No. 1. Parmesanstavar med honung

Doppa parmesanstavar i honung. Prova också med några droppar tryffelolja i honungen.

No. 2. Ostbricka

Att servera parmesan tillsammans med Crema di Balsamico är både enkelt och gott.

No. 3. Krydda vardagsmaten

Potatismos, potatisbullar eller fattiga riddare kan man med fördel smaksätta med lite finriven parmesan.

No. 4. Parmesan över salladen

Hyvla flarn av parmesan över din vardagssallad för en mer smakrik upplevelse.

No. 5. Gör en marinad

Skär bitar av parmesan och marinera tillsammans med vitlöksklyftor och rosmarin i rikligt med olivolja. Blanda i sallad eller servera som tilltugg.

No. 6. Citronpasta med parmesan

Riv parmesan grovt. Täck med lika delar citron och olivolja och blanda röran med nykokt pasta. Salta och peppra och servera med en kvist basilika.

No. 7. Perfekt som tilltugg före maten

Skär till bitar av parmesan och tryck in i stora urkärnade oliver. Ett perfekt tilltugg före maten.

No. 8. Småplock

Bred pesto på crostini, lägg på en skiva parmesan och strimlade soltorkade tomater. Garnera med basilikablad.

No. 9. Parmesanchips

Lägg små högar av grovriven parmesan på bakplåtspapper. Grädda i 200° tills osten smält till gyllenbruna chips. Knaprigt tilltugg till soppa och risotto, eller att äta som snacks! Läs hela receptet för Parmesanchips»

No. 10. Parmesanpanerad fisk

Doppa först fiskfilén i vetemjöl, därefter i uppvispat ägg och sist i ströbröd blandat med finriven parmesan. Stek i rikligt med olivolja, men vänd försiktigt så inte paneringen faller av.

No. 11. Gör en risotto

Smaksätt sedan med rikligt med parmesan och en god olivolja. Läs hela receptet för Risotto»

No. 12. Ostig omelett

Krydda omeletten med parmesan, antingen finriven i smeten eller grovriven över vid servering – och för ostälskaren gäller så klart både och…

No. 13. Söndagsbrunch

Smaksätt äggröran med färskriven parmesan och några droppar tryffelolja för en mer spännade smakupplevelse.

No. 14. Spaghetti Bolognese

Servera rikligt med nyriven parmesan till din spaghetti med köttfärssås. Så avnjuts en äkta Spaghetti Bolognese! Läs hela receptet för Spaghetti Bolognese»

No. 15. Haricots verts med parmesan

Servera bönor smaksatta med grovriven parmesan, olivolja, salt och peppar tillsammans med en god köttbit. Addreea finhackad chili för en rivigare smak. Läs hela receptet för Haricots verts med parmesan»

No. 16. Parmesangratinerad sparris

Lägg lättkokt sparris i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och hyvla över rikligt med parmesan. Gratinera i ugn tills osten fått fin färg.

No. 17. Lax- och parmesansoppa

Blanda fräst lök, kycklingbuljong, vitt vin och grädde, låt koka upp och lägg ned små tärningar av lax. Ta av kastrullen från plattan och rör ner rikligt med riven parmesan. Salta och peppra efter smak och garnera med timjan.

No. 18. Kyckling med citron och parmesan

Pressa citron över kycklingfiléerna och klappa in en blandning av finriven parmesan, ströbröd och örter. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form. Häll på lite grädde och buljong i botten. Ugnsstek i 225° C.

No. 19. Kycklingfilé med bacon och parmesan

Fyll kycklingfiléer med grovriven parmesan och strimlade soltorkade tomater. Baconlinda och bryn snabbt i olivolja i het stekpanna. Efterstek i ugn, 175°C. Servera med en matig sallad eller pappardelle.

No. 20. Gör en sås till grillat kött

Blanda riven parmesan med mascarpone, tillsätt en tesked sambal olek eller lite finhackad chili. Perfekt sås till en nygrillad köttbit.

No. 21. Dipp till grönsaksstavar

Blanda fint riven parmesan, pressad vitlök, basilika, olivolja, salt och peppar med ricottaost. Du får en smakrik dipp som passar perfekt till grönsaksstavar.

No. 22. Smakrik potatisgratäng

Riv rikligt med parmesan mellan varje lager i potatisgratängen.

