Hur ska vinäger smaka

Hur ska vinäger smaka?

Dofta, när du ska smaka på vinäger. Vinägerns ska dofta olika när det gäller sötma och syrlighet beroende på vilken vinäger det är.

Vinägerns smak handlar mycket om doft!

Använd din näsa när du provsmakar. Äppelcidervinäger ska dofta som en korg härliga höstäpplen. Vit- och rödvinsvinägern ska såklart leda tanken till ett glas vin. Balsamvinäger har en rund och söt doft som påminner om druvor. Självklart spelar vinägerns smak och textur (känsla i munnen) stor roll, lär dig mer om det här!

Hur skall en god balsamvinäger smaka?

En balsamvinäger ska ha en viss struktur för att kunna balansera syra och sötma på ett tillräckligt smakrikt sätt. I en balsamvinägera ligger syran alltid på minst 6 %, men den ska upplevas väl avrundad. Sötman ska alltså vara tillräckligt stor för att mildra syran.

Smaken ska vara komplex, fyllig och sammetslen. Och koncentrationen så hög att balsamvinägern inte ”flyter som vanlig vinäger”.

Genom att ge akt på syrligheten, sötman och hur tjockflytandebalsamvinägern är, kan man ana kvaliteten, och därmed hur mycket druvmustvinägern innehåller och hur länge druvmusten lagrats. Mycket syra och lite sötma skvallrar om lite druvmust och kortare lagring.

Fernando har utgått från grundregeln att ju kraftigare och sötare smak du söker, desto större mängd lagrad must bör balsamicon innehålla. En balsamico med för lite lagrad must är följdaktligen ganska sur.

Hur skall en god röd- eller vitvinsvinäger smaka?

En god röd- och vitvinsvinäger behöver lagras ett helt år för att nå den kvalitet Zeta söker. Under så lång tid får vinet långsamt mogna på stora ekfat. Detta förädlar och koncentrerar vinets naturliga aromer och kapar syrans skarpa toppar. Denna vinäger kallas riserva.

En rödvinsvinäger ska ha en fruktig och viss vinkaraktär med bra balans mellan syra och druvarom. Karaktären är rundare och något smakrikare än hos vitvinsvinäger.

Smaken hos en vitvinsvinäger är fruktig och aromrik med bra balans mellan druvkaraktärerna. Vitvinsvinägern har en mer markerad fruktsyra och är mindre fyllig jämfört med en rödvinsvinäger.

Äppelcidervinäger och  balsamvinäger av äpple

En god äppelcidervinäger har samma karaktär som ett gott äpple. Alla äpplets runda friska aromer finns kvar med vinägerns syra i bakgrunden.
Prova att dofta på olika äppelcidervinägrar, du kommer snabbt upptäcka skillnaden mellan vinäger och vinäger!

Balsamvinäger av äpple är betydligt mer smak- och aromrik jämfört med äppelcidervinäger. Koncentrationen av äpple är hela fem gånger högre. Det ger en tätare, mer komplex smak med sötsur karaktär, precis som hos en vanlig Balsamvinäger.

Slutligen ett par ord om fruktbalsamvinäger

Fruktbalsamvinäger är framställd på råsaft av frukt eller bär; hallon och mango. Smaken är koncentrerad men len med god syra och stor fruktsmak, allt i ett. Beröringspunkterna med vanlig balsamvinäger är många då vinägrarna tillverkas på liknade sätt.