Ät tillsammans – för hälsans skull!

Goda relationer mellan människor är en av de viktigaste pusselbitarna för ett friskt och lyckligt liv- det visar den samlade forskningen tydligt. Att sitta ner vid matbordet, prata och umgås med varandra är alltså viktigt för vår hälsa.

Vi har fokuserat så hårt på vad som ligger på tallriken att den här viktiga pusselbiten inte fått den uppmärksamhet den förtjänar. Studier visar att barn som äter tillsammans med vuxna, som de har en god och nära relation till, får bättre matvanor ett rikt ordförråd och bättre förutsättningar att hantera utmaningar i livet. 

Visst kan det vara svårt att få tiden att räcka till i vårt moderna samhälle- man har olika tider och går om varandra hemma eller har olika aktiviteter efter skola och arbete.  

Det blir lättare att prioritera måltiden om man påminner sig om att regelbundna gemensamma måltider är lika viktiga som motion och bra matval för en hållbar hälsa. Lägg en timme om dagen på att umgås- passa på när ni äter- måltiden är en perfekt plattform.  

Gemensamma måltider är kanske inte realistiskt varje dag- men varje måltid som delas räknas och börjar man värdesätta att äta tillsammans så prioriteras fler tillfällen.               

Bra måltidstips

-Börja se den gemensamma måltiden som något heligt och viktigt att prioritera. 

-All mat behöver inte lagas från grunden- ibland är det viktigare att få tid tillsammans runt matbordet. Vissa dagar finns det tid att umgås även vid matlagningen och andra dagar finns inte den tiden helt enkelt.  

– Frys in rester och värm upp dem de dagar då det finns mindre tid till matlagning. Tiden tillsammans runt bordet är prioriterad och på köpet minskar matsvinnet! 

– Hitta snabblagade bra rätter att ta till vid dagar då tiden springer i väg. Exempelvis är en salladsmixpåse, konserverade bönor, pesto, fetaost och några skivor grovt bröd en bra snabblagad kombination som dessutom är fin näringsmässigt!