Träning och mat

Pasta och träning

Pasta är en bra källa till kolhydrater som både hjärnan och kroppens muskler enkelt tar till sig. Kolhydrater innehåller ungefär lika mycket energi som protein, men det gäller att välja rätt sorts kolhydrater till rätt tillfälle. Kolhydrater brukar delas in i långsamma kolhydrater och snabba kolhydrater utifrån hur de påverkar blodsockret i kroppen. Innan träning är långsamma kolhydrater bäst, medan snabba kolhydrater efter träning fyller på energiförråden och stimulerar muskeltillväxten. Vid kolhydratladdning inför ett lopp är pasta ett populärt val.

Olika typer av kolhydrater

Kolhydrater innehåller ungefär lika mycket energi som protein, men det gäller att välja rätt sorts kolhydrater till rätt tillfälle. Kolhydrater brukar delas in i långsamma kolhydrater och snabba kolhydrater utifrån hur de påverkar blodsockret i kroppen, och konstigt nog finns de i så skilda livsmedel som grönsaker, pasta och bröd, men också läsk och godis! Vilken form du väljer påverkar ditt träningsresultat.  

Välj rätt sort kolhydrat

Innan träning är långsamma kolhydrater bäst. De tar längre tid för kroppen att bryta ner vilket gör att de mättar bättre och ger energi som varar länge. Långsamma kolhydrater finns det mycket av i pasta, bönor, linser, bröd med hela korn, ris samt omogen frukt. Men snabba kolhydrater har också sin funktion. Efter träning fyller de snabbt på energiförråden och stimulerar muskeltillväxten. Snabba kolhydrater finns visserligen i bullar och läsk, men ett bättre val är tex mogen färsk eller torkad frukt.  

Låt magen tugga  

Hur maten tillverkats eller hur du tillagat den har också stor betydelse. Ju mindre maten behandlas desto mer får magen jobba för att bryta ner den, och då sker också blodsockerstegringen långsammare. Gör därför som italienarna och koka pastan och risotton ”al dente”. Det ger ett behagligt tuggmotstånd och energi som räcker lite länge.  

Kolhydratladdning- så funkar det

Inför ett stort lopp är kolhydrater suveränt att frossa i. Genom att träna riktigt intensivt ungefär en vecka innan ett längre och tuffare lopp eller tävling, tömmer man det lager av energi som finns sparat i musklerna och levern. För att maximera sin prestation äter man sedan kolhydratrik mat och vilar 3-4 dagar innan loppet. Då är kroppens depåer fyllda och man orkar prestera längre. Att kolhydratladda med pasta eller ris gör succé på tävlingsdagen.