Osso buco på lammlägg
Vad tycker du?
Osso buco är en typisk italiensk rätt som serveras med gremolata. Långkok med lamm som doftar av citron och örter är en tydligare beskrivning. Oemotståndligt gott!
Receptet är framtaget i samarbete med Johanna Westman och Karolina Sparring.
Vad tyckte du om receptet?
RÖSTA PÅ RECEPTET (143)
(143)Vad tyckte du om receptet?
25 kommentarer
Gunilla
Jag gjorde den här i stället för traditonell midsommar mat. Lade bara till färska kösbärstomater, paprika nedriven i bitar samt skivade champinjoner. Vi åt med potatisgratäng och sallad. Himmelskt gott.
Anna Mellberg
Hej Gunilla! Så härligt att höra, hälsar vännerna på Zeta
Cecilia Christner Riad
Jag undrar om man kan ersätta läggen med lammbog rakt av?
Anna Mellberg
Hej Cecilia! Det tror jag går alldeles utmärkt. Lycka till önskar vännerna på Zeta
Annika Nordin
Hej
Det står att man ska ha timjan i , ska den ner i grytan?
Anna Mellberg
Hej Annika! Den ska ner i grytan med de andra kryddorna, jag har förtydligat det i receptet nu. Lycka till med matlagningen, hälsningar Anna på Zeta
Barbro Schönning
Använt detta recept flera gånger nu. Så otroligt gott!!! Nog det godaste jag bjudit på. Ever.
Jag har även i en stor paprika i bitar samt 10-20 körsbärstomater. Helt färska och utan tillagning före långkoket. Dessa ingredienser lägger jag på toppen innan stora gjutjärnsgrytan åker in i ugnen.
Totalt blir det en middag som vi kommer att äta både på tu man hand samt med släktingar och vänner.
Rekommenderas!!!
Zeta
Hej Barbro!
Vad roligt och tack för bra tips.
/Susanna på Zeta
Sara
Hur gör man med buljongen?
Flytande eller tärning?
Anna Mellberg
Hej Sara! Det går bra att använda buljong gjord av tärning eller gjord av flytande koncentrerad fond, alternativt att du använder hemkokt buljong. Hälsningar vännerna på Zeta.
Margareta Eliasson
Kan man laga den dagen innan och sen bara värma upp den innan servering?
Anna Mellberg
Hej Margareta! Ja, det går jättebra. Det är till och med så att vi tycker att den är godare dagen efter. Lycka till önskar vännerna på Zeta
Mattias Borre
Tips! Har gjort på ”lammhals” som jag fått sågad i butik, bra styckningsdetalj till detta recept! / MB
Marie
Det här är typ min absoluta favoriträtt. Har lagat det tre gånger nu, helt fantastiskt.
Ang. Buljongen så tar jag motsvarande mängd vatten och en buljongtärning
Marianne
Om vitlök, citron och persilja bara ska vara i gremolatan och inte också i grytan vore det bra att det ändrades under ”ingredienser”. Nu har jag dragit igång ett långkok och har med de ingredienserna i grytan redan, det blir förhoppningsvis gott ändå!
Anna Mellberg
Hej Marianne! Tack för att du tog dig tid att skriva till oss. Persiljestjälkarna ska kokas med köttet och bladen sparas till gremolatan. I ingrediensförteckningen tycker jag nog att det är avdelat med tydlig rubrik för gremolata och tillredning av kött. Hoppas i alla fall att du blev nöjd med smaken, trots de extra ingredienserna- kan tänka mig att det blev gott. Hälsningar vännerna på Zeta
Margiole
Det här var riktigt gott! Passande mat vinterhalvåret.
Serverade med surdegsbaguette, mixad sallad och mustigt rött vin till.
Gunilla Hammar
Hej, tänker göra Ossobucco på lammlägg imorgon för 12 personer, har 3 kg lägg.
Italiensk nyårsafton💥
Vill gärna ha råd om proportioner och mängder när det gäller övriga ingredienser. Hoppas på ett svar snabbt. Tack på förhand.
Emma Olsson
Hejsan Gunilla,
Du kan ändra portionsantal ovan ingrediensförteckningen. Då kommer mått av ingredienser att ändras utefter hur många portioner du vill göra 🙂
Hälsningar, vännerna på Zeta
hampuz
Väldigt god buljong! Dock ännu godare med rött vin i mitt tycke!
hampuz
Ska bladpersilja och citron kokas tillsammans med kött o grönsaker?
Jens
Nej det är till Gremolatan du ska ha på efter.
Emma Olsson
Hej Hampuz,
Nej, de ska inte kokas tillsammans med köttet. Utan det ska blandas till en gremolata som man sedan ringlar over köttet innan servering.
Hälsningar, Emma från Zeta
Madeleine
Fantastiskt gott. Behövde ha köttet inne lite längre för att det skulle bli ordentligt mört och lossa lätt från ben och senor. Tack för ett bra recept!
Marie Welander
Har gjort bara på kalvlägg tidigare. Men det blir lamm ikväll, som är gott kött. Det blir annars inte så mycket kött i min vardag. Men en hel del pasta, sallad och fetaost, som är gott!