Vinäger

Här hittar du all den information och kunskap om vinäger som Fernando Di Luca samlat på sig genom åren. Vi berättar hur du kan använda vinäger på olika sätt, vilken vinäger som passar till vad, hur man kan tillverka vinäger med olika metoder och givetvis hur en god vinäger ska smaka.

Recept från Zeta. Vinagerpicklade-gronsaker

Vad är vinäger

Den grundläggande smaken av syra är lika viktig som salt och sött i matlagning. Det finns många typer av vinäger och smaken varierar. Vinäger tillverkas genom att alkohol i exempelvis vin eller äppelcider, utsätts för syre och fermenteras. För att nå hög kvalitet har man utvecklat olika metoder för tillverkning. Läs mer om skillnaden mellan vanlig vinäger och balsamvinäger samt hur du använder dem i köket.

Läs mer
varma grönsaker

Vinäger i matlagning

Vinäger är en mångsidig köksingrediens som kan lyfta smaker i många rätter. Äppelcidervinäger har en mjuk syra och passar bra i såser och vinägretter. Röd- och vitvinsvinäger skiljer sig åt i smak och passar till olika maträtter. Balsamvinäger är komplex och kan vara både söt och syrlig beroende på druvmusthalten. Vit och rosébalsamvinäger färgar ingen mat och passar bra i sallader och desserter. För en tjockare konsistens kan du använda Crema di Balsamico. Läs mer om vinäger i matlagning >

Läs mer
Vinägrett

Förvaring av vinäger

Förvara vinäger på en sval och mörk plats, helst i en glasflaska. Se till att flaskan är ordentligt försluten och ren för att bibehålla kvaliteten i minst åtta månader. Om fällningar uppstår i vinägern kan du sila den genom ett kaffefilter. Använd en tratt vid hällning för att undvika spill och föroreningar. Lär dig fem tips för att bäst bevara din vinäger.

Läs mer
Batteri av tunnor med Balsamvinäger Tradizionale

Balsamico och balsamvinäger tillverkas på olika sätt

Läs om två olika sorters balsamvinäger från Modena i Italien – traditionell Aceto Balsamico Di Modena med DOP-märkning och den mer vardagliga Aceto Balsamico Di Modena med IGP-märkning. Den traditionella sorten är dyr, tillverkas endast av must från pressade druvor och får bara säljas i små flaskor, medan den IGP-märkta sorten är billigare och görs av vanlig vinäger blandat med druvmust.

Läs mer

Se hela vårt

Sortiment av vinäger

För inte länge sedan var vinäger en fråga om ”röd eller vit”. Nu vill vi ha fler varianter.

Vinäger
Vinäger