Linsgryta med tomat och fetaost

RÖSTA PÅ RECEPTET (1509)

(1509)
Sätt betyg!

Vad tycker du?

15min 15 ingredienser

Mustig och snabblagad linsgryta som toppas med fetaost. En mycket god vegetarisk middag mitt i veckan.

Receptet är framtaget av Zeta.

Ingredienser

portioner
4 - 6
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
2
gul lök, hackad
3
vitlöksklyftor, pressade
1/2
röd chili
1
stor morot, tärnad
2 frp
finkrossade tomater
3 tsk
oregano
2-3 dl
vatten
2
grönsaksbuljongtärning
2 frp
salt
peppar
2 frp
hackad bladpersilja
surdegsbröd

Gör så här

Tips!

Svinntips: Får du linsgryta över så håller den i en dryg vecka i kylskåp. Funkar perfekt som pastasås om du vill variera.

Vad tyckte du om receptet?

RÖSTA PÅ RECEPTET (1509)

(1509)

Vad tycker du?

95 kommentarer

Teddy

Supergott, tio poäng! Jag som tränar mycket funderar på att addera ytterligare en proteinkälla till grytan. Vad skulle fungera bäst att ha i grytan för att öka mängden protein? Tacksam för tips.

Kajsa

Hej! Jag brukar lägga i både bönor och linser i denna gryta. På grund av att grytan i sig är så smakrik tycker jag att smaken av linserna och bönorna tas bort lite, om man inte älskar dem. Annars går det bra med nästan vad som enligt min erfarenhet!(Och stora mängder linser). Med linser och bönor blir det även vegetariskt och snällt mot plånboken.

Anna Mellberg

Hej Teddy! Roligt att du gillar receptet! Vi har några kollegor som brukar tärna och steka kycklingkött till. Hälsningar vännerna på Zeta

Natalie

Mycket god och matig linsgryta! Kokade den något längre än receptet (Hade gott om tid), men kokade inte linserna längre än enligt förpackning.
Smaken blev verkligen 10/10 speciellt med fetaosten på toppen den gjorde Mycket.

Louise

Gott blev det med färdig pastasås smaksatt med chili. Kokade röda linser. Inget mer salt och ingen peppar och så getost till. Kryddade med ”resterna” av pizzakrydda och provencale. Bra recept för ”man tager vad man haver mat”.

Matilda

Kan man frysa in resterna?

Anna Mellberg

Hej Matilda! Det går bra- vi gillar att du tar hand om maten- det är respekt för planeten, råvarorna och alla människor som är inblandade i processerna kring maten. Hälsningar vännerna på Zeta

Madeleine

Väldigt god, snabb och lättlagad. Jag hade i lite färsk bladspenat för jag hade inte persilja. Mkt gott. Kan tänka mig att lite stekt halloumi i fyrkanter kan bli gott till.

Carina Westerlund

Jättegod och mättande soppa. Har inga uppvärmningsmöjligheter på jobbet så jag åt den kall och det var fantastiskt gott😊👌

My

Låter väldigt spännande! Ska lätt testas i veckan 😍 En fråga, ser att det står att det ska vara två förpackningar fetaost men att det ”ska smulas” i på slutet, innan servering. Tolkar jag det rätt att två hela paket ska smulas ner och att det sedan är så man förvarar det i kylen? Eller ska fetaosten smulas ner inför servering endast? Tack för svar! 🙏🏻Med vänlig hälsning, My

Anna Mellberg

Hej My! Tack för ditt mejl! Du kan smula ner fetaosten inför servering- då blir den lite gott ljummen och det är dekorativt att se den vita osten på grytan. Om det blir rester över är det inget problem att värma upp grytan med fetaosten i. Osten blir krämig och mjuk av värmen- ibland smälter den ut- men det är inte något som påverkar smaken på grytan negativt. Hälsningar Anna på Zeta

Ann-Charlotte

Supergod linsgryta fast vi normalt sett äter väldigt lite vegetarisk mat. Nu blir det ändring på det! Hade en gång i blandade bönor för att fylla ut, blev perfekta matiga matlådor! Har färsk basilika till istf persilja eftersom jag har så mycket egenodlad. Blir jättegott.

Sara

Denna var sååå god! Tipsade alla om receptet. Min sambo var inte jättepepp på linsgryta men han tog flera portioner!

Patrik

Första linsgryta som jag provar. Aldrig ätit linser. Tänkte att det blir nog rätt äckligt med i alla fall nyttigt. Blev förvånad över hur gott det blev. Gör denna väldigt ofta. Har i 3 starka chilis eftersom jag gillar starkt.

Anna

Supergod, hade i en nypa färskriven ingefära oxå!
Hade även torkade linser så den kokade 10-12 min å blev kanon❤️

Matilda

Sååå gott, görs ofta här hemma. Sambon som är kritisk till allt som heter vegetariskt älskar den också 🙂

Melinda

Supergod och enkel! Funkar även att adderar 4-5 tärnade potatisar (tar dock lite längre tid att tillaga då).

Nea

Överraskande gott och snabbt att tillaga. Mycket gott att äta i skål med sked som en fastare soppa. Går säkert att variera innehållet. Hade i röda linser jag kokade upp separat och la i, samt fyra hackade tomater istället för koncentrat. Och en relativt liten pepparhabanero frukt med kärnor som jag hade i också. Blev stark och gott!

