Pastan utgör en av de viktigaste beståndsdelarna i den italienska matkulturen, och den har en lång historia.
Pastan, en kökets hörnpelare
Pastan utgör en hörnpelare i den italienska måltiden och i den italienska matkulturen. En dag utan pasta är för många helt otänkbar. Om det sen är skruvar, rör eller spaghetti, pasta bakad med ägg eller utan, fylld eller ofylld, med en krämig sås eller en sås baserad på tomater spelar mindre roll. Det beror på det geografiska läget och lokala traditioner. I norra Italien är det vanligt att man använder ägg i degen som till exempel i tagliatelle eller fettucine, och serverar den med köttragu som Bolognese eller en ostsås. I de fattigare södra delarna av landet är det vanligare med en pasta gjord på endast mjöl och vatten och där grönsaker och främst då tomater, men även det man fångar i havet som fisk och skaldjur, utgör grunden för de goda såserna.

Pastan i måltiden
I den traditionella italienska måltiden utgör pastan primi piatti, alltså den egentliga första tallriken eller rätten. Man inleder med antipasti, vilket betyder före måltiden, för att sedan avnjuta en god pasta innan huvudrätten som kallas secondi piati. Pastan utgör därför en ganska liten portion, när den på det här sättet är en del i hel måltid.
Vi svenskar, som verkligen är ett pastaälskande folk, konsumerar hela 9 1/2 kilo torr pasta varje år. Med det är trots allt ändå blygsamt jämfört med en årsförbrukning på 26 kilo i södra Italien!
Pastans historia
Ibland hör man att det var Marco Polo som tog med sig pastan hem till Italien från sina resor i östasien under slutet av 1200-talet. Men sanningen är att pastan hade funnits där mycket längre än så. Att blanda mjöl och vatten till en deg som sedan kokas är i själva verket lika grundläggande som urgammal och har av förklarliga skäl uppstått på många av varandra oberoende ställen på vår jord. Under romartiden åt man en rätt som hette laganum och som man länge trodde var som dagens lasagne. Men senare studier har visat att den snarare var en sorts focaccia.
Även om man vet att pastaliknande maträtter har lagats historiskt på många olika platser i världen, så brukar man ändå förära italienarna med att vara först med att torka pasta. Något som gjorde den möjlig att lagra och enkel att transportera.
Den allra äldsta dokumentationen om pasta i det som vi numera kallar Italien är från 1154 i en bok av den arabiske geografen Al Idrisi. Det rör sig om spaghettiliknande, långa trådar som tillverkades i Palermo på Sicilien.De kallades för tria, ett namn som fortfarande förekommer i södra Italien. Ordet spaghetti som betyder snören började in användas förrän på 1800-talet.
Det första receptet på fylld pasta härstammar från 1243, alltså även det många decennier innan Marco Polos resor till Kina!
Tillverkning av pasta i lite större skala startades utanför Neapel i slutet av 1700-talet. Då fanns det 26 pasifici som tillverkade 4 ton pasta om dagen! Det var också napolitanarna som upptäckte, enligt ett recept från 1839, att pastan var mycket godare om man behöll tuggmotståndet, om man kokade den al dente! Tidigare hade man serverat pastan med en grötliknande konsistens, kokt i uppåt 2 timmar!
Men det ska dröja ända till 1950-talet innan bilden av det pastaätande Italien spreds över världen via italienarnas utvandring efter kriget och pasta blev hela världens favorit. I nästan alla italienska filmer från den här tiden ser man hungriga karaktärer frossa i spaghetti och tagliatelle. Det är också nu turismen tar fart ordentligