Ribollita – Toskansk brödsoppa

RÖSTA PÅ RECEPTET (150)

(150)

Vad tycker du?

45min 15 ingredienser

Ribollita är en berömd toskansk brödsoppa. En rustik soppa med kål, bönor och bröd. Här en variant med pancetta. Passar utmärkt att servera i kall höstdag.

Receptet är framtaget av Zeta.

Ingredienser

portioner
4
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
1 frp
Pancetta, 160 g
2 st
hackade vitlöksklyftor
1 st
hackad gul lök
1 st
tärnad stjälkselleri
3 st
tärnade morötter
2 frp
Zeta krossade tomater
eller
torrt vitt vin
1 dl
vatten
300 g
repad grönkål
2 st
skivor vitt bröd i mindre bitar
salt och svartpeppar

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

RÖSTA PÅ RECEPTET (150)

(150)

Vad tycker du?

25 kommentarer

Lena

Stämmer det verkligen att det bara ska vara 1dl vatten i recept för 4?

Anna Mellberg

Hej Lena! Ja, det stämmer- soppan innehåller också vätska i form av krossade tomater och vitt vin. Det är en robustare sorts soppa- men vill du ha den ”lösare” så späder du med vatten och smakar av med salt ock peppar. Hälsningar vännerna på Zeta

Gunnar

Tack Zeta för att ni finns.
Outtömlig källa och inspiration.
Jag låter grönkålen gå med hela tiden för att inte bli för ”träig”.

Anna Mellberg

Tack Gunnar, för att du finns- säger vi! Vi blir så glada när vi får ta del av bra tips, hälsningar vännerna på Zeta

Anders

Såå gott! Vi bytte ut grönkålen mot svartkål.

Susanna

Jag hade inga vita bönor hemma så det blev kikärtor istället. Blev väldigt gott!

Carl Gelius

Väldigt god soppa,rekommenderas!
Gjorde till 4 pers.
Jag hade i 4-5 dl grönsaksbuljong för att få den lite ”soppigare”.
1 frp körsbärstomater och 1 frp krossade tomater gjorde min soppa lite rundare och intressantare textur.

Lena Svensson

Riktigt god vintersoppa! Använde svartkål och en skvätt grönsaksfond.

Åsa Hellström

Fantastiskt god soppa! Rekommenderas varmt!
Jag tog Haloumi ist för pancetta.

Anna Mellberg

Hej Åsa! Så kul att höra och fint med tipset med stekt halloumi. Hälsningar vännerna på Zeta

Åsa, Landen Ericsson

Mycket fint recept! Men jag fick ta 5 dl extra buljong för att få en lagom konsistens, så det känns som att mängden vätska behöver justeras lite. Tack för mycket goda produkter och inspiration! Åsa

Maja

Hej!

Det är lätt att tro att man ska blanda i 1 dl olivolja i soppan (4 Port). Kanske bättre att bara skriva: olivolja, så får man dosera själv.

Ett tips är att när du mixar häften av bönorna, häll då även i vattnet. Då geggar inte bönorna fast sig i väggarna, utan man kan hälla ut det hela i soppan istället.

Anna Mellberg

Hej Maja! Tack för dina vettiga synpunkter och tips. Vi har nu förtydligat receptet! Nu önskar vi dig en riktigt skön och trevlig helg, hälsningar vännerna på Zeta

Monica Rosén

Hej! Ska dom mixade bönorna i med dom andra grönsakerna?

Sophie Berlin

Hej Monica,
Blanda i de mixade bönorna tillsammans med tomater och vin. Receptet är nu uppdaterat och förtydligat.
Vänliga hälsningar, Sophie på Zeta

Nathalie

Kan man byta ut sidfläsket mot något annat? Som inte är fläsk?

Gösta Andersson

Tack Zeta-team för detta supergoda recept! I min version adderade jag sälta och pyttelite farinsocker i grönsaksfräset, tillsammans med lite tomatpure och vitt vin som fick umgås i kastrullen i lagom värme, adderade dessutom lite balsamvinäger och parmesan tillsammans med grönkålen på slutet. Så gott! Soppan passade fint att avnjutas till ett gott rött Chianti.

Anna Mellberg

Hej Gösta! Det låter väldigt gott! Tack för dina fina ord och inspiration. Vi önskar dig en skön trettondagsafton och tar gärna del av dina tips och upplevelser igen. Hälsningar vännerna på Zeta

Sophie Berlin

Hej Nathalie,
Soppan blir väldigt god även om du utesluter pancettan helt och hållet. Önskar du däremot ha alternativ till fläsk skulle vi rekommendera kycklingbacon eller mindre bitar av någon god korv som inte innehåller fläsk.
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta

Angelique

När lägger man i bönmassan?

Sophie Berlin

Hej!
Tillsätt de mixade bönorna tillsammans med tomater och vin.
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta

Anders

När ska dom hela resterande bönorna i .

Håkan

Jag la i dem med brödet, bara så de blev varma. Mycket gott blev det hela!

Barbro Berggren

Hej! Jag bor i södra Italien och kan inte få tag i grönkål. Kan man byta ut de mot svartkål?

Vårmiddagar i maj

Måndag
Måndag
Pasta strozzapreti med fetaost, paprika och oliver
Pasta strozzapreti med fetaost, paprika och oliver
Tisdag
Tisdag
Risottomix Fyra ostar med räkor och gurka
Risottomix Fyra ostar med räkor och gurka
Onsdag
Onsdag
Pastasallad med pesto och parmesan
Pastasallad med pesto och parmesan
Torsdag
Torsdag
Sparrissallad med lax och mozzarella
Sparrissallad med lax och mozzarella
Fredag
Fredag
Burrata med pesto och tomatsallad
Burrata med pesto och tomatsallad
Lördag
Lördag
Grillad kyckling med gemsallad och halloumi
Grillad kyckling med gemsallad och halloumi
Söndag
Söndag
Fetaostbiffar
Fetaostbiffar