Avokado- och linssallad med balsamicovinägrett

Tillverkning av bönor, linser och ärtor

Bönor, linser och ärtor kokas efter noggrann sköljning. Därefter hälls bönorna över i förpackningar och pastöriseras. Kokta, konserverade bönor, linser och ärtor är en utmärkt stapelvara, som förvaras i rumstemperatur.

Bönor från hela världen – en basvara i det italienska köket

Bönor odlas och växer på flera platser världen över, bland annat Sydamerika, Kina och Mexico är stora exportörer. Man odlar även bönor i Italien bland annat borlottibönor, som är spräckligt röd-vit-violetta. Färska borlottibönor påminner om våra svenska bondbönor i smak och form.

Torkade bönor blir kokta, konserverade bönor

De torkade bönorna sköljs och tvättas ordentligt för att inga jordrester eller stenar ska finnas kvar. Bönorna blötläggs innan kokningen i ca 12-14 timmar. Hur länge varierar och beror på sort och bönans densitet. Sedan pastöriseras bönorna i 90 grader direkt i förpackningen.

Bönförpackningar i olika storlekar

Bönor, linser och ärtor är gott, bra för kroppen och ett billigt livsmedel. Vi har en mängd olika typer av bönor, linser och ärter, ekologiska och standard. Dessutom finns våra bönförpackningar i flera olika storlekar för att det ska kunna vara lätt att äta bönor.

Våra ekologiska bönor är förpackade i combi-safe-förpackningar, som går att platta ihop och lämna in som pappersförpackningar likt mjölk på återvinningsstationen. Det är praktiskt med förpackningar som när de är förbrukade tar väldigt lite plats. Det finns också en mindre förpackning, 190 g, för den som vill blanda olika typer av bönor i sin maträtt eller bara vill ha en mindre mängd. Dessutom har vi ett sortiment av bönor i konservburk för den som föredrar dessa.

Bönornas ursprung på förpackningen

Vi tycker det är bra att konsumenter efterfrågar ursprungsmärkning på förpackningar, det tyder på en ökad medvetenhet och intresse för mat. Bra att känna till är att märkningslagstiftningen ställer krav på att man endast får skriva ursprungsland/länder om det går att garantera att innehållet i just den förpackningen har sagda ursprung. Detta krav kan beroende på råvarans tillgång vara svårt att alltid möta.

Förpackningsmaterial trycker man av kostnadsskäl, krav på minimikvantiteter och effektiv hantering upp i större volymer i förväg. Om märkningen inte överensstämmer med innehållets ursprung måste förpackningsmaterialet kasseras. Bönor är en jordbruksprodukt som påverkas av väder och vind, vilket gör att vissa skördar blir stora och andra små. Det råder ibland stor brist på vissa råvaror och då kan det finnas behov av att ta från ett annat land, för att inte stå med tomma butikshyllor.

Ekologiska produkter har en vägledning om ursprung genom sin beteckning. IT-BIO-005 anger certifieringsorganets nummer. Enligt förordningen för ekologiska livsmedel ska produkter som är ekologiska märkas med loggan för ekologiskt jordbruk. Under loggan ska man ange certifieringsorganets nummer, vilket identifierar det företag som är ansvariga för kontrollen hos tillverkaren av produkten.

EU/ICKE EU jordbruk innebär att bönornas ursprung varierar från EU och ICKE EU land.