Recept från Zeta. Vinagerpicklade-gronsaker

Vad är vinäger

Den grundläggande smaken av syra är lika viktig som salt och sött i matlagning. Det finns många typer av vinäger och smaken varierar. Vinäger tillverkas genom att alkohol i exempelvis vin eller äppelcider, utsätts för syre och fermenteras. För att nå hög kvalitet har man utvecklat olika metoder för tillverkning. Läs mer om skillnaden mellan vanlig vinäger och balsamvinäger samt hur du använder dem i köket.

Syran som grundsmak i maten

Syran är en grundsmak lika viktig som salt och sött, den behövs för att smaken på det vi äter ska bli komplett. Ett sätt att tillsätta syra och därmed höja smaken, är att använda vinäger i matlagningen.

Men det finns många olika sorters vinäger och väldigt varierande kvalitet. Här ska vi reda ut skillnaden mellan vanlig vinäger och balsamvinäger, hur de tillverkas, vad som avgör kvaliteten och inte minst hur man använder dem i köket.

Vad är vinäger?

Vinäger framställs genom att man låter alkohol i till exempel vin omvandlas till vinägersyra (egentligen ättiksyra). Detta sker genom oxidation där alkoholen förenas med luftens syre samtidigt med en fermentering genom ättiksyrebakterier (Acetobacter aceti). Dessa bakterier finns naturligt i frukt som till exempel vindruvor, råvaran till vin, och framför allt i området kring Medelhavet.

Så principen för vinägertillverkning är mycket enkel. Man utsätter vin för syret i luften under lång tid så går det av sig själv. Men för att man ska nå den kvalitet som dagens konsumenter kräver så har man utvecklat olika metoder för att framställa vinäger. Läs mer om detta i avsnittet om tillverkning.