Här har vi samlat allt vi vet om olivolja och det har blivit en del under de dryga fyrtio år som Fernando Di Luca levererat Zeta olivolja till svenskarna.
Här har vi samlat kunskap, knep och råd. Vi vill att du ska inspireras och upptäcka den goda och nyttiga maten från Italien och Medelhavsländerna.
150 g
750 ml
250 ml
360 g
140 g
100 ml
180 g
Zeta är ett av Sveriges mest älskade företag. Och familjen Di Luca fortsätter att vara det de alltid har varit - en familj där mat är kärlek.
Recept på vegetariska rätter. Medelhavsmaten är full av färger, smaker och vitaminer.
Bakad fetaost, tomat och chili gör den trendiga och snabblagade pastarätten magiskt god. Enkel pasta som är krämig och har mycket smak.
(3)
Grillad aubergine med smakrik salsa gjord på fetaost, tomater och melon. Passar utmärk som förrätt eller som tillbehör.
(1)
Goda vegetariska kåldolmar fyllda med riven halloumi och cannelinibönor. Ljuvliga smaker från medelhavsköket. Serveras med mustig klassisk tomatsås.
Ugnsbakade rotfrukter med krämig fetaost och grekiska oliver. Passar fint som tillbehör till kött, kyckling och fisk, samt som egen vegetarisk maträtt.
(7)
(5)
Piadina är ett klassiskt italienskt bröd som bakas på olivolja. Denna variant är med het pesto, fetaost och oliver. Utmärkt att servera till lunch eller mellanmål.
Grönkålssallad med mycket färg och smak. Passar utmärkt att servera som egen rätt eller som tillbehör på julbordet.
(10)
Enkel och snabblagad vardagspasta i samarbete med Tareq Taylor. Med inspiration från medelhavsköket, hetta från chili, umami från sardeller och kikärtor som mättar.
(23)
Snabblagad vegetarisk pasta med pesto och blomkål. Utmärkt att servera till vardags när man vill ta vara på trötta grönsaker och kryddor i kylen.
(14)
Snabblagad pasta pesto piccante med smak av het chili och paprika. Det stekta vitlöksbrödet ger pastan krisp, något som är vanligt i södra Italien. Passar fint till lunch eller middag.
Goda getostbollar med tre olika toppnings. Utmärkt småplock till minglet. Enkelt att förbereda och kan varieras med olika smakkombinationer.
(15)
Snabblagad vegetarisk pasta med italienska smaker. Bönorna tillsammans med grönsakerna gör pastan mättande med härlig hetta från chili.
(22)
Svamptoast med läcker touch av vitlök under ett täcke av smält ost. Använd gärna svamp efter säsong för bästa smak.
(18)
Festliga krustader som passar utmärkt att servera som tilltugg till minglet och drinken. Med variation av söta och salta krustader kan alla välja sin favorit.
(8)
Traditionell pastagratäng med spännande smaker av broccoli och rökt pancetta. Lätt att förbereda och enkel att gratinera i ugnen.
(92)
BreOliv med färska örter passar utmärkt att servera till kyckling, fisk och kött. Ger en fräsch smak som gifter sig väl med smaken av olivolja.
(9)
Picklad grönkål med smak av vitlök och chili är ett utmärkt tillbehör till fisk, kyckling eller kött. Förbered gärna dagen innan för mer smak.
(21)
Med färdig snabbinläggning gjord på vitvinsvinäger är det enkelt att pickla grönsaker. I den här varianten med morot och ingefära. Passar fint i sallader eller som tillbehör.
Picklade polkabetor kryddade med färsk timjan och lagerblad. Lagen är gjord på vitvinsvinäger vilket gör att betorna får en mild och nyansrik smak. Utmärkt att servera som tillbehör eller i sallader.
(19)
Picklad gurka med frisk smak av citron och färsk persilja. Lagen är gjord på vitvinsvinäger, vilket ger en mer nyansrik smak. Utmärkt att ha i sallader eller som tillbehör till grillat.
Snabbpicklade grönsaker som kan ätas direkt. Lagen är gjord på vitvinsvinäger som ger grönsakerna en mild och nyansrik smak. Passar utmärkt som tillbehör.
En smakrik bruschetta med ugnsbakade tomatklyftor tillsammans med smakrik olivolja och friterad kapris blir perfekt som lite antipasti eller på buffébordet.