No. 23. Enkel gräddsås med parmesan

Koka upp matlagningsgrädde, ta av från värmen och rör ner rikligt med finriven parmesan. Krydda gärna med timjan. Servera till kyckling eller kassler.

No. 24. Köttbullar med attityd

Riv ner finriven parmesan och hackad persilja i smeten. Servera med nykokt spaghetti.

No. 25. Gratäng med parmesan och grönsaker

Blanda kassler, champinjoner, lättkokta morotsskivor och broccolibuketter med kokt pasta. Salta och peppra, klicka mascarponeost och riv rikligt med parmesan över, gratinera i ugn på 225°.

No. 26. Dipp till oststavar

Värm honung tillsammans med lite balsamvinäger och rosépeppar. Servera som dipp till stavar av parmesan.

No. 27. Oliver och parmesan

Varva lager av Cerignola (gröna oliver) med tärnad parmesan och timjan i en burk. Täck med olivolja. Servera som tilltugg.

No. 28. Ostfyllda körsbärstomater

Skär av toppen på körsbärstomater och gröp ur inkråmet. Mixa mascarpone med lite finhackad chili, parmesan och citron. Fyll tomaterna med blandningen och lägg på hatten. Perfekt till buffén.

No. 29. Hamburgerdressing

Rör ner finriven parmesan och hackad basilika i majonnäs (eller aioli). Krydda med salt och peppar.

No. 30. Laxrullar

Blanda finriven parmesan, strimlad basilika, olivolja och strimlad rökt lax tillsammans med strimlad basilika och hyvlad parmesan. Krydda med salt och peppar. Bred på tunnbröd, rulla och skär upp rundlar.

No. 31. Varma mackor

Ringla rikligt med olivolja över skivor av baguette. Lägg på tunna skivor av tomat, strimlad basilika och hyvlad parmesan. Grilla i ugn på 225° tills smörgåsarna fått fin färg.

No. 32. Lätthalstrad oxfilé med parmesan

Klappa in valfria torkade örter på en bit oxfilé, rulla in i plastfolie. Låt torrmarinera ett dygn i kylen. Halstra i het panna och låt svalna en liten stund. Skär i tunna skivor, lägg omlott på en tallrik. Servera med grovt riven parmesan, basilika och rostade pinjenötter. Pressa över rikligt med citron. Servera tillsammans med en sallad!

No. 33. Pesto

Mixa nötter tillsammans med olivolja, vitlök och basilika. Tillsätt massor av riven parmesan. Variera genom att använda olika nötter eller tillsätta t.ex. soltorkade tomater eller citronsaft. Testa dig fram!

No. 34. Svampmacka

Stuva kantareller och tillsätt parmesan innan servering. Servera på toast med timjan över.

No. 35. Parmesanpinnar

Skär längder av smördeg. Pensla med ägg och doppa i finriven parmesan. Vrid till önskad form och tillaga i ugn på 200° tills de är härligt gyllenbruna. Servera som tilltugg eller snacks.

No. 36. Västerbottenpaj

Prova att byta ut osten i din västerbottenpaj mot parmesan istället!

No. 37. Plättar

Toppa plättar med riven parmesan, löjrom, gräddfil och finhackad lök.

No. 38. Champinjonhattar

Fyll hatten med finriven parmesan och droppa över en god olivolja.

No. 39. Ugnsbakad lax & parmesan

Salta och peppra och ringla olivolja över lax i en ugnsfast form. Strö över rikligt med riven parmesan. Gratinera i ugn på  175° tills laxen är klar. Servera med en god sallad.

No. 40. Smörrebröd

Blanda parmesan, mascarpone och pepparrot. Ät på sött mörkt bröd.

No. 41. Ostbollar

Blanda riven parmesan med mascarpone till en inte alltför kladdig röra. Forma till små bollar som du sedan ”panerar” i smulad kavring eller pepparkakssmulor.

No. 42. Panerad zucchini

Skär zucchini på snedden. Doppa skivorna i vetemjöl, vispat ägg och fint riven parmesan. Stek i rikligt med olivolja på hög värme.

No. 43. Fyllda dadlar

Tryck in bitar av parmesan i dadlar och linda sedan dadlarna med bacon. Fritera i olja. Servera spetsade på tandpetare som tilltugg.

