varma grönsaker

Vinäger i matlagning

Vinäger är en mångsidig köksingrediens som kan lyfta smaker i många rätter. Äppelcidervinäger har en mjuk syra och passar bra i såser och vinägretter. Röd- och vitvinsvinäger skiljer sig åt i smak och passar till olika maträtter. Balsamvinäger är komplex och kan vara både söt och syrlig beroende på druvmusthalten. Vit och rosébalsamvinäger färgar ingen mat och passar bra i sallader och desserter. För en tjockare konsistens kan du använda Crema di Balsamico.

Läs mer om vinäger i matlagning >

Syra och syrlighet är en grundsmak som nästan alltid måste finnas med i det vi äter för att det ska upplevas som gott och angenämt. Med en skvätt vinäger kan man helt enkelt göra underverk i köket!

Rödvins-, vitvins- och äppelcidervinäger

Rostade grönsaker med smulad fetaos

De flesta har nog använt vinäger i salladsdressingen i en klassisk vinägrett. Men har ni provat att skvätta i lite i köttfärssåsen, gräddsåsen, köttgrytan eller i marinaden? Perfekt också på rostade rotfrukter eller i grönsakssoppa. Vinäger kan man även ha som bordskrydda precis som en bra olivolja som fräschar upp pastan eller den stekta fisken på ett unikt sätt.

Vilken vinäger du väljer är en smaksak. Äppelcidervinäger har en fin smak av mogna äpplen med mjukt avrundad syra och stor fräschör. Perfekt i vinägrett till bönor eller i såser till ljust kött.

Skillnaden mellan röd- och vitvinsvinäger är inte enorm, men den finns där. Den röda är lite fylligare, lite mer vinös och rund i smaken. Den vita har istället en mer markerad fruktsyra och lite mer fatkaraktär och vaniljtoner.

Balsamvinäger

Recept från Zeta. Sparrissallad med lax och mozzarella.

 

Balsamvinäger eller Aceto Balsamico di Modena I.G.P. har en mer komplex smak i och med att den är både syrlig och söt. Balansen där emellan beror på hur hög druvmusthalten är, ju mer druvmust desto sötare vinäger. En mindre söt, mer syrlig som Zeta Sigillo Blu med 30 procent must passar bra till salladen, medan en sötare som Zeta Sigillo Rosso med 40 procent eller Zeta Invecchiato med hela 60 procent druvmust är en perfekt smaksättare i såser, marinader, till lagrade ostar eller på fruktiga, söta desserter. Men också att ringla direkt på det grillade köttet eller fisken.

Vit balsamvinäger och rosébalsamvinäger har i princip samma användningsområde som den mörka fast med den skillnaden att den inte färgar maten eller såsen. Rosébalsamico har en friskhet och en sötma som gör att den är god att marinera frukt eller färska bär i. Häll lite av den rosa balsamicon över hallon, blåbär och skivade jordgubbar, låt dra 30 minuter. Njut med lite krossade cantucciniskorpor, vaniljglass eller en mascarponekräm.

Önskar man en balsamico med lite tjockare konsistens, perfekt till ostar och desserter, ska man välja en Crema di Balsamico. Finns som klassisk samt med äppel- eller fikonsmak.