Mustig vegetarisk bolognese med röda linser. Klassiska italienska smaker med mycket grönsaker. Servera med riven parmesan.
(113)
Smakrik vegetarisk burgare, med röda linser istället för kött. Pestomajonnäs och picklad rödlök är goda tillbehör. Servera i surdegsbröd med sallad.
(25)
Bakad fetaost tillsammans med olika bönor och örter, smakar ljuvligt som ett tillbehör eller som en enklare förrätt.
(44)
Grillade bönor med en härlig lökvinägrett toppad med parmesan. Härlig förrätt eller mellanrätt på sommaren.
En ljuvlig förrätt med smak av vårens första primörer tillsammans med en krämig burrata och en örtolja.
(29)
Härlig sommarsallad med vattenmelon och grillad halloumaki. Utmärkt att servera som tillbehör eller egen maträtt.
(26)
Cacio e pepe är en klassisk italiensk vardagspasta som är snabblagad och passar vuxna som barn. Serveras med färskriven pecorino på toppen och nymalen svartpeppar.
(206)
Matig tomatsås med bönor som serveras med kokta äggen. Utmärkt att servera till den italienska brunchen eller som lättare lunch.
(36)
Klassisk italiensk vardagspasta som serveras med riven grana padano ost på toppen. Tomatsåsen är härligt mustig och ger fin smak till rätten.
(79)
Goda kikärtsbollar med inspiration från det italienska köket. Serveras med hemmagjord tomatsås och vitlökscreme.
Piadina är ett italienskt bröd bakat på olivolja. Värm brödet i stekpanna och fyll med pesto, buffelmozzarella, oliver, parmesan och rostade pinjenötter. Toppa med tomater och basilika. Piadina passar att äta när och var du vill, inne- som utemat.
Piadina är ett italienskt bröd bakat på olivolja. Värm brödet i stekpanna och fyll med kronärtskockor, buffelmozzarella och parmesan. Toppa med cocktailtomater och timjan. Piadina passar att äta när och var du vill, inne- som utemat.
(13)
Piadina är ett italienskt bröd bakat på olivolja. Värm brödet i stekpanna och fyll med champinjoner, buffelmozzarella, tryffelcrème, parmesan och tomater. Toppa med lite salladsskott. Piadina passar att äta när och var du vill, inne- som utemat.
(24)
Snabblagad och god sallad med smaker från medelhavsköket. Serveras tillsammans med en färgstark paprikadressing. Passar som tillbehör, till en lunch eller som en del av en buffé.
(38)
En härligt mustig vegetarisk pastarätt med svarta bönor, oliver och savoykål. Toppas med nyriven parmesan och en smakrik olivolja.
(135)
Mustig och snabblagad linsgryta som toppas med fetaost. En mycket god vegetarisk middag mitt i veckan.
(382)
En snabb och god bönsallad som passar som tillbehör, till en lunch eller som en del av en buffé. Krispigt, härligt och välsmakande med oliver, bönor och grillad paprika.
(76)
Råstekta grönsaker och vegansk majonnäs gjord på kikärtsspad. Passar utmärkt som egen huvudrätt eller som tillbehör.
Kikärtor, färdiga att äta, som du snabbt blandar ihop med citron och olivolja Provencal. Ett matigt tillbehör eller ett snabbt gott mellanmål.
(43)
Linser, färdiga att äta, som du snabbt blandar ihop med citronoliver, olivolja och gräslök. Matigt tillbehör eller ett snabbt mellanmål.
Svarta bönor, färdiga att äta som du snabbt blandar ihop med grillad paprika. Snabbt och gott tillbehör eller mellanmål.
(32)
Smaksatta kidneybönor, färdiga att äta, med salladskrydda är snabbt och mättande. Serveras som mellanmål, lunch eller som ett matigt tillbehör.
Variant på risotto men med olika gryner. Tillsammans med rostad pumpa, parmesan och vitlöksstekt svamp blir det en härlig rätt med mycket smak.
Sötpotatis med fetaost och chili är en perfekt kombination av smaker, sött, salt och lite kryddigt. Passar lika bra som tillbehör som egen vegetarisk rätt.
(214)
Smakrik kräm med fetaost och rödbetor. Perfekt som ett härligt tillbehör eller som en del av buffébordet.
