50 år med olivolja i Sverige

1974 satte Zetas grundare Fernando Di Luca de första flaskorna olivolja av märket Zeta på de svenska butikshyllorna. Det uppmärksammar vi med en Jubileumsolivolja som är en påminnelse om den olja som fanns i Fernandos barndomshem.

Klicka på bannern nedan och var med och tävla!

Sedan 1971 har vi på Zeta försett Sverige med god medelhavsmat och idag finns flera hundra olika Zeta-produkter i våra butiker. Det hela började med olja, majsolja var den allra första, för att följas av olivolja 1974. Det är olivolja som är vår historia och vårt ursprung så därför vill vi uppmärksamma detta 50-årsjubileum lite extra. Vi bad vår grundare Fernando Di Luca berätta historien om hur han tog Zeta till Sverige och varför han valde just denna olja som sin Jubileumsolja.

Fernando Di Luca berättar

När jag kom till Sverige för mer än sextio år sedan kände jag mig varmt välkommen och trivdes snabbt väldigt bra. Men det var något som fattades. Jag lärde mig tidigt att uppskatta den svenska maten men saknade ändå mycket av mitt hemlands och min barndoms smaker. Främst av allt led jag av den närmast totala bristen på olivolja, vid den här tiden såldes olivolja bara på apoteket som magmedicin.

Jag började därför min importverksamhet av Zeta-varor i början av 70-talet och 1974 ställde jag den första kallpressade jungfruolivoljan på de svenska butikshyllorna.  

Det har nu gått 50 år och det vill jag uppmärksamma med att presentera denna Jubileumsolja. Det är inte vilken olivolja som helst utan en spegling av den sorts Extra Vergine Olio di Oliva som alltid fans i mitt barndomshem i Fano, den lilla staden vid Adriatiska havet där jag växte upp. Mamma använde kallpressad olivolja i nästan all matlagning. Att steka och fritera i, i såser och grytor, att smaksätta maten med genom att ringla den över det mesta från grönsaker till fisk, kött och självklart på pasta. Något jag älskat hela mitt liv är att doppa färskt surdegsbröd i olivolja kryddat med en nypa grovt salt. Den enklaste men kanske också godaste aperitivon.

Några utvalda recept från Fernandos barndom

Pasta blamusslor

> Stekt broccoli

> Pasta med blåmusslor

> Bönsoppa – Zuppa di fagliori

> Ribollita – Toscansk bönsoppa

Om Jubileumsoljan

Denna Jubileumsolja är en milt fruktig olivolja med viss pepprighet och en liten angenäm beska i eftersmaken. Den är gjord på precis mogna oliver skördade i slutet av november, vilket ger en smakkaraktär mitt emellan det som italienarna kallar Gentile och Armonico. Den passar till det mesta i köket och för mig innebär den en resa till mitt gamla land. Därför är den och alla andra olivoljor jag tagit hit från medelhavet den finaste gåvan jag har kunnat ge till mitt nya hemland.