Marinader_samlingsbild

Olika typer av vinäger

Vad är det egentligen för skillnad på det vi kallar vinäger eller vanlig vinäger och balsamvinäger?

Vad finns det då för olika sorters vinäger och vad är det egentligen för skillnad på det vi kallar vinäger eller vanlig vinäger och balsamvinäger?

Vanlig vinäger eller vinvinäger

Ekfat med vinäger
Ekfat med vinäger

Vinäger som tillverkats av vin eller annan jäst, alkoholhaltig produkt som äppelcider, sherry eller till och med champagne! Denna vinäger kan vara lagrad på träfat en längre tid men också helt olagrad. Helt och hållet beroende på kvalitet.

Balsamvinäger

Batteri av tunnor med Balsamvinäger Tradizionale
Balsamvinäger Tradizionale

En vinäger där man blandat vanlig vinäger med koncentrerad druvmust, proportionerna kan variera kraftigt och därmed också kvaliteten och smaken, även lagringstiden varierar. Syftet är att man vill ha en vinäger som är både söt och syrlig. Ju mer druvmust man blandar i ju sötare blir balsamvinägern.

Inom kategorin balsamvinäger är den vanligaste Aceto Balsamico di Modena I.G.P. Den har sitt ursprung i det som heter Aceto Balsamico di Modena Tradizionale D.O.P. Tradizionale består till hundra procent av koncentrerad druvmust som lagrats väldigt lång tid, minst 12 år och ända upp till 25 år. Detta är en ytterst exklusiv och dyr produkt och inte för vardagsbruk.

Båda dessa produkter är äkta balsamvinäger med olika typer av ursprungsskydd. Tillverkningen och innehållet är omgärdade av strikta regelsystem. Men man ska komma ihåg det finns också balsamvinäger på marknaden som helt saknar ursprungsskydd. Så välj alltid en balsamvinäger med beteckningen I.G.P.

Zetas produktsortiment av vinäger

  • Zeta Rödvinsvinäger är gjord på rödvin och är lagrad i två år på ekfat. Den har en hög syrahalt och en avrundad fruktig smak.
  • Zeta Vitvinsvinäger är gjord på vitt vin och är lagrad i två år på ekfat. Den har en hög syrahalt och en frisk, avrundad smak.
  • Zeta Äppelcidervinäger är tillverkad av äppelcidervinäger. Den har en frisk syra och en aromatisk, fyllig smak av mogna äpplen.
  • Zeta Balsamvinäger  Sigillo Blu är en frisk balsamvinäger med en viss sötma. Den har en druvmusthalt på 30 procent.
  • Zeta Balsamvinäger Sigillo Rosso är en fyllig balsamvinäger med en tydlig sötma. Den har en druvmusthalt på 40 procent.
  • Zeta Balsamvinäger Invecchiato är en elegant balsamvinäger med tydlig syra och djup sötma med smaktoner av torkad frukt. Druvmusthalten är hela 60 procent.
  • Zeta Vit Balsamvinger är tillverkad av Vitt vin och druvmust som koncentrerats genom annan teknik än kokning och behåller därför sin ljusa färg. Druvmusthalten är 40 procent.
  • Zeta Rosébalsamvinäger är tillverkad av rosévin och druvmust som koncentrerats genom annan teknik än kokning och behåller därför sin ljusa färg. Druvmusthalten är 40 procent.

För att se hur olika de olika vinägersorterna på bästa sätt kommer till sin rätt köket, se avsnittet ”Vinäger i matlagning”

vinager

Zeta har ett brett sortiment av vinäger. För inte länge sedan var vinäger en fråga om ”röd eller vit”. Nu vill vi ha fler varianter; gärna en vitvinsvinäger och en rödvinsvinäger ”riserva” lagrad på ekfat och helst också en Aceto Balsamico di Modena med lite sötare karaktär.
Klicka här och se alla vinäger