En dag utan pasta är för många italienare helt otänkbart. Om det sen är snäckor eller spagetti som landar på tallriken spelar mindre roll. Det beror mer på det geografiska läget och lokala traditioner. I södra Italien dominerar den kortare pastan, ofta serverad med lättare, tomatbaserade såser och fisk eller skaldjur. I det mer välmående norr är däremot långa pastaformer vanligare, eller färsk pasta med mycket ägg. Såserna är också lite tyngre och gärna gjorda på grädde och smör. I dag är de lokala variationerna inte fullt lika starka, utan många pastavarianter förekommer över hela landet.

Välj pasta bakad på durumvete

Hur pastan tillagas och serveras är sig däremot likt – gärna i djup tallrik med gaffel samt finriven parmesan och olivolja på toppen. Att den är ”Al dente” är också en självklarhet. Få italienare skulle drömma om att äta pasta gjord på fel mjöl och därför få en klibbig massa utan tuggmotstånd på tallriken. Något att fundera på även för svenskarna. Skillnaden på olika sorters pasta är stor och att lägga ett par kronor extra gör stor skillnad. I grunden är pasta billig mat, och då är det synd att inte låta övriga, kanske dyrare ingredienser, helt komma till sin rätt.

Vegetarisk pasta
I jämförelse med italienarna äter vi svenskar blygsamt med pasta, bara 9,5 kg per år mot italienarnas 26 kg per år.

Kokar inte sönder

Pasta gjord på durumvete, ett slags urvete som garanterar att pastan bibehåller spänst och tuggmotstånd måltiden igenom, är alltid bäst. All Zetas pasta är bakad på durumvete, och pastan i Casa Di Luca-serien även på en särskilt utvald sort som heter Kronos. Det är det finaste durumvetet av dem alla.

Den traditionella, italienska måltidsordningen följer samma mönster som den alltid gjort. Först lite gott småplock som stillar den värsta hungern. Sen serveras en mindre portion pasta som primi piatti. Efter det följer en secundo piatti som oftast består av en liten bit kött eller fisk och något grönsakstillbehör – cotorni. Till sist avrundas måltiden med en dolce, något sött.

 

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.