No. 44. Parmesankakor till dessert

Mixa riven parmesan och skållade sötmandlar till en massa. Forma till små kakor och baka i ugn några minuter på 175° tills de fått fin färg. Låt svalna och doppa kakorna i smält choklad, strö över havssalt.

No. 45. Varm broccolisallad med parmesan

Strö färska örter och riven parmesan över lättkokt broccoli. Ringla över olivolja vid servering.

No. 46. Parmesankorgar

Blanda grovt riven parmesan med lite vetemjöl och malen svartpeppar. Stek i ca 3 msk av blandningen i lätt oljad stekpanna tills det smälter ut så att mönster framträder. Ta upp med stekspade och lägg över t.ex ett uppochnedvänt glas. Låt svalna – så får du en ”parmesankorg” att servera t.ex. skagenröra i.

No. 47. Smakrik klyftpotatis

Strö riven parmesan över klyftpotatis mot slutet av tillagningen.

No. 48. Parmesanröra med grappa (familjen Di Lucas favorit)

Blanda riven parmesan med lite olivolja till en röra. Smaksätt med några droppar grappa. Servera till crostini eller till ett gott bröd.

No. 49. Bakad potatis med parmesan

Gröp ur en bakad potatis och blanda inkråmet med riven parmesan, olivolja och stekt bacon. Lägg tillbaka fyllningen i potatisen, garnera med persilja och servera med en sallad.

No. 50. Piccata Milanese – parmesanpanerade fläsksnitslar

Blanda riven parmesan med ägg. Salta och peppra köttet, vänd det i vetemjöl och i ost-äggblandningen. Stek i rikligt med olivolja, servera med tomatsås och ris. Läshela receptet för Piccata Milanese»

No. 51. Parmesangratinerad fänkål

Fräs fänkål i vitlök och olivolja, slå över vin och koka fänkålen mjuk. Krydda med salt och citronsaft. Strö över rikligt med parmesan och gratinera i ugn. Läs hela receptet för Parmesangratinerad fänkål»

No. 52. Rödbetor med parmesan och rucola

Koka rödbetorna i lättsaltat vatten, skala och skiva dem och låt dem marinera i olivolja och vinäger. Salta och peppra. Strö över rucola, rostade pinjenötter och hyvlad parmesanost. Läs hela receptet förRödbetor med parmesan och rucola»

No. 53. Parmesangratinerade grönsaker

Varva skivad tomat, lök och zucchini i en ugnsfast form, strö över riven parmesan och gratinera i ugn.Läs hela receptet förParmesangratinerade grönsaker»

No. 54. Grillad sparris med parmesan, rucola och balsamico

Koka sparrisen lätt, grilla den snabbt, krydda med salt och peppar. Ringla över olivolja och balsamvinäger, strö över rucola och hyvla parmesan.Läs hela receptet för Grillad sparris med parmesan»

No. 55. Gratinerade musslor med parmesan, persilja och vitlök

Blanda parmesanost med schalottenlök, vitlök, persilja, lite ströbröd, svartpeppar och olivolja. Klicka på de kokta musslorna, gratinera tills osten fått fin färg. Läs hela receptet för Gratinerade musslor med parmesan»

No. 56. Bresaola

Strö rostade pinjenötter, rucola och rikligt med parmesan över skivor av bresaola. Ringla över olivolja, salt och peppar.

No. 57. Spenat med vitlök och parmesan

Stek snabbt spenaten i olivolja tillsammans med vitlök. Strö över parmesan. Svårare behöver det inte vara! Läs hela receptet för Spenat med vitlök och parmesan»

No. 58. Bruschetta med tomat, basilika och parmesan

Rosta bröd, blanda hackad tomat, vitlök, olivolja, vinäger, salt och peppar. Vänd ner basilika. Fördela på bröder och hyvla parmesanost över. Läs hela receptet förBruschetta med tomat, basilika och parmesan»

No. 59. Soppa med parmesan

Gör en soppa med blandade rotfrukter och lök. Tillsätt borlottibönor och persilja mot slutet. Strö över rikligt med parmesan innan servering. Läs hela receptet för Soppa med parmesan »