(41)
En snabblagad bönsallad från medelhavsköket med picklad rödlök som kan förberedas dagen innan.
(42)
Små härliga fritters med vita bönor, parmesan, citron och ricotta. Perfekt som ett gott tillbehör eller som en del av en buffé.
(35)
Vegetarisk smakrik pastagratäng med zucchini, strozzapreti och pecorino, som får sin krämighet från mascarpone. En härlig vardagsmiddag.
(166)
Vegetarisk vardagspasta som passar hela familjen. Tomatsåsen får en mustig smak med paprika. Servera gärna kyckling eller linser till om du vill ha rätten lite matigare.
(91)
Veganska chokladbollar gjorda på BreOliv Mild. Chokladbollarna får en ljuvligt god chokladsmak med en touch olivolja. Rulla bollarna i din favorittopping.
(112)
Gott tillbehör till kyckling, kött, fisk eller allt grillat. Eller varför inte som en härlig sommarlunch tillsammans med ett gott bröd, fin olivolja och havssalt.
Mustig bön- och tomatsoppa som du lätt lagar till en vardagskväll, enkel och god soppa med en härlig macka för lite mer matighet.
Gratinerade ricottabollar med spenat och smaksatta med parmesan, på italienska malfatti ai spinaci. Dessa färskostbollar påminner lite om mjukare gnocchi och malfatti betyder slarvigt gjorda på italienska.
(16)
Gratinerad svamp med parmesan och bröd. Perfekt som egen rätt med goda tillbehör eller som ett eget tillbehör.
(11)
Härlig sommarsallad med smaker från medelhavsköket tillsammans med en fräsch örtvinägrett
(59)
Fänkål i ugn som smaksatts med chili och citron är ett vegetariskt tillbehör som passar fint till fisk eller ljust kött.
Potatissallad med rostad färskpotatis och smaker från medelhavsköket.
Färgglada primörer tillsammans med tapenade och parmesanost passar fint som aperitivo.
Sallad med mycket fräschör och krisp från rostade hasselnötterna.
Friterad halloumi blir ljuvligt frasig. Doppa i krämig kikärtsdipp som smaksatts med grillad paprika och vitlök. Perfekt som drinktilltugg eller smårätt.
(40)
Pastasallad med pesto, svartkål, härliga primörer och toppad med rostad fetaost. Läcker sallad som egenrätt, tillbehör till grillat eller till vårbuffén.
En fräsch och härligt smakrik pasta med få ingredienser och som går snabbt att laga till. Härliga smaker av citron, vitlök, parmesan och pistagenötter.
(80)
Fetaost som ugnsbakas eller läggs på grillen i folieknyte ger en djupare smak. Tillsammans med honung och rosmarin blir det en perfekt smakkombination. Perfekt som mindre rätt på rostat bröd eller som tillbehör.
(61)
Spaghetti pesto är en riktigt klassiker med den smakrika röran med basilika från Genua. God till pasta, men också på brödet tillsammans med italienska charkuterier. Här är en variant med rostade solroskärnor.
Gott och lite extra mättande bröd med cannelinibönor, russin och pumpafrön. Frallorna jäser i kylen över natten och på morgonen är det bara att grädda dem. Det går förstås även bra att låta dem jäsa i rumstemperatur.
När man rostar fetaost får man fram ännu mer smak och en härlig krispighet. Strö över en sallad som den här grynsalladen med gulbeta. Passar även fint till soppa eller snacks.
Muffins med cannellinibönor, fetaost och oliver, perfekt som mellis eller som lunch, till en picknick
(31)
Ljuvligt god sommarpaj med hallon och blåbär som går minst lika bra att göra på vintern med frysta bär. Med en pajdeg på kikärtor.
Morotsbröd med kidneybönor blir saftigt, gott och du får i dig både bönor och rotsaker. Passar utmärkt till frukost eller varför inte till soppa.
(57)
En saftig och ljuvligt god chokladtårta där få gäster ens kan ana att den innehåller svarta bönor. Dessutom är den glutenfri. Använd en liten form, ca 18 cm om du vill göra en hög tårta som du kan skära i två lager som på bilden.
(101)
Maränger gjorda på kikärtsspad istället för äggvita blir minst lika goda, och det är fascinerande att se hur kikärtsspadet kan vispas upp till tjockt skum. Perfekta veganska maränger.
