Vinäger

Här hittar du all den information och kunskap om vinäger som Fernando Di Luca samlat på sig genom åren. Vi berättar hur du kan använda vinäger på olika sätt, vilken vinäger som passar till vad, hur man kan tillverka vinäger med olika metoder och givetvis hur en god vinäger ska smaka.

Recept från Zeta. Vinagerpicklade-gronsaker

Vad är vinäger

Den grundläggande smaken av syra är lika viktig som salt och sött i matlagning. Det finns många typer av vinäger och smaken varierar. Vinäger tillverkas genom att alkohol i exempelvis vin eller äppelcider, utsätts för syre och fermenteras. För att nå hög kvalitet har man utvecklat olika metoder för tillverkning. Läs mer om skillnaden mellan vanlig vinäger och balsamvinäger samt hur du använder dem i köket.

Läs mer om vinäger
varma grönsaker

Vinäger i matlagning

Vinäger är en mångsidig köksingrediens som kan lyfta smaker i många rätter. Äppelcidervinäger har en mjuk syra och passar bra i såser och vinägretter. Röd- och vitvinsvinäger skiljer sig åt i smak och passar till olika maträtter. Balsamvinäger är komplex och kan vara både söt och syrlig beroende på druvmusthalten. Vit och rosébalsamvinäger färgar ingen mat och passar bra i sallader och desserter. För en tjockare konsistens kan du använda Crema di Balsamico.

Läs mer om vinäger i matlagning
Stora ekfat med vinäger

Tillverkning av vinäger

För att tillverka vinäger av vin till rödvinsvinäger, vitvinsvinäger och äppelcidervinäger kan man använda sig av olika metoder. Vi beskriver naturmetoden, som även är Zetas metod, men också industrimetoden.

Läs mer om tillverkning av vinäger
Batteri av tunnor med Balsamvinäger Tradizionale

Tillverkning av balsamvinäger

Enkelt kan man säga att det finns två olika klasser av äkta balsamvinäger. Aceto Balsamico di Modena Tradizionale DOP och Aceto Balsamico di Modena IGP.

Läs mer om tillverkning av vinäger
Vinägrett

Förvaring av vinäger

Förvara vinäger på en sval och mörk plats, helst i en glasflaska. Se till att flaskan är ordentligt försluten och ren för att bibehålla kvaliteten i minst åtta månader. Om fällningar uppstår i vinägern kan du sila den genom ett kaffefilter. Använd en tratt vid hällning för att undvika spill och föroreningar. Lär dig fem tips för att bäst bevara din vinäger.

Läs mer om förvaring av vinäger

Se hela vårt

Sortiment av vinäger

För inte länge sedan var vinäger en fråga om ”röd eller vit”. Nu vill vi ha fler varianter.

Vinäger
Vinäger