No. 60. Tagliata

Grilla en fin köttbit, till exempel ryggbiff. Skiva upp och lägg på en rucolabädd, droppa över balsamvinäger och riv över parmesanost. Servera med cocktailtomater. Läs hela receptet förTagliata»

No. 61. Spaghetti Carbonara – ”Pasta på kolarhustruns vis”

Rör ihop äggulor med riven parmesan, blanda nykokt pasta med stekt bacon, tillsätt ägg-ostblandningen. Ringla över lite olivolja tillsätt rikligt med malen svartpeppar. Läs hela receptet förSpaghetti Carbonara»

No. 62. Biffcarpaccio

Skiva oxfile tunt. Lägg på tallrikar och krydda med olivolja, balsamico och pesto. Hyvla över parmesan. Läs hela receptet för Biffcarpaccio»

No. 63. Krossad potatatis med parmesan och olivolja

Krossa varm kokt potatis med en gaffel, rör ner finhackad lök, citronsaft och olivolja. Vänd runt och tillsätt riven parmesan och olivolja. Läs hela receptet för Krossad potatis med parmesan och olivolja»

No. 64. Pizza

Gör en pizza med tomatsås och mozzarella, grädda och toppa innan servering med riven parmesan, prosciutto och rucola. läs hela receptet för Pizza»

No. 65. Parmesanaioli

Gör en aioli med ägg och olivolja. Smaksätt med rikligt med finriven parmesan.

No. 66. Parmesanbakad lax med parmesanostsås

Lägg laxen i en ugnsfast form, salta och täck laxen med riven parmesanost. Baka i ugn på 175°. Mixa mascarpone och parmesan med buljong. Mixa och smaka av med salt och peppar.

No. 67. Pasta med parmesan, valnötter och rucola

Fräs vitlök i olivolja, tillsätt vin och mascarpone. Blanda ner nykokt pasta, valnötter och rucola.

No. 68. Parmesanbakade plommontomater

Toppa delade tomater med basilika och massor av riven parmesan. Baka i ugn. Läs hela receptet för Parmesanbakade tomater»

No. 69. Lasagne

Använd massor parmesan i ostsåsen. Smakrikt och gott! Läs hela receptet förLasagne»

No. 70. Caesarsallad

Romansallad smaksatt med den speciella caesardressingen(med äggula och sardell). Hyvla parmesanost över. Läs hela receptet för Caesarsallad»

No. 71. Pasta med tomatsås och parmesan

Blanda nykokt pasta med en god tomatsås, strö över rikligt med parmesan. Läs hela receptet för Pasta med tomatsås och parmesan»

No. 72. Parmesanscones

Rör ner 2 dl riven parmesani sconessmeten. Servera med t.ex. rabarbermarmelad.

No. 73. Pannkakor med parmesan

Vispa ihop en jämn smet och stek pannkakor gyllene. Servera med rucola, rostade pinjenötter, mozzarella och riven parmesan. Ringla över olivolja, salta och peppra.

No. 74. Radiatori med ört- och parmesanostbuljong med sparris

Fräs hackad vitlök i olivolja, häll i vin, vatten och buljong. Tillsätt örter och parmesan och mixa slätt. Läs hela receptet Radiatori med ört- och parmesanostbuljong med sparris»

No. 75. Äppelsirap

Koka 4 msk äppelbalsamico med 4 msk strösocker i en minut. Servera till bitar av parmesanost.

No. 76. Tomatsoppa med ostbollar

Blanda riven parmesan med mascarpone, smaksätt med lite chiliolja. Forma med hjälp av skedar små ”bollar”, lägg i botten på soppskolar och häll försiktigt över het tomatsoppa.

No. 77. Parmesanbollar, goda små bollar till fördrinken!

Rör ihop 1 dl riven parmesan, 100g smör och 2 dl vetemjöl, forma till bollar och lägg på en plåt. Tryck ner en oliv i mitten, grädda i 200°

No. 78. Risotto Milanese

Risotto med massor av parmesan och saffran. Läs hela receptet för Risotto Milanese»

No. 80. Svarta bönor med vitlök, citron och parmesan

Blanda olivolja, vitlök och citronsaft. Krydda med salt och peppar. Rör ner bönor, persilja, rucola och flagor av parmesan . Servera som sallad eller som tillbehör.

