Familjen Di Luca

Möt familjen Di Luca

Fernando Di Luca och familjen brinner för att ge Sverige en smak av Italien. Fernando Di Luca är italienaren som tog olivoljan och medelhavsmaten till Sverige. Tack vare resan från fiskestaden Fano på italienska östkusten har svenskarna fått många nya smaker att älska.

En tidig vårmorgon i fiskestaden Fano på italienska östkusten satte sig Fernando Di Luca på sin Lambretta. Året var 1961, och okända äventyr i Europa lockade mer än jobbet som kamrer på banken. Ljudet från vespamotorn knattrade mellan husen när hans mamma följde honom med blicken på väg mot sitt livs resa. I Sverige, efter många mil genom Europa, mötte han vackra Louise med ögonen och blev kvar.

Se gärna företagsfilmen om hur allt började.

Mammas goda recept

I Sverige var allt nytt och härligt, men saknaden efter Italien ibland stor. I stället för att ätas upp av längtan bestämde han sig för att, bit för bit, ta Italien till Sverige. Kärleken till mat fick följa med, alla klassiska smaker – från de enklaste familjerecepten till hemstadens egna, stolta version av det italienska köket. Goda måltidsminnen tog han också med sig. Varenda gång han suttit kring dukat bord med familj, vänner, grannar, flickvänner och rivaler för att njuta, skåla, diskutera, gråta och skratta. Allt följde med till Sverige.

Längtan efter olivolja

En fin olivolja saknade han helt i sitt nya hemland. Hemma hos mamma i Fano stod alltid en flaska på bordet som krydda till det mesta. Men smaken av fräsch, grön oliv, doften av nyklippt gräs och den angenämt peppriga eftersmaken var inte något självklart i 60-talets svenska kök. Möjligen hittades olivoljan på apotekens hyllor och användes när magen krånglade.

Familjen växer

Snart hade Fernando importerat sin första flaska olivolja som snart följdes av pasta, vinäger, de solmogna och inlagda grönsakerna, mättande bönor i alla dess former och mycket mer. Samtidigt växte familjen med barnen Gabriella, Christian och Paola. I dag är alla i familjen involverade i Fernandos stora livsdröm – att ta de godaste smakerna från det italienska matbordet till Sverige.

Omfamnar all medelhavsmat

För även om Fernando med tiden lärde sig älska köttbullar och strömming, är dofterna och smakerna från mammas kastruller fortfarande riktmärke. Självklart provar han gärna nytt, bara maten är vällagad och gjord på fina råvaror. Det gör att även produkter från andra medelhavsländer blivit en del av Zetas sortiment. Fernando kunde helt enkelt inte motstå den krämiga, karaktäristiska, syrliga fetaosten från Grekland eller Cyperns gnisslande halloumi med fin sälta och nyans av mynta.

Alla ska kunna njuta

Familjen Di Luca är sanna italienska matpatrioter och delar gärna med sig av sin passion kring Medelhavets kök. Målet är att låta så många svenskar som möjligt få njuta av den goda, prisvärda och hälsosamma medelhavsmaten från Italien med omnejd. Mat som ökar chanserna till ett gott, friskt och långt liv.