(118)
Glutenfria och saftigt goda muffins med vita bönor, kanel och kardemumma. Perfekt som en mellis eller att ha med sig på en picknick.
(48)
En krispig topping som passar till sallader, pasta eller i soppan. Kapris och solroskärnor ger en extra smak och lyfter en enklare rätt.
(28)
Pastarätt som är den perfekta snabbmaten, allt tillagas i en gryta - one pot pasta. Bra vardagsmat som snabbt kan lagas till och blir härligt mustig med oliver, sardeller, kapris och soltorkade tomater.
(64)
En enkel och smakrik ratatouille med italienska smaker och fetaost. Perfekt som tillbehör eller till buffébordet
(72)
Fräscha och luftiga plättar med citron och färska bär. Perfekt som en brunchrätt eller som en enklare efterrätt.
En härlig variant på frittata med grönkål och spaghetti. Perfekt att snabbt laga till när du har lite kall pasta kvar från dagen innan.
En härlig sallad med gorgonzola och valnötter. En fräsch favoriträtt till vintern med en bra bas på ris av kikärtor som gör den mer mättande och med pigga inslag av granatäpple.
(37)
Fräst svartkål tillsammans med svarta bönor, rödlök och morot. Ett perfekt tillbehör, contorni, till varmrätten eller som en bufférätt.
Soppa med rostad blomkål och potatis med god knaprig topping av ugnsrostade kikärtor á la gremolata. En värmande, smakrik soppa med spännande tillbehör.
Härlig och smakrik lunchmacka som har ett lager BreOliv örtröra och sedan toppas med varm svamp, linser och grönkål. Extra god med hembakt bröd och egenplockad svamp så klart! Den här mackan är vegansk, men skulle också bli god med hyvlad parmesan på toppen.
En enkel rätt med stora smaker som passar till helgfrukosten eller som en lättare lunch. Använd gärna det gröna enligt säsong.
(4)
Servera som tillbehör, förrätt eller som småplock. Mozzarellan blir härligt krämig med ett krispigt yttre!
Servera som lättare rätt i vardagen eller varför inte som en härlig förrätt till helgen! Smaker av Pecorino och vitt vin ger denna polenta guldkant.
Rostade primörer, al dente pasta och en krämig citronsås. Snabb och enkel vardagsrätt!
(20)
Utmärkt plockmat till festen! Sältan i gorgonzolan passar perfekt med sötman från ugnsrostade vindruvor. Imponera på vännerna med denna smakexplosion.
Perfekt plockmat till festen och nyårsskålen! Fetaostkrämen bryts av med krispigheten från krustader och rostade nötter. Färska fikon är pricken över i!
Ett grönt tillbehör som blir till en lättare rätt tillsammans med mozzarella och rostat surdegsbröd.
Riven, stekt halloumi får perfekt konsistens och sältan från osten passar utmärkt med sötman från tomaterna. En snabb och smakrik rätt till vardag och helg!
(133)
Pytt i panna à la Medelhavet. Krispig halloumi och salta oliver passar utmärkt tillsammans med sötman från den grillade paprikan. Smaklig måltid!
Matig sallad med ris av gröna ärter & röda linser tillsammans med färska och soltorkade tomater, oliver och kapris. Passar såväl till vardags som helg.
(47)
En mustig vegetarisk rätt med kikärtsris, tomat och champinjoner. Bjud som egen rätt eller som tillbehör.
Tunn pasta med vitlök och chili fräst i olivolja, en snabb och enkel rätt med klassiska smaker.
Chutney med ljuvliga smaker av soltorkade tomater, ingefära, äpplen. Tillsätt vinäger för en frisk syra som passar väldigt bra till parmesanost.
Kikärtor som har fått rosta i ugn får en härligt nötig smak. Smaksätt med rikligt med rosmarin och vänd runt i honung. Passar perfekt till parmesanost.
En pasta Strozzapreti med en härligt god italiensk tomatsås. En enkel och god pasta som smakar himmelskt.
Rostade rödbetor i ugn med italienska klassiska smaker som kapris, lök och vinäger. Sältan i halloumi ger en god smakkombination. Passar perfekt som tillbehör eller som egenrätt.
(55)
Hummus på kikärtor och rödbetor får en ljuvligt god smak och härlig färg. Smula på fetaost och få sältan till. Passar utmärkt som tillbehör till mat eller bröd.
På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.
Kopierad