No. 79. Fyllning till en smörgås

Gör en röra, blanda ricotta, parmesan, olivolja med strimlad skinka t.ex. parmaskinka. Smaksätt med basilika, salt och peppar och du har en perfekt fyllning till din macka!

No. 82. Broccolisoppa med parmesan och räkor

Toppa din broccolisoppa med skalade räkor, brödkrutonger och mängder av hyvlad parmesan.

No. 83. Pasta med basilika och parmesan

Mixa mascarpone med babyspenat och basilika, rör ner vitlök och parmesan, blanda med nykokt pasta. Läs hela receptet Pasta med basilika och parmesan»

No. 84. Pastasallad

Blanda nykokt pasta med pesto och massor av riven parmesan. Blanda ner halverade körsbärstomater, servera med grillad kyckling. Läs hela receptet förPastasallad»

No. 85. Avokadosallad med parmesan

Klyftor av mogen avokado blandas med hackad chili och persilja. Smaksätt med vit balsamvinäger och olivolja. Hyvla över parmesan, servera med rostat bröd.

No. 86. Lax med parmesan och soltorkade tomater

Stek lax i rikligt med olivolja. Strö över hackad soltorkad tomat och rikligt med grovt riven parmesan. Servera med klyftpotatis.

No. 87. Parmesanost och balsamvinäger

Pröva att servera bitar av parmesanost tillsammans med en god balsamico, t.ex.Zeta Casa Di Luca Balsamvinäger I.G.P.»

No. 88. Parmesansmör till grillat

Rör en klick smör tillsammans med riven parmesan och olivolja. Tillsätt hackad soltorkad tomat, vitlök och basilika. Smaka av med salt och peppar. Servera till grillat kött.

No. 89. Laxknyten

Lägg tunnt skivad rökt lax på en smördegsplatta. Täck laxen med fint riven parmesan och hackad basilika. Täck med en smördegsplatta och platta till. Skär längder och snurra till degknyten. Pensla med ägg och baka på bakplåtsplapper i ugn på 200° tills de fått fin färg. Servera som förrätt, tilltugg eller på buffébordet.

No. 90. Parmesanost och graviditet

Du kan äta parmesanost när du är gravid trots att den är gjord på opastöriserad mjölk. Osten är lagrad under så lång, är så torr och salt att inga farliga bakterier kan leva i osten. Läs mer omparmesanost och graviditet»

No. 91. Bäst förvaring för en parmesanost

Du förvarar din parmesanost bäst i nedre delen av kylen invirad i en torr och ren bit plastfolie. Osten håller i ca 3 veckor efter det du öppnat förpackningen.

No. 92. Parmesanosthjulets diameter

Parmesanosthjulet diameter varierar mellan 37-40 cm i diameter och ett hjul väger ca 35-38 kg. Läs mer om parmesan»

No. 93 16 liter mjölk!

Det är så mycket mjölk som går åt för att få ett kilo parmesanost. Nästan 600 liter mjölk behövs för att få ett parmesanosthjul på 37 kg.

No. 94. Parmigiano Reggiano

Äkta parmesanost är alltid ursprungsskyddad och märkt med det speciella sigillet. Läs mer påwww.parmigianoreggia

No. com

No. 95. Parmesanost 14 månader

Olika lagringstider ger ostarna olika karaktär, läs mer om Parmigiano Reggiano 14 månader»

No. 96. Parmesanost 22 månader

Parmesanost måste minst lagras i 12 månader men genom att lagra osten förändras karaktären. Läs mer om Parmigiano Reggiano 22 månader»

No. 97. Parmesan 28 mån

När en parmesanost lagras över 20 månader blir konsistensen mer grynig, nästan likt sandkorn. De vita kristaller som ofta finns i osten är ett tecken på den långa lagringen. Smaken utvecklas och de nötiga tonerna blir kraftigare. Läs mer om Parmigiano Reggiano 28 månader»

No. 98. Parmesan är proteinrikt

Pamesanost är proteinrikt! Dessutom bryts en fjärdedel av ostens proteiner ner under lagringen vilket gör osten lättsmält.

No. 99. Parmesan som barnmat?

I Italien ger man parmesanost till små barn och äldre, just för att det är så lättsmält.

No. 100. Parmesanostens historia

Parmesanost har en lång historia, redan omkring år 1050 kunde man köpa parmesanost på marknader söder om floden Po.

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.