Osso buco på lammlägg

RÖSTA PÅ RECEPTET (143)

(143)

Vad tycker du?

3tim 14 ingredienser

Osso buco är en typisk italiensk rätt som serveras med gremolata. Långkok med lamm som doftar av citron och örter är en tydligare beskrivning. Oemotståndligt gott!

Receptet är framtaget i samarbete med Johanna Westman och Karolina Sparring.

Ingredienser

portioner
4
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
Osso buco
4
bitar lammlägg
1
morot
1
gul lök
1
selleristjälk
2
vitlöksklyftor
1 1/2 dl
vetemjöl
2 1/2 dl
kyckling eller köttbuljong
1 1/2 tsk
finhackad färsk timjan
2
bladpersiljestjälkar
1 tsk
salt
nymald svartpeppar
Gremolata
3 msk
bladpersilja, finhackad
1
vitlöksklyfta, finhackad
1
citron, finrivet skal

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

RÖSTA PÅ RECEPTET (143)

(143)

Vad tycker du?

23 kommentarer

Cecilia Christner Riad

Jag undrar om man kan ersätta läggen med lammbog rakt av?

Anna Mellberg

Hej Cecilia! Det tror jag går alldeles utmärkt. Lycka till önskar vännerna på Zeta

Annika Nordin

Hej
Det står att man ska ha timjan i , ska den ner i grytan?

Anna Mellberg

Hej Annika! Den ska ner i grytan med de andra kryddorna, jag har förtydligat det i receptet nu. Lycka till med matlagningen, hälsningar Anna på Zeta

Barbro Schönning

Använt detta recept flera gånger nu. Så otroligt gott!!! Nog det godaste jag bjudit på. Ever.

Jag har även i en stor paprika i bitar samt 10-20 körsbärstomater. Helt färska och utan tillagning före långkoket. Dessa ingredienser lägger jag på toppen innan stora gjutjärnsgrytan åker in i ugnen.

Totalt blir det en middag som vi kommer att äta både på tu man hand samt med släktingar och vänner.

Rekommenderas!!!

Zeta

Hej Barbro!
Vad roligt och tack för bra tips.
/Susanna på Zeta

Sara

Hur gör man med buljongen?
Flytande eller tärning?

Anna Mellberg

Hej Sara! Det går bra att använda buljong gjord av tärning eller gjord av flytande koncentrerad fond, alternativt att du använder hemkokt buljong. Hälsningar vännerna på Zeta.

Margareta Eliasson

Kan man laga den dagen innan och sen bara värma upp den innan servering?

Anna Mellberg

Hej Margareta! Ja, det går jättebra. Det är till och med så att vi tycker att den är godare dagen efter. Lycka till önskar vännerna på Zeta

Mattias Borre

Tips! Har gjort på ”lammhals” som jag fått sågad i butik, bra styckningsdetalj till detta recept! / MB

Marie

Det här är typ min absoluta favoriträtt. Har lagat det tre gånger nu, helt fantastiskt.

Ang. Buljongen så tar jag motsvarande mängd vatten och en buljongtärning

Marianne

Om vitlök, citron och persilja bara ska vara i gremolatan och inte också i grytan vore det bra att det ändrades under ”ingredienser”. Nu har jag dragit igång ett långkok och har med de ingredienserna i grytan redan, det blir förhoppningsvis gott ändå!

Anna Mellberg

Hej Marianne! Tack för att du tog dig tid att skriva till oss. Persiljestjälkarna ska kokas med köttet och bladen sparas till gremolatan. I ingrediensförteckningen tycker jag nog att det är avdelat med tydlig rubrik för gremolata och tillredning av kött. Hoppas i alla fall att du blev nöjd med smaken, trots de extra ingredienserna- kan tänka mig att det blev gott. Hälsningar vännerna på Zeta

Margiole

Det här var riktigt gott! Passande mat vinterhalvåret.
Serverade med surdegsbaguette, mixad sallad och mustigt rött vin till.

Gunilla Hammar

Hej, tänker göra Ossobucco på lammlägg imorgon för 12 personer, har 3 kg lägg.
Italiensk nyårsafton💥
Vill gärna ha råd om proportioner och mängder när det gäller övriga ingredienser. Hoppas på ett svar snabbt. Tack på förhand.

Emma Olsson

Hejsan Gunilla,
Du kan ändra portionsantal ovan ingrediensförteckningen. Då kommer mått av ingredienser att ändras utefter hur många portioner du vill göra 🙂
Hälsningar, vännerna på Zeta

hampuz

Väldigt god buljong! Dock ännu godare med rött vin i mitt tycke!

hampuz

Ska bladpersilja och citron kokas tillsammans med kött o grönsaker?

Emma Olsson

Hej Hampuz,
Nej, de ska inte kokas tillsammans med köttet. Utan det ska blandas till en gremolata som man sedan ringlar over köttet innan servering.
Hälsningar, Emma från Zeta

Madeleine

Fantastiskt gott. Behövde ha köttet inne lite längre för att det skulle bli ordentligt mört och lossa lätt från ben och senor. Tack för ett bra recept!

Marie Welander

Har gjort bara på kalvlägg tidigare. Men det blir lamm ikväll, som är gott kött. Det blir annars inte så mycket kött i min vardag. Men en hel del pasta, sallad och fetaost, som är gott!

Vårmiddagar i maj

Måndag
Måndag
Pasta strozzapreti med fetaost, paprika och oliver
Pasta strozzapreti med fetaost, paprika och oliver
Tisdag
Tisdag
Risottomix Fyra ostar med räkor och gurka
Risottomix Fyra ostar med räkor och gurka
Onsdag
Onsdag
Pastasallad med pesto och parmesan
Pastasallad med pesto och parmesan
Torsdag
Torsdag
Sparrissallad med lax och mozzarella
Sparrissallad med lax och mozzarella
Fredag
Fredag
Burrata med pesto och tomatsallad
Burrata med pesto och tomatsallad
Lördag
Lördag
Grillad kyckling med gemsallad och halloumi
Grillad kyckling med gemsallad och halloumi
Söndag
Söndag
Fetaostbiffar
Fetaostbiffar