Ribollita – Toskansk brödsoppa

RÖSTA PÅ RECEPTET (146)

(146)
Sätt betyg!

Vad tycker du?

45min 15 ingredienser

Ribollita är en berömd toskansk brödsoppa. En rustik soppa med kål, bönor och bröd. Här en variant med pancetta. Passar utmärkt att servera i kall höstdag.

Receptet är framtaget av Zeta.

Ingredienser

portioner
4
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
1 frp
Pancetta, 160 g
2 st
hackade vitlöksklyftor
1 st
hackad gul lök
1 st
tärnad stjälkselleri
3 st
tärnade morötter
2 frp
Zeta krossade tomater
eller
torrt vitt vin
1 dl
vatten
300 g
repad grönkål
2 st
skivor vitt bröd i mindre bitar
salt och svartpeppar

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

RÖSTA PÅ RECEPTET (146)

(146)

Vad tycker du?

23 kommentarer

Gunnar

Tack Zeta för att ni finns.
Outtömlig källa och inspiration.
Jag låter grönkålen gå med hela tiden för att inte bli för ”träig”.

Anna Mellberg

Tack Gunnar, för att du finns- säger vi! Vi blir så glada när vi får ta del av bra tips, hälsningar vännerna på Zeta

Carl Gelius

Väldigt god soppa,rekommenderas!
Gjorde till 4 pers.
Jag hade i 4-5 dl grönsaksbuljong för att få den lite ”soppigare”.
1 frp körsbärstomater och 1 frp krossade tomater gjorde min soppa lite rundare och intressantare textur.

Åsa, Landen Ericsson

Mycket fint recept! Men jag fick ta 5 dl extra buljong för att få en lagom konsistens, så det känns som att mängden vätska behöver justeras lite. Tack för mycket goda produkter och inspiration! Åsa

Maja

Hej!

Det är lätt att tro att man ska blanda i 1 dl olivolja i soppan (4 Port). Kanske bättre att bara skriva: olivolja, så får man dosera själv.

Ett tips är att när du mixar häften av bönorna, häll då även i vattnet. Då geggar inte bönorna fast sig i väggarna, utan man kan hälla ut det hela i soppan istället.

Anna Mellberg

Hej Maja! Tack för dina vettiga synpunkter och tips. Vi har nu förtydligat receptet! Nu önskar vi dig en riktigt skön och trevlig helg, hälsningar vännerna på Zeta

Monica Rosén

Hej! Ska dom mixade bönorna i med dom andra grönsakerna?

Sophie Berlin

Hej Monica,
Blanda i de mixade bönorna tillsammans med tomater och vin. Receptet är nu uppdaterat och förtydligat.
Vänliga hälsningar, Sophie på Zeta

Nathalie

Kan man byta ut sidfläsket mot något annat? Som inte är fläsk?

Gösta Andersson

Tack Zeta-team för detta supergoda recept! I min version adderade jag sälta och pyttelite farinsocker i grönsaksfräset, tillsammans med lite tomatpure och vitt vin som fick umgås i kastrullen i lagom värme, adderade dessutom lite balsamvinäger och parmesan tillsammans med grönkålen på slutet. Så gott! Soppan passade fint att avnjutas till ett gott rött Chianti.

Anna Mellberg

Hej Gösta! Det låter väldigt gott! Tack för dina fina ord och inspiration. Vi önskar dig en skön trettondagsafton och tar gärna del av dina tips och upplevelser igen. Hälsningar vännerna på Zeta

Sophie Berlin

Hej Nathalie,
Soppan blir väldigt god även om du utesluter pancettan helt och hållet. Önskar du däremot ha alternativ till fläsk skulle vi rekommendera kycklingbacon eller mindre bitar av någon god korv som inte innehåller fläsk.
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta

Italiensk vecka

Måndag
Måndag
Pasta Maccaronetti Bolognese
Pasta Maccaronetti Bolognese
Tisdag
Tisdag
Ribollita – Toskansk brödsoppa
Ribollita – Toskansk brödsoppa
Onsdag
Onsdag
Stekt lax med saffransfräst fänkål och kapris
Stekt lax med saffransfräst fänkål och kapris
Torsdag
Torsdag
Piadina med tomat, mozzarella, prosciutto cotto
Piadina med tomat, mozzarella, prosciutto cotto
Fredag
Fredag
Pizza med buffelmozzarella
Pizza med buffelmozzarella
Lördag
Lördag
Risotto på svamp och spenat
Risotto på svamp och spenat
Söndag
Söndag
Ossobuco
Ossobuco