koka pasta

Koka och servera pasta som i Italien

Lär dig konsten att koka pasta som en italienare med hjälp av några enkla knep. Koktiden beror på pastans form och tjocklek. Koka alltid al dente så att pastan behåller sin spänst och smak. Använd mycket vatten så att pastan inte klibbar ihop och smaka ofta för att få önskad konsistens. Salta vattnet när vattnet kokats upp innan pastan läggs i. Salta med en halv matsked (10 g) per liter vatten och rör om med jämna mellanrum för att undvika klumpar. Servera med en klassisk italiensk pastasås.

Men några små, enkla knep får pastan den rätta italienska smaken 

Att koka pasta som i Italien 

Koka pastan så att den behåller sin spänst och smak, det som kallas al dente. Att koktiden för pasta anges i intervaller beror på både form och tjocklek. Bästa tipset är att smaka ofta för att få det tuggmotstånd just du gillar. 

Fyll en stor kastrull med vatten, beräkna 1 liter per 100 gram pasta. Mycket vatten gör att pastan inte klibbar ihop. Dessutom avstannar inte kokningen när du lägger i den kalla pastan vilket ger ett jämnare resultat.  

Salta när vattnet kokat upp, annars tar uppkoket längre tid. Räkna med en halv matsked (10 g) per liter vatten för att få precis rätt sälta.  

Rör i pastan emellanåt så att den inte klibbar ihop.  

Koka pastan 1 minut kortare än vad som står på paketet för att få precis rätt tuggmotstånd, det som italienarna kallar ”al dente”. Under tiden pastan blandas med varm sås fortsätter den nämligen att mjukna något.  

Att servera pasta

Gör klart såsen medan pastan kokar. Klassisk, italiensk pastasås är ofta baserad på tomater, vitlök, oliver och kapris som får fräsa i olivolja. Enkelt och gott och tar på sin höjd 15 minuter att svänga ihop. Här är en god tomatsås bara ett knapptryck bort. (länk) 

Häll pastan i durkslag, men ta undan lite vatten i en kopp innan dess. Lägg pastan i kastrullen med såsen, tillsätt lite pastavatten och ringla olivolja över. Vattnet tillsammans med olivoljan gör pastan mindre torr så att den lättare blandar sig med såsen. I pastavattnet finns dessutom stärkelse och tillsammans med fettet i såsen (olivoljan) uppstår en emulsion. Pastavattnet gör alltså inte pastarätten vattnigare och tunnare, utan krämigare! 

Rör ihop sås och pasta med hjälp av två trägafflar. Pasta i Italien serveras aldrig var för sig utan blandas alltid omsorgsfullt. Låt dra i någon minut och servera, gärna på ett stort fat.  

Varför inte äta pastan på italienskt vis i djupa, värmda tallrikar och ringla en god olivolja över? Låt var och en förse sig med  nyriven parmesan efter tycke och smak. Buon appetito!  

Kom ihåg 10-100-1000 regeln!

För att lättare komma ihåg hur mycket salt och vatten som är lagom vid pastakokning finns 10-100-1000-regeln. Den påminner om att 10 gram salt (1/2 msk) är lagom till 100 g pasta som kokas i 1000 ml vatten (1 l).