Linsgryta med tomat och fetaost
Vad tycker du?
Mustig och snabblagad linsgryta som toppas med fetaost. En mycket god vegetarisk middag mitt i veckan.
Receptet är framtaget av Zeta.
Ingredienser
Gör så här
Tips!
Svinntips: Får du linsgryta över så håller den i en dryg vecka i kylskåp. Funkar perfekt som pastasås om du vill variera.
Vad tyckte du om receptet?
RÖSTA PÅ RECEPTET (1587)
(1587)Vad tyckte du om receptet?
100 kommentarer
Eva Furingsten Wåhlberg
Toppengod! Efter tips från Zetas demonstatris i butiken lade jag till lätt lufttorkad chorizo! Mums!
Danne
Enkelt och jättegott! Även frun, som är skeptisk till allt som inte kommer från en pizzeria, tyckte att det var ätbart. Det är i sanning ett gott betyg.
Nina
Riktigt gott och mättande 🙂
Teddy
Supergott, tio poäng! Jag som tränar mycket funderar på att addera ytterligare en proteinkälla till grytan. Vad skulle fungera bäst att ha i grytan för att öka mängden protein? Tacksam för tips.
Mariana Handler
Jag lägger till tärnad Halloumi och kikärtor för mer protein.
Teddy
Tack för tipset!
Kajsa
Hej! Jag brukar lägga i både bönor och linser i denna gryta. På grund av att grytan i sig är så smakrik tycker jag att smaken av linserna och bönorna tas bort lite, om man inte älskar dem. Annars går det bra med nästan vad som enligt min erfarenhet!(Och stora mängder linser). Med linser och bönor blir det även vegetariskt och snällt mot plånboken.
Anna Mellberg
Hej Teddy! Roligt att du gillar receptet! Vi har några kollegor som brukar tärna och steka kycklingkött till. Hälsningar vännerna på Zeta
Natalie
Mycket god och matig linsgryta! Kokade den något längre än receptet (Hade gott om tid), men kokade inte linserna längre än enligt förpackning.
Smaken blev verkligen 10/10 speciellt med fetaosten på toppen den gjorde Mycket.
Karin
Så gott och enkelt!
Louise
Gott blev det med färdig pastasås smaksatt med chili. Kokade röda linser. Inget mer salt och ingen peppar och så getost till. Kryddade med ”resterna” av pizzakrydda och provencale. Bra recept för ”man tager vad man haver mat”.
Gunilla
Asså hur gott var inte detta, gör den flera gånger i veckan
Matilda
Kan man frysa in resterna?
Anna Mellberg
Hej Matilda! Det går bra- vi gillar att du tar hand om maten- det är respekt för planeten, råvarorna och alla människor som är inblandade i processerna kring maten. Hälsningar vännerna på Zeta
Madeleine
Väldigt god, snabb och lättlagad. Jag hade i lite färsk bladspenat för jag hade inte persilja. Mkt gott. Kan tänka mig att lite stekt halloumi i fyrkanter kan bli gott till.
Lotta
Så otroligt gott! Fem av fem stjärnor ⭐️
Lotta
Så otroligt gott! Fem av fem ⭐️
Lena
Jättegod linsgryta. Har den ofta i min matlåda och tröttnar inte.
Mättande och dessutom billig.
//Lena
Carina Westerlund
Jättegod och mättande soppa. Har inga uppvärmningsmöjligheter på jobbet så jag åt den kall och det var fantastiskt gott😊👌
My
Låter väldigt spännande! Ska lätt testas i veckan 😍 En fråga, ser att det står att det ska vara två förpackningar fetaost men att det ”ska smulas” i på slutet, innan servering. Tolkar jag det rätt att två hela paket ska smulas ner och att det sedan är så man förvarar det i kylen? Eller ska fetaosten smulas ner inför servering endast? Tack för svar! 🙏🏻Med vänlig hälsning, My
Anna Mellberg
Hej My! Tack för ditt mejl! Du kan smula ner fetaosten inför servering- då blir den lite gott ljummen och det är dekorativt att se den vita osten på grytan. Om det blir rester över är det inget problem att värma upp grytan med fetaosten i. Osten blir krämig och mjuk av värmen- ibland smälter den ut- men det är inte något som påverkar smaken på grytan negativt. Hälsningar Anna på Zeta
Sandra
Otroligt god 😋! En av de godaste vegetariska rätter jag smakat!
Ann-Charlotte
Supergod linsgryta fast vi normalt sett äter väldigt lite vegetarisk mat. Nu blir det ändring på det! Hade en gång i blandade bönor för att fylla ut, blev perfekta matiga matlådor! Har färsk basilika till istf persilja eftersom jag har så mycket egenodlad. Blir jättegott.
Gunilla
Toppengod gryta, kan verkligen rekommenderas. Jag dubblar receptet och fryser in till matlådor.
