Frågor och svar

Här hittar du svar på vanliga frågor om Zeta och våra produkter. Hittar du inte ett svar till din fråga i listan? Skicka in den till oss, så hjälper vi dig.

BreOliv

Kan man steka och baka med BreOliv?

Det går utmärkt att steka och baka med BreOliv. Eftersom BreOliv innehåller lite vatten, signalerar den precis som smör och margarin när det är dags att börja steka. Då har fettet slutat bubbla och fräsa.

Varför kostar BreOliv mer än andra matfetter?

BreOliv baseras på fettet från två frukter. Redan oliver är en dyr råvara i jämförelse med exempelvis raps, och fettet från shea är ännu dyrare än olivoljan och sheafrukterna plockas dessutom för hand. När man vill ha bra mat på bordet går det inte att ta genvägar och urholka råvarans värde. Till ett paket BreOliv behövs olivolja som motsvarar knappt 1 liter (800 g) oliver.

Hur länge håller sig en öppnad BreOliv i kylskåp?

BreOliv håller i upp till sex månader om den förvaras och hanteras korrekt.

Shea kommer från en ”nöt”. Innebär det att nötallergiker inte kan äta BreOliv?

Sheanöten är ingen nöt trots namnet och kan därför ätas av den som enbart är nötallergiker. Däremot finns det, precis som för alla livsmedel, personer som är allergiska mot just sheanöt.

Varför är det vatten i BreOliv och hur blandas det med oljan?

För smakens skull tillsätts lite salt i BreOliv. Saltet löses i lite vatten för att kunna blandas i produkten. I de flesta fetter blandas vatten med olja med hjälp av emulgeringsmedel, men BreOliv innehåller så lite vatten att olivoljan och sheafettet går att blanda ihop utan tillsatser.

Varför är det sheafett i BreOliv?

Olivoljan i BreOliv blandas med lite sheafett för att få en fast konsistens. Sheafett har nämligen fast konsistens i rumstemperatur.  Sheafrukten är inte särskilt känd i Sverige, men i Afrika har fettet från kärnorna använts i matlagning under tusentals år. Trädet växer fritt på savannen, utan gödning eller kemiska bekämpningsmedel, och är en viktig inkomstkälla för många kvinnor.

Från vilket land kommer sheafettet?

Sheafettet som används i BreOliv kommer från Ghana och Senegal i Afrika. För att stödja en rättvis och hållbar verksamhet kring sheafrukten, har Di Luca & Di Luca gått med i GSA, Global Shea Alliance. Läs mer om deras verksamhet på www.globalshea.com

Hur växer och odlas sheafrukten?

I ett brett band tvärs över Afrika, från Senegal i väster till Sudan i öster växer sheaträdet. Trädet kan leva i 200 år och bär som mest frukt efter 40-50 år. Frukten har ungefär samma form som en liten mangofrukt. Inuti finns en kärna, och det är från den sheafettet utvinns. Alla sheafrukter plockas för hand, därefter tas den brunröda kärnan ur och torkas. Det är ett arbete som till stor del utförs av kvinnor och är en viktig inkomstkälla under en period när inte så många andra grödor skördas.

Varför är inte BreOliv nyckelhålsmärkt?

BreOliv är inte nyckelhålsmärket eftersom fetthalten är över 90 procent. Värt att notera är att Livsmedelsverkets nya kostråd inte fokuserar på vilken mängd fett man ska äta, utan vilken kvalitet fettet har. Vi bör öka intaget av omättat fett, och sänka intaget av mättat fett.

Olivolja

Min olivolja är grumlig

Olivoljan är pressad från olivfrukten och och innehåller därför en del fruktvaxer. Om olivoljan förvaras för svalt kan fruktvaxerna stelna och bilda kristaller i oljan. Man ser ofta framförallt vintertid att många oljor i butikshyllorna kan vara grumliga av kalla fruktvaxer. Oljans kvalitet påverkas inte av detta. Förvara oljan i rumstemperatur i några dagar så ”smälter” den igen.

Hur vet man ursprung på olivolja?

Vi har oljor av flera ursprung i vårt sortiment. Våra basoljor Originale, Classico och Fruttato är pressade ur oliver som kommer från Italien, Spanien och Grekland. Dessa oljor är framtagna för att ha en stabil smakkaraktär. Extra jungfruolivoljor från de olika länderna och med olika karaktär smakas och blandas för att säkerställa att till exempel en Originale alltid smakar ungefär likadant.

Om du är intresserad av en olja som alltid är från Italien har vi två oljor för dig (länk till oljorna), men vi har också oljor som odlas inom specifika regioner i Italien. Olivoljornas ursprung står alltid att läsa på förpackningens framsida. Prova dig fram till den olja som passar dig!

Hur ska en olivolja smaka?

Beska – En av olivoljans smaker är beskan. Beskan kan vara olika framträdande i olika oljor, beroende på odlingsförhållanden olivsort och tid för skörd. Mildare olivoljor har vanligen också en mindre beska, men även bland smakrika olivoljor kan det variera. Prova dig fram till din favorit!

