Fernando Di Luca

Fernando Di Luca

Fernando Di Lucas fantastiska historia tar sin början i december 1936 när han föds i staden Pesaro i regionen Marche på den italienska östkusten. 1961 kom Fernando till Sverige för första gången och tio år senare, 1971, startades importverksamheten. 1974 satte han den första Zeta-olivoljan på svenska butikshyllor och resten är, som det brukar heta, historia. 

1945 flyttade den 9-årige Fernando med sin familj från Pesaro till kuststaden Fano. Familjen bestod av lillasyster Fenisia, mamma Teresa och hennes nye man Gino. Ett par år tidigare hade Fernandos pappa Flavio gått bort i sviterna av tuberkulos.

Han utbildade sig så småningom till kamrer och erbjöds jobb i banken i Pesaro. Men det var inget för Fernando. Han ville se världen.

– Jag ville inte dö i en bank, jag hade andra planer, minns Fernando.

 

Fernando Di Luca på Vespa
Fernando Di Luca på Vespa

I examenspresent från kamrerskolan hade han fått en scooter av märket Lambretta. Med den startade han sin resa tillsammans med kompisen Giuliano upp genom Europa. Målet var England för att lära sig engelska, men på grund av nyfikenhet och tillfälligheter hamnade de i Stockholm, dit de anlände i maj 1961.  Han trivdes bra i sin nya stad, blev kvar, och i april 1963 fick han jobb i receptionen på Hotell Malmen på Södermalm. Där träffade han Louise, ljuv kärlek uppstod och 1969 gifte de sig. Detta bidrog så klart starkt till att Fernando bosatte sig i Stockholm.

Problemet med att bo i Sverige var att han saknade sitt hemlands mat och inte minst den underbara olivoljan. Så parallellt med arbetet på hotell Malmen startade Fernando Di Luca 1971 en liten import av majsolja under varumärket Zeta. Så blev det på grund av att en enkel konsumentundersökning han genomfört utanför en butik på Söder i Stockholm där han bodde, visat att ingen egentligen var intresserad av att köpa olivolja. Men redan tre år senare, 1974, kände han att tiden var mogen och de första flaskorna Zeta Olivolja sattes på svenska butikshyllor.

Fernando Di Luca
Fernando Di Luca

Importen av olja var till en början ganska blygsam, så samma år inleddes också ett samarbete med det välkända italienska pastamärket Barilla, för vilka Fernando blev generalagent på den svenska marknaden och som utvecklades till en av pastajättens bästa. Detta ledde till att Barilla sedermera skaffade sig en egen plattform i Sverige och 1997, efter 23 års framgångsrikt samarbete, gick man skilda vägar.

Nu fick Fernando utrymme att i stället utveckla varumärket Zeta. Så från en handfull produkter inom olivoljor, matoljor och vinäger så började man utöka portföljen för att bli den Italien- och medelhavsspecialist man är idag. De affärsmässiga framgångarna lät heller inte vänta på sig, svenska folket älskade medelhavsmaten och den italienska matkulturen vilket också visade sig i form av fina priser och utmärkelser. Fernando fick 2013 den högsta utmärkelsen en italienare kan få av den italienske presidenten för sin gärning att sprida italiensk matkultur i annat land. Svenska, kungliga medaljer har det blivit vid två tillfällen. Kungliga patriotiska sällskapets guldmedalj för gagnerik gärning inom svenskt näringsliv, 2013 och Konungens medalj i 12:e storleken med motiveringen: ”Betydande insatser för svenskt näringsliv”, 2018. Två gånger har Fernandos familjeföretag blivit utsett till branschens bästa leverantör vid Dagligvarugalan, 2011 och 2017.

Numera är Di Luca & Di Luca AB med varumärket Zeta marknadsledare inom medelhavsmat med mer än 400 olika produkter i de svenska matbutikerna.

Idag är det Fernandos och Louise tre barn, Gabriella, Christian och Paola som äger och driver företaget, även om den 87-årige grundaren är högst aktiv inom mycket av arbetet.

– Det här är mitt liv, jag kommer att fortsätta att missionera om medelhavsmaten och försöka få svenska folket att använda mer olivolja så länge jag orkar, skrattar Fernando.