olivträd

Kontroll och kvalitetssäkring av olivolja

Hur tillverkas en riktigt smakrik olivolja av god kvalitet? Hur vet man att en olivolja är resultatet av noggrant hantverk, kvalitetstestade metoder och omsorg i varje steg – från olivens ursprung till färdig buteljering? Läs mer om kallpressning, olivsorter, lagring, spårbarhet och hur smaken formas av skördetid och extrahering.

När på säsongen oliverna skördas påverkar olivernas mognadsgrad

För att en kallpressad olivolja, Extra Vergine ska bli riktigt smakrik, med den typiska doften av nyklippt gräs, djup fruktig smak och den angenäma beskan i eftersmaken måste den tillverkas på tidigt skördade oliver, som är gröna och faktiskt omogna. Önskas en mer avrundad, mildare smak och doft ska oljan extraheras ur mogna oliver skördade senare på säsongen. De mogna oliverna som skördas sent kan plockas med hjälp av olika maskiner, medan omogna måste handplockas. 

Snabbt till pressning

När oliverna skördats är det viktigt att de så snabbt som möjligt kommer till pressning eller extrahering, helst inom 24 timmar. Så snart oliverna har plockats så startar en fermentering som gör att olivernas kvalitet försämras. Ju snabbare oliverna kommer till pressning desto bättre kvalitet på olivoljan. 

Lagring

Efter extrahering och filtrering är det viktigt att oljan lagras rätt innan det är dags att hälla den på flaska. Olivoljan tappas på ståltankar där den förvaras mörkt och svalt.

Kvalitetskontroll

Hur kontrolleras olivolja för att man ska veta att den håller god kvalitet. Vad betyder organoleptiskt och kemiskt test. Olivolja är ett av de mest kontrollerade livsmedlen vi har. Varje lot/batch testas av producent både kemiskt (i laboratorium) och organoleptiskt (doft och smak). Varje olja testas dessutom av oberoende, externa paneler godkända av konsortiet (International Olive Council). Även här sker både kemiskt och organoleptiskt test. Inget av testen är överordnat det andra, båda måste vara godkända.