Vinäger

Vilken vinäger ska jag använda?

Lär dig allt om balsamvinäger, röd- och vitvinäger och Riserva i denna artikel. Upptäck skillnaden mellan olika vinäger och hur du kan använda dem för att förhöja smaken i dina maträtter. Ta del av tips om vilken vinäger som passar till vilken måltid. Dessutom får du lära dig om Riserva-vinäger, en produkt av hög kvalitet som tillverkas med en särskild metod. Läs mer för att få inspiration till nya smakupplevelser.

Balsamvinäger – Aceto Balsamico di Modena I.G.P

Aceto Balsamico di Modena I.G.P, balsamvinäger, kan delas in i tre grupper baserat på vinägerns balans mellan syrlighet och sötma. Detta styr hur de ska användas. En mindre söt balsamvinäger passar bra till vardagliga sallader som kräver en mer markerad underton av syra. En mindre syrlig som vardagslyx till lena, söta salladsdressingar där balsamicon framhäver spröda salladsblad och primörer, eller för att förhöja en sås eller marinad. Och, naturligtvis, en riktigt fin balsamvinäger, trögflytande och med stor sötma, för festliga tillfällen. Passar utmärkt till en mustig sås eller som tillbehör till en god ost eller en fruktig dessert. Den färdigreducerade balsamvinägern, Crema di Balsamico, är krämig och fyllig och används både som dekoration och som en fräsch smaksättning på kött, fisk, sallad och ost. Finns i flera olika smakvarianter.

Vit balsamvinäger – Condimento

Den vita balsamvinägern har samma användingområden som den vanliga mörka balsamvinägern. Skillnaden är att den vita balsamvinägern inte färgar din vinägrett eller marinad. Smaken är densamma, mjukt avrundad sötma som balanseras av en markerad syra.

Balsamico di frutta – hur och till vad?

Balsamvinäger framställd från enbart råsaft från frukt och bär. Gjord på traditionellt sätt med en givmild vinägermoder och sakta mognad på träfat. Vinägern får en koncentrerad men len smak med god syra och stor fruktsmak. Balsamico di Frutta får salladen att jubla men är också en utmärkt sås till desserten.

Röd- eller vitvinsvinäger?

Röd och vitvinäger tillverkas båda från en god grund, rött eller vitt vin har sakta fått omvandlas till vinäger. Den röda vinägern är fyllig och vinös vilket gör den till en utmärkt ingrediens i varma grytor och såser, marinad och vinägrett. Den vita vinägern har en mer markerad fruktsyra och är mycket aromrik som ger fräschör i tomatbaserade såser och soppor, kalla såser och dressing.
De båda vinägrarna kompletterar varandra väl och kan lätt bytas ut mot varandra i recept, pröva får du se!

Äppelcidervinäger och Balsamvinäger av äpple

Gjord från från äppelcider av solmogna äpplen. Har en stor smak av äpple med mjukt avrundad syra och stor fräschör. Perfekt i vinägretter, tillsammans med bönor, i såser till ljust kött och marinader. Prova också äppelcidervinäger som måltidsdryck, utspädd med vatten.

Vinäger, Riserva

Benämningen Riserva, med en vinägersyra så hög som 7,1%, indikerar att vinägern tillhör den högsta kvalitetsklassen, så kallad ”Aceti Superiori”. Denna vinäger framställs långsamt med naturmetoden av fylliga prima viner, rika på alkohol, frukter och aromer. Efter jäsningen lagras Zeta Vinäger i minst 2 år på ekfat (Riserva). Denna metod gör att syrans strama och sträva karaktär mjukas upp och vinets aromer harmonieras med vinägerns.

En Riserva-vinäger är en levande produkt, alltså ej pastöriserad, och den fortsätter att utvecklas och mogna i flaskan. En eventuell bottensats är ett bevis på kvalitet och att den är framställd med naturmetoden. Skillnaden mellan en Riserva med 7,1% vinägersyra och en vanlig vinäger med 6% syra, är att Riservans höga syra upplevs mycket mjukare och rundare. Detta beror på en större koncentration av komplexa arommolekyler som har utvecklats med Riserva-metoden och som tillför större fyllighet och vinkaraktär till produkten.

En god vinäger är inte bara en viktig ingrediens i matlagningen. För välbefinnande kan man späda ut vinäger med vatten och ha den som måltidsdryck. Skillnaden i smaken mellan röd- och vitvinsvinäger är att den röda är lite mer vinös, rund och fyllig. Den vita har däremot en mer markerad fruktsyra med inslag av vanilj från faten.