Sara
Denna var sååå god! Tipsade alla om receptet. Min sambo var inte jättepepp på linsgryta men han tog flera portioner!
Patrik
Första linsgryta som jag provar. Aldrig ätit linser. Tänkte att det blir nog rätt äckligt med i alla fall nyttigt. Blev förvånad över hur gott det blev. Gör denna väldigt ofta. Har i 3 starka chilis eftersom jag gillar starkt.
Anna
Supergod, hade i en nypa färskriven ingefära oxå!
Hade även torkade linser så den kokade 10-12 min å blev kanon❤️
Matilda
Sååå gott, görs ofta här hemma. Sambon som är kritisk till allt som heter vegetariskt älskar den också 🙂
Anna
Älskar det +är lättlagad
Melinda
Supergod och enkel! Funkar även att adderar 4-5 tärnade potatisar (tar dock lite längre tid att tillaga då).
Nea
Överraskande gott och snabbt att tillaga. Mycket gott att äta i skål med sked som en fastare soppa. Går säkert att variera innehållet. Hade i röda linser jag kokade upp separat och la i, samt fyra hackade tomater istället för koncentrat. Och en relativt liten pepparhabanero frukt med kärnor som jag hade i också. Blev stark och gott!
Julie
Såå gott och snabbt och enkelt att göra! Har även haft i svarta bönor tillsammans med linser. Mums!
Anna
Kan man ersätta linserna med tex svarta bönor? Upptäckte att linser va slut hemma:)
Anna Mellberg
Hej Anna!
Svarta bönor på burk låter som ett jättebra alternativ till linser! Lycka till önskar vännerna på Zeta
Daniel
Magisk! Och jag gillar inte ens vegetariskt men den här rätten öppnade upp den världen.
Lägg till en skvätt rödvin samt lite tomatpuré så blir den brutal
Heljä
Toppengod, enkel och snabb tillagning. Nygräddade mini- ciabatta eller annat gott bröd till.
Frida
Hej!
Jag undrar om det går lika bra med gröna linser från påse?
Anna Mellberg
Hej Frida! Vi har inte lagat den här rätten med torkade linser- men det går säkert bra, prova gärna och återkom. Tänk på att addera vatten (eftersom torkade linser drar åt sig vätska) och koka linserna i grytan tills de är mjuka, dvs tillagade. Använder du linser på burk/tetra är de redan tillagade och behöver bara värmas i såsen- därav den korta tillagningstiden. Lycka till önskar vännerna på Zeta
Vit vessla
Känner inte att smakerna gifter sig så väl tyvärr. =/ Tror det hade varit godare med andra kryddor.
Anna Mellberg
Så kan det vara- vi har alla olika smak. Många älskar den här rätten så som den är. Men bra att du vet vilka kryddor du tycker om, då kan du använda dem nästa gång. Det är ju det som är tjusningen med att laga mat- att förändra och experimentera utefter sin egen känsla och smak. Lycka till önskar vännerna på Zeta
Sanne
Jag är besatt! Gör den minst en gång i veckan! Det som blir över använder jag som grund till lasagne dagen efter! Det är så otroligt gott!
Moa
God och enkel!
Stefan Malm
Heeeeelt magiskt gott!!! Är seriöst BIG NO NO till vegetariskt. Meeeeen detta är bland det godaste jag ätit!
Taaack tack
Siri
Supergod, billig och klimatsmart. Sambon var väldigt skeptisk men blev positivt överraskad. Äts ofta här hemma.
Anna Mellberg
Hej Siri! Så roligt att höra! Det är en favorit här också, hälsningar från vännerna på Zeta!
Molly Sundström
Jag älskar den här rätten!
Frances Wikberg
Supergod! Min man önskade den igen. Och han är inte för vegetariskt speciellt mycket. 🙂
Lotta Bjurel
Alternativ till chili? Jag är allergisk.
Anna Mellberg
Hej Lotta! Uteslut chili och krydda lite mer med svartpeppar om du tål det och vill ha lite mer hetta. Grytan blir minst lika god utan chili- det kan jag lova! Lycka till önskar vännerna på Zeta.
Kristina Hedlund
Har lagat den flera gånger. Jättegod!
Felicia
Så underbart god! Ny prisvärd favorit hemma!
Mattis
Helt sjukt gott. Kompisen bjöd på denna rätt och efter det har jag fortsatt tillaga den flera gånger.
Tack Felicia!
Jaana Pettersson
Jättegod och enkel att laga, mums!
Emelie
Sååå god!
Lena
Underbart god!!
Helena o Benny
Såå himla god o så enkel & nyttig! Mmmm…. 😀
Joakim
Har ni inte gjort den? GÖR DET
Sophie Berlin
Underbart – kul att du gillar den Joakim!
Bästa hälsningar,
Sophie på Zeta
Supergod!
Supergod!
Jenny
Supergod! Familjens nya favorit.
Alfrdd
Mycket god!!
