Cacio e pepe

RÖSTA PÅ RECEPTET (548)

(548)
Sätt betyg!

Vad tycker du?

5 ingredienser

Cacio e pepe är en klassisk italiensk vardagspasta som blir härligt krämig om den tillagas med varsamhet. Tänk på att värmen inte får vara för hög- då klumpar sig osten. Rätten kräver en hel del övning innan den blir perfekt, men det är definitivt värt mödan. Du har all anledning att vara stolt när du lyckas få till önskad krämighet. Passar smakmässigt både vuxna och barn. Serveras med färskriven pecorino på toppen och nymalen svartpeppar.

Receptet är framtaget av Zeta.

Ingredienser

portioner
4
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
2 tsk
svartpeppar, hel
3 dl
pastavatten

Gör så här

Tips!

Pecorino kan bytas mot Zeta Parmigiano Reggiano 22 mån eller Zeta Grana Padano 16 mån.

Vad tyckte du om receptet?

RÖSTA PÅ RECEPTET (548)

(548)

Vad tycker du?

23 kommentarer

Sebastian Berg

Fick till en krämig rätt men mängden peppar måste reduceras. Ska det verkligen vara 1 msk? Blev oätligt i min smak.

Anna Mellberg

Hej Sebastian! Vi har nu dragit ner på svartpepparmängden i receptet, det är ju bättre att addera mer om man är riktigt galen i svartpeppar- så som vår receptkreatör är i detta fall. Hoppas du vill testa receptet igen, det verkar ju som om du haft rätta snitsen för att få till krämigheten. Det är en konst. Smaklig måltid önskar vännerna på Zeta

Mani

Mycket pasta och ost som gick till spillo. Hej då till de pengarna. Hade nog varit lättare att röra i osten i pastan som sista steg. Okej att viss mat kräver träning, men det svider att behöva slänga mat.

Anna Mellberg

Hej Mani! Vi är ledsna att det inte blev som du tänkt. Den här rätten låter enkel med behöver en hel del övning för att den ska bli riktigt bra. Vi har lagat exakt efter receptet många gånger och det fungerar. Ibland får man tänka om och kanske skapa en annan rätt av det som blev- man behöver inte alltid slänga. Fantasin är vår bästa vän i köket. Lycka till nästa gång önskar vännerna på Zeta

Sandra

Jag fattar inte hur så många misslyckas med denna rätt. Jag tipsar också, som någon annan även gjort, att spara lite av vattnet och ha i lite i taget tills önskad konsistens.

A

Följer man receptet måste man reducera vatten-oljeblandningen i en halv evighet för att inte få en soppa.
Ost har dessutom ett väldigt smalt temperaturområde (ca 65-75°C) där det kan bryts ner och bilda en sås med vattnet. Har man för varmt vatten vatten blir det kletiga ostklumpar, och för kallt får man bara riven ost i vatten. För att göra det lite lättare borde man koka pastan i så lite vatten som möjligt för att få så mycket stärkelse som möjligt i vattnet, eller lägga till stärkelse. Då är såsen inte fullt så temperaturkänslig.

...

Många som klagar över att såsen blir klumpig eller vattnig.

Det här är ett recept som kräver bra teknik. Blir det vattnigt eller klumpigt så har ni inte ”gjort exakt som dem sa”, utan ni har gjort fel. 9/10 ggr är pannan för varm. Försök igen.

Ett tips kan vara att hälla ner lite vatten i pannan o när det slutar fräsa och blir tyst kan ni gå i med osten.

Sonny Huy

Följ receptet tills dess att du skall värma pepparn i pannan. Sedan gör så här i stället.
Lägg i osten, rör runt, häll på lite av vattnet, fortsät att röra, häll i ytterligare lite av vattnet tills dess att du har fått en fin krämig konsistens.

Malin

Hej,
Jag tror att receptet bör skrivas om eller så måste mer information skrivas ut. Fick också en vattnig sörja med ostklumpar likt flera andra. Jag gjorde exakt som det stod.

Linnea

Om man upplever att det blir ostklumpar är det mycket att man river osten på en microplaner så att osten blir till ett ”fluff”

Sophie Berlin

Hej Malin,
Det är viktigt att vattnet inte är för varmt när du blandar i osten. Det får heller inte koka. Vi har nu försökt skriva det utförligare på hemsidan. Det här är ett recept som kräver lite övning. Hoppas du vågar ge det en chans till!
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta

Simon

Var noggrann med att inte lägga ned osten förrän pasta, vatten hade svalnat ned till 75 grader celcius. Trots det så klumpar osten ihop sig och det blir en massa vatten istället före en krämig sås. Vad är det som går fel?

Sara

Alldeles för mycket peppar och osten bara försvann, tror inte jag kommer prova igen tyvärr.

Emma Olsson

Hejsan Sara,
Vad tråkigt att du inte blev nöjd, prova gärna några gånger till och krydda efter egen smak.
Hälsningar, vännerna på Zeta

Marcus

Man kan välja antalet portioner under Ingredienser, men det speglades inte under gör så här, så det blev alldeles för mycket vatten. 😌

Karl

Det blev ingen jämn, krämig sås av detta. Istället blev det sega ostklumpar av typ tuggummi.

Martin K

Det är viktigt att inte ha värme på när osten går i, annars blir osten som gummibitar. Låt gärna svalna nån minut. Alternativt sätt, som jag testat och funkar bra, har du här https://youtu.be/Cx-KmIa-zco
Mvh
Martin

Kim

När man ändrar antal portioner så ändras såklart inte mängden under fliken ”gör så här” sol någon redan påpekat. Hade väl varit bättre att skriva typ ”två tredjedelar av vattnet” istället för att ange deciliter i beskrivningen. Jag gjorde helt enligt receptet och fick resultatet vatten med peppar och ostmassa i tuggummikonsistens. Undrar om någon verkligen provlagade detta recept på zeta. Om de gjort det och lyckats kanske man borde ta fram en lite mer exakt beskrivning för att inte få osten att tuggummia ihop sig. Hur som helt blev det ätbart men väldigt starkt.

Emma Olsson

Hej Karl,
Mitt tips är att ha i mer pastavatten, det är viktigt att pastavattnet är riktigt varmt för att osten inte ska klumpa 🙂
Hälsningar, Emma från Zeta

Sensommarvecka med italienska smaker

Måndag
Måndag
Frasig fetaost med sallad och picklad rödlök
Frasig fetaost med sallad och picklad rödlök
Tisdag
Tisdag
Sallad med kikärtor
Sallad med kikärtor
Onsdag
Onsdag
Snabb lasagne i stekpanna
Snabb lasagne i stekpanna
Torsdag
Torsdag
Lax i ugn med fetaost och oliver
Lax i ugn med fetaost och oliver
Fredag
Fredag
Pinsa med buffelburrata, citron och pistagenötter
Pinsa med buffelburrata, citron och pistagenötter
Lördag
Lördag
Pasta Pappardelle med långbakade tomater och persilja
Pasta Pappardelle med långbakade tomater och persilja