Julie

Såå gott och snabbt och enkelt att göra! Har även haft i svarta bönor tillsammans med linser. Mums!

Anna

Kan man ersätta linserna med tex svarta bönor? Upptäckte att linser va slut hemma:)

Anna Mellberg

Hej Anna!
Svarta bönor på burk låter som ett jättebra alternativ till linser! Lycka till önskar vännerna på Zeta

Daniel

Magisk! Och jag gillar inte ens vegetariskt men den här rätten öppnade upp den världen.

Lägg till en skvätt rödvin samt lite tomatpuré så blir den brutal

Frida

Hej!
Jag undrar om det går lika bra med gröna linser från påse?

Anna Mellberg

Hej Frida! Vi har inte lagat den här rätten med torkade linser- men det går säkert bra, prova gärna och återkom. Tänk på att addera vatten (eftersom torkade linser drar åt sig vätska) och koka linserna i grytan tills de är mjuka, dvs tillagade. Använder du linser på burk/tetra är de redan tillagade och behöver bara värmas i såsen- därav den korta tillagningstiden. Lycka till önskar vännerna på Zeta

Vit vessla

Känner inte att smakerna gifter sig så väl tyvärr. =/ Tror det hade varit godare med andra kryddor.

Anna Mellberg

Så kan det vara- vi har alla olika smak. Många älskar den här rätten så som den är. Men bra att du vet vilka kryddor du tycker om, då kan du använda dem nästa gång. Det är ju det som är tjusningen med att laga mat- att förändra och experimentera utefter sin egen känsla och smak. Lycka till önskar vännerna på Zeta

Sanne

Jag är besatt! Gör den minst en gång i veckan! Det som blir över använder jag som grund till lasagne dagen efter! Det är så otroligt gott!

Stefan Malm

Heeeeelt magiskt gott!!! Är seriöst BIG NO NO till vegetariskt. Meeeeen detta är bland det godaste jag ätit!

Taaack tack

Siri

Supergod, billig och klimatsmart. Sambon var väldigt skeptisk men blev positivt överraskad. Äts ofta här hemma.

Anna Mellberg

Hej Siri! Så roligt att höra! Det är en favorit här också, hälsningar från vännerna på Zeta!

Lotta Bjurel

Alternativ till chili? Jag är allergisk.

Anna Mellberg

Hej Lotta! Uteslut chili och krydda lite mer med svartpeppar om du tål det och vill ha lite mer hetta. Grytan blir minst lika god utan chili- det kan jag lova! Lycka till önskar vännerna på Zeta.

Catharina

Mycket gott, alla i familjen gillade den! Hackade ner stjälk selleri också, samt en skvätt vitt vin. Kommer att dubbla nästa gång.

Maria

Hej
Jag gjorde lite extra gott till grytan.Jag hade olika blandade kryddor i. Och tomatpuré, plus, passerade tomater, två st grönsaksbuljong i. Till detta blir det rostad fullkornsbröd till. Hade annars allt som stod enligt receptet. Det blev super gott..

Barbro Johansson

Jättegod, billig och enkel att göra. Inte 25 ingredienser. Jag lär göra denna gryta många gånger till.

Frida

En riktig favorit här hemma, även av sambon som annars är skeptisk till vegetarisk i allmänhet och bönor/linser i synnerhet. Snabb och enkel att laga är den med!

Sophia

Blev väldigt positivt överraskad över denna rätten. Blev väldigt lyckat! Lite creme fraice på vid servering =)

Caroline

Oj, vad gott detta är!
Tog lite extra chili och lade till en klick yoghurt vid servering, verkligen supergott
Serverade till gäster ihop med surdegsbröd och ett glas rött

Ingrid Göransson

Zetas linsgryta med tomat och fetaost är bara så makalöst god! Alla + och stjärnor som finns vill jag ge till denna rätt, som dessutom är supersnabb att göra! Synd att man inte kan äta samma mat sju dagar i veckan.. .. , vecka ut och vecka in……

Eva

Hej! Hur många kalorier är det i en portion av linsgrytan?

Emma Olsson

Hej Eva,
Vi har inte möjlighet att räkna ut kalorier per maträtt. Vi anger energi/kalorier på varje produkt, bästa sättet är att räkan ut kalorier utefter de produkter som receptet innehåller.
Hälsningar, Emma från Zeta

Italiensk vecka

Måndag
Måndag
Pasta Maccaronetti Bolognese
Pasta Maccaronetti Bolognese
Tisdag
Tisdag
Ribollita – Toskansk brödsoppa
Ribollita – Toskansk brödsoppa
Onsdag
Onsdag
Stekt lax med saffransfräst fänkål och kapris
Stekt lax med saffransfräst fänkål och kapris
Torsdag
Torsdag
Piadina med tomat, mozzarella, prosciutto cotto
Piadina med tomat, mozzarella, prosciutto cotto
Fredag
Fredag
Pizza med buffelmozzarella
Pizza med buffelmozzarella
Lördag
Lördag
Risotto på svamp och spenat
Risotto på svamp och spenat
Söndag
Söndag
Ossobuco
Ossobuco