Pepprighet – Har du känt att det bränner till i halsen någon gång när du ätit en olivolja? Det är det man pratar om när man säger att en olivolja är pepprig. Pepprigheten kan vara olika i olika oljor ibland är den intensiv, ibland känner man den nästan inte. Vanligen mildras dock pepprigheten av maten du äter oljan med, eller under tillagningen. Gräs, kola eller sommar – En extra jungfruolivolja pressas bara mekaniskt. Inga processer tar bort eller förstör de naturliga smakerna från oliven och platsen där oliven vuxit. Doppa en bit bröd i olivolja, blunda och känn smakerna!

Hur ska jag förvara olivolja?

Olivolja mår bäst av att förvaras med stängd kork, mörkt och i en temperatur runt 15 grader celcius. Starkt solljus eller för hög värme och syre gör att oljan tappar i kvalitet fortare. I moderna kök är det dock ovanligt med förvaringsutrymmen med den temperaturen.

Vi rekommenderar därför:

  • Undvik att ställa oljan i direkt solljus. I det vanliga skafferiet fungerar utmärkt.
  • Ställ inte oljan i kylskåpet. Det är inte skadligt för oljan att ”frysa” men det är inte bra att plocka in och ut och om den klumpar sig helt blir den svår att använda.
  • Köp en lagom stor flaska. Vi har flaskor i många olika storlekar. Hitta en som är lagom för dig så att du gör slut på den snabbt.
  • Och sist men inte minst använd oljan! Olivolja är en fantastisk olja med många goda egenskaper som går utmärkt att använda i all sorts matlagning och som smaksättare i den färdiga maten eller på mackan. (Den är till och med god på glass!!!) Prova dig fram och njut!

Vinäger

Min vinäger är grumlig

Om vinägern är grumlig eller innehåller vita skuggor (ibland kan det nästan se ut som små tefat) kan det bero på två saker – vinäger moder eller fällningar. Vinägermoder: Om det är som vita slöjor i vinägern, eller t.o.m. vita ansamlingar är det en så kallad ”vinägermoder”. Det finns två sätt att framställa vinäger, naturmetoden och den industriella metoden.

Zeta använder sig av naturmetoden eftersom den bevarar de goda smakerna i vinet och musten bättre. Vinäger bildas genom att socker och alkohol i vin eller must omvandlas till vinägersyra med hjälp av en naturlig bakterie som kallas vinägermoder. När man använder sig av naturmetoden låter man bakterien arbeta tillsammans med syret i luften i lugn och ro. När processen är färdig lagras vinägern för att få rätt smak och tappas på flaska. Vinägermodern dör inte när man använder denna metod, utan den kan i vissa fall fortsätta att utvecklas i flaskan. Detta är inget farligt utan snarare ett tecken på att vinägern har god kvalitet. Vinägermodern kan filtreras bort om man önskar annars kan den stanna i flaskan tills vinägern är slut.

Varför är det fällning i min vinäger?

En högklassig vinäger har ibland fällningar i botten. Efter vinägerns lagringstid (minst tre månader) tappas den på flaska. Där fortsätter vinägern att utvecklas och mogna och det kan bildas fällningar i botten, samma gäller vid ett finare vin som ofta också har flagor/fällningar som samlar sig i botten av flaskan. Fällningarna är ett tecken på en god kvalitet, att vinägern är i god kondition och att den lever och utvecklas i flaskan.

Bönor

Gelé i sojabönor

Skummet som uppstår när man sköljer bönorna är helt normalt. Det beror på vattenlösliga proteiner (globuliner) från bönorna som under sköljningen blandar sig med vattnet och bildar skum. Kikärtor är de baljväxter som innehåller mest globuliner och därmed skummar mest, men fenomenet kan även uppstå när man sköljer andra bönor.

Bönorna i förpackningen med blandade bönor är mörkare än vanligt

I våra blandförpackningar med bönor där kidneybönor ingår, händer det ibland att de övriga bönorna och kikärtorna mörknar. Färgen kommer från de naturligt färgstarka kidneybönorna. Detta händer ibland och i olika utsträckning och påverkar inte kvaliteten på bönorna.

Det är möjligt att säkerställa att bönorna inte tar färg av kidneybönorna genom att addera en tillsats i receptet, men vi har valt att inte göra det. Vi har istället valt att informera om att det kan hända på förpackingen. Vi förstår dock att färgen ibland kan vara viktig.

Vill man vara säker på att man inte får bönor som fått kidneybönornas färg på detta vis rekommenderar vi vår blandning av enbart olika vita bönor. Man kan också välja att blanda bönorna själv. Då har vi mindre förpackningar man kan använda.

Charkuterier

Varför är det vita prickar på Parmaskinkan?

Lagrad skinka som till exempel Prosciutto di Parma, Prosciutto Crudo och Jamon Serrano får ibland vita prickar. De vita prickarna bildas av aminosyror som fäller ut vid lång lagring. Det är inget fel på skinkan om den ser ut på det viset – det är helt i sin ordning.

Inga träffar

Vi kunde inte hitta något som matchar din sökning. Pröva gärna med andra sökord.