Vinägrett

Förvaring av vinäger

Förvara vinäger på en sval och mörk plats, helst i en glasflaska. Se till att flaskan är ordentligt försluten och ren för att bibehålla kvaliteten i minst åtta månader. Om fällningar uppstår i vinägern kan du sila den genom ett kaffefilter. Använd en tratt vid hällning för att undvika spill och föroreningar. Lär dig fem tips för att bäst bevara din vinäger.

Bäst förvaras vinäger mörkt och svalt, precis som olivolja, oavsett om vi pratar om vanlig vinäger eller balsamvinäger. En öppnad flaska håller minst åtta månader. Det kan uppträda fällningar i vinägern efter en tid, men det är bara ett kvalitetstecken och inget som påverkar smaken negativt. Men om du vill kan du då sila vinägern genom ett kaffefilter för att få den klar igen.

 

Här är fem konkreta tips hur du bäst förvarar din vinäger:

1. Se till att flaskan är ordentligt försluten efter varje användning för att förhindra att luft kommer in i flaskan och försämrar vinägern.
2. Förvara vinägern på en sval och mörk plats, borta från direkt solljus och värme. Ljus och värme kan kontaminera vinägern och påskynda dess försämring.
3. Om det är möjligt, förvara vinägern i en glasflaska istället för i en plastflaska.
4. Var noga med att hålla flaskan ren och torr. Restprodukter eller smuts kan påverka kvaliteten och smaken av vinägern med tiden.
5. Använd en tratt när du häller vinäger ur flaskan för att undvika spill och för att hålla flaskan ren.