Fernando Di Luca, grundaren av Zeta, har gett ut en kombinerad biografi och kokbok. Fernando! Mitt livs historia, mitt livs recept. En bok om liv, kärlek och mat som är underbar och nyttig på samma gång. Det börjar före andra världskriget och fortsätter med vilda bilturer i pappans Fiat Topolino, romantik på hotell Malmen i Stockholm, skarpa iakttagelser från matbranschens insida och insiktsfullt enkla tips om hälsa. Boken är så modern och snygg i formatet att den till och med vunnit Svenska Designpriset 2021 i kategorin redaktionella, tryckta böcker. Fernando får även kalla sig Winner Sweden Gourmand Awards 2021.

Priser

Läs mer och köp boken här:

Adlibris

Bokus

Risotto di capesante e aragosta

 

Risotto med pilgrimsmusslor och hummer
Risotto med pilgrimsmusslor och hummer

Ingredienser, 4 portioner
1–2 kokta humrar
8 pilgrimsmusslor
1 ½ liter vatten
3 schalottenlökar
1 dl olivolja extra vergine
350 g carnaroliris gran
riserva eller arborioris
2 dl torrt vitt vin
2 dl riven parmesanost
salt och nymalen svartpeppar
olivolja extra vergine att smaksätta med

Dela humrarna och plocka ur köttet. Lägg skalen i en stor kastrull. Häll på vattnet och låt sjuda under lock till en buljong, cirka 1 timme. Sila bort skalen. Skär hummerköttet i stora bitar och lägg i kylen så länge. Värm buljongen till strax under kokpunkten. Hacka schalottenlöken fint, fräs den i en vid kastrull i rikligt med olivolja på medelvärme utan att den får färg. Höj värmen och tillsätt riset, rör om hastigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset, sänk till medelvärme igen. Tillsätt buljongen i omgångar under omrörning, låt den koka in i riset innan du tillsätter mer. Risotton ska bli krämig och lös, tillsätt mer buljong om den känns för fast. När risotton nästan är klar, hetta upp en stekpanna och stek pilgrimsmusslorna hastigt i olivolja på riktigt hög värme. Rör samtidigt ner osten i risotton, smaka av med salt och peppar. Vänd ner hummerköttet i risotton. Lägg upp på tallrikar och toppa med pilgrimsmusslorna. Avsluta med att ringla över lite olivolja.

 

Asparagi alla griglia con avocado e parmigiano

Asparagi alla griglia con
Asparagi alla griglia con – Grillad sparris med avokado & parmesanost

 

Ingredienser, 4 portioner
2 knippen grön sparris
olivolja extra vergine
2 avokador
en bit parmesanost
flingsalt
nymalen svartpeppar

Skär bort den nedre träiga delan av sparrisen. Vänd sparrisarna i olivolja och grilla runt om över öppen glöd så de får fin färg och blir mjuka, 7-8 minuter. Alternativt grilla dem i grillpanna eller stek i stekpanna. Salta och lägg upp på fat.
Gröp ur avokadorna med en sked och skiva dem. Varva med sparrisen på fatet. Ringla över olivolja, salta och peppra. Toppa med hyvlad parmesanost. Servera som förrätt eller tillbehör.