Medelhavschark

Medelhavsmaten är full av härliga smaker, färger och råvaror. Charkuterier från Italien och Spanien är en naturlig del av måltiden. Zeta har charkuterier från noga utvalda producenter.

Lyxig charkbricka

Medelhavscharkens historia

Charkuterier av olika slag har en mycket gammal historia i området runt medelhavet. Man har hittat spår av uppfödning av grisar som tamboskap så långt tillbaka i tiden som år 3000 f.kr.

Medelhavscharkens historia
Recept från Zeta. Prosciutto di Parma med parmesanost

Vad är skillnaden på Prosciutto Crudo, Parma och Cotto

Prosciutto Crudo betyder ordagrant rå skinka, det vi i Sverige benämner som lufttorkad skinka. Prosciutto di Parma är kanske mest kända av Italiens alla prosciutto. Den måste, som namnet anger, tillverkas i provinsen Parma och processen är omgärdad av ett strikt regelverk. Prosciutto Cotto betyder kokt skinka och är italienarnas egen favorit, den mest sålda charkprodukten i landet. Läs mer >

Läs mer
Tapas

Vad är skillnaden på Jamon Serrano och serranoskinka

Jamon Serrano eller serranoskinka är en typisk spansk lufttorkad skinka, namnet syftar på att den ursprungliga råvaran kom från bergsgrisar, sierra betyder berg på spanska. Namnet Jamon Iberico syftar på grisrasen Iberico som ger råvaran till denna världsberömda delikatess. Läs mer >

Läs mer

Salami från Italien

Det finns hundratal olika sorters salami i bara i Italien. Många gånger heter efter var receptet har sitt ursprung, till exempel Salame Napoli eller Salame Milano.  

Läs mer
Recept från Zeta. Bresaola_med_citron_och_parmesan

Bresaola

Bresaola är en av få charkuterier från Italien som görs på nötkött.

Läs mer
Brunchmacka med kronärtskockscrème och mortadella

Mortadella

Mortadella som betyder ungefär finmalen är Bolognas stolthet. Denna kokta specialitet från Emilia Romagnas huvudstad är en verklig delikatess.

Läs mer