Faktum är att skillnaden mellan olika konserverade tomater kan vara lika stor som den mellan vin eller oliver. Det som till sist avgör om det är njutning eller inte på tallriken, är bland annat hur mycket tomaten fått sola sig. I Apulien, nästan nere i klacken på den italienska stöveln, odlas några av världens bästa tomater. På vidsträckta fält står tomatplantorna på rad i mustig, mineralrik jord. Här skiner solen både varmt och länge vilket gör tomaterna djupt röda, fulla av smak och härligt söta. Detta är en rikedom som följer med hela vägen ner i burken och en viktig sak, då inomhusodlade tomater sällan kan glänsa med samma solmogna karaktär.

Tomater med hög kvalitet

Smaken av solmogen tomat är alltid ren lycka, men inte alltid så enkel att få ta på. Stora delar av året är konserverade tomater, där råvaran alltid skördas när den är som allra bäst, att föredra i matlagning framför ibland smaklösa, färska, växthusodlade tomater. Det förutsätter dock att hanteringen varit den rätta. Senast 24 timmar efter skörd ligger all råvara till Zetas konserverade tomater i sin förpackning, oavsett sort. Allt för att kvalitet och smak ska bevaras på bästa sätt.

Solmogen smak

Som alla grödor påverkas tomaten av både växtplats och hantering, men sort och Brix-värde har också betydelse. Brix-värdet är ett kvalitetsmått som gör att skillnaden mellan olika burktomater kan vara lika stor som den mellan vin eller oliver. Brix-värdet anger förhållandet mellan vatten och tomatkoncentration i grönsaken samt ger en indikation på hur söt smaken är. I Zetas burktomater är Brix-värdet alltid högt, minst 6,7-7,2 på en 10-gradig skala. Det gäller samtliga Zeta burktomater.

DSC_0601

Tomater som fått mycket sol är ofta rika på lykopen, en antioxidant som lättare tas upp av kroppen om den hettas upp. Kvalitetsskillnaden mellan olika burktomater kan vara lika stor som den mellan vin eller oliver.

 

Zetas tomatsortiment

Finkrossade tomater

Utvalda, solmogna sorter av runda tomater som tärnats fint med skalet kvar. Den fina smaken och konsistensen gör dem utmärkta till grytor, gratänger och soppor.

Capresesoppa

Passerade tomater

Passerade tomater gjord av solmogna, italienska tomater. Passar bra i maträtter där man vill ha en slätare struktur som tomatsoppa, pizzasås, eller i grytor och gratänger.

Krossade tomater

Även Zeta ekologiska tomater kommer från södra Italien, men har garanterat odlats utan vare sig konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Fullmatade med solig smak är de lämpliga som grund i all matlagning.

Pastagratäng med kyckling och pancetta

Körsbärstomater

Görs av små, handplockade körsbärstomater med skalet kvar. Extra söta och smakrika och ger en fin touch åt elegantare pastarätter, såser och gratänger.

Klassisk tomatsås

Vegetariska köttbullar

Spara