med buffelmozzarella
Pizza med buffelmozzarella
Lördag
Lördag
Risotto på svamp och spenat
Risotto på svamp och spenat
Söndag
Söndag
Ossobuco
Ossobuco