Anna
Älskar det..gör det ofta! Det påminner om lukten från mitt barnhem i Italien, pappa var italienare!
Catharina
Mycket gott, alla i familjen gillade den! Hackade ner stjälk selleri också, samt en skvätt vitt vin. Kommer att dubbla nästa gång.
Maria
Hej
Jag gjorde lite extra gott till grytan.Jag hade olika blandade kryddor i. Och tomatpuré, plus, passerade tomater, två st grönsaksbuljong i. Till detta blir det rostad fullkornsbröd till. Hade annars allt som stod enligt receptet. Det blev super gott..
Barbro Johansson
Jättegod, billig och enkel att göra. Inte 25 ingredienser. Jag lär göra denna gryta många gånger till.
Kim
Också god med kyckling i. Passar också bra som förrätt.
Elina Eriksson
Helt otroligt gott! Grymt recept som går jättefort att göra! Rekommenderas starkt!
Eva
Ett toppenrecept! Blev en ny favoriträtt här hemma.
Frida
En riktig favorit här hemma, även av sambon som annars är skeptisk till vegetarisk i allmänhet och bönor/linser i synnerhet. Snabb och enkel att laga är den med!
Sophia
Blev väldigt positivt överraskad över denna rätten. Blev väldigt lyckat! Lite creme fraice på vid servering =)
Caroline
Oj, vad gott detta är!
Tog lite extra chili och lade till en klick yoghurt vid servering, verkligen supergott
Serverade till gäster ihop med surdegsbröd och ett glas rött
Lilianna
Hej!
Hur mycket okokta linser ska jag ta?
Lilianna
Hej!
Vill använda okokta linser (röda). Hur mycket ska jag ta?
Emma Olsson
Hejsan Lillianna,
Du kan använda ca 1 1/2 till 2 dl okokta linser om du vill. Skulle grytan bli tjock i konsistensen kan du alltid späda ut med lite vatten.
Hälsningar, vännerna på Zeta
Klara
Svingod. Hackar ner ett par stjälkar selleri tillsammans med morötterna också.
Christin
Min 1,5 åriga dotter älskar detta!!! Jag har också i svarta bönor!
Emma
Jag och min brukare ska göra denna rätt ikväll och undrar då om de funkar att köra okokta röda linser? 🙂
Anja
Tror det fungerar 😊
Emma Olsson
Hejsan Emma,
Det går jättebra! Tänk bara på att okokta linser behöver koka lite längre samt att späda grytan med lite mer vatten/buljong.
Hälsningar, Vännerna på Zeta
Maria
Jag säger bara mmmmm….Gott och enkelt. 💖
Louise
Hej! Kan man byta ut gröna linser mot röda från zeta? Vad blir skillnaden?
Cici
Jag använde röda linser. Kokte dom inte riktigt klart så dom blev klara i grytan. Smaskens!
Emma Olsson
Hej Louise,
Det går jättebra att byta ut linserna till röd linser. Skillnaden bli inte så stor eftersom att blandas i grytan 🙂
Hälsningar, Emma från Zeta
Linda
Så jääävla gott!!!
Ingrid Göransson
Zetas linsgryta med tomat och fetaost är bara så makalöst god! Alla + och stjärnor som finns vill jag ge till denna rätt, som dessutom är supersnabb att göra! Synd att man inte kan äta samma mat sju dagar i veckan.. .. , vecka ut och vecka in……
Julia
Jättegod linsgryta!
Mats
Suverän enkelt. Med ett gott bröd och ett glas rött så har man en festmåltid.😊
Jessie
Så god Linsgryta! Kommer ha den till fler matlådor garanterat! 😍
Hej!
Något någon provat att frysa?
Ingrid Göransson
Ja, fungerar utmärkt
Emma Olsson
Hejsan,
Vi har inte testat ett frysa in grytan. Så du får gärna testa och återkomma med hur det gick 🙂
Hälsningar, Emma
Eva
Hej! Hur många kalorier är det i en portion av linsgrytan?
Petra
Lägg in allt i Kostbevakningen.se 😊
Daniella
Ungefär 340kcal
Emma Olsson
Hej Eva,
Vi har inte möjlighet att räkna ut kalorier per maträtt. Vi anger energi/kalorier på varje produkt, bästa sättet är att räkan ut kalorier utefter de produkter som receptet innehåller.
Hälsningar, Emma från Zeta
Kajsa Sparrman
Hur stor förpackning gröna linser?
Emma Olsson
Hej Kajsa,
Använd gärna våra Ekologiska gröna linser 380 g.
Hälsningar, Emma från Zeta
Alf Mörnerud
Enkelt och smakrikt!
Jasmine
2 förpackningar finkrossade tomater – hur mångra gram är det? 🙂
Anna Mellberg
Hej Jasmine! Det är 780 g (390+390). Lycka till med att laga till den här riktigt goda grytan. Trevlig helg önskar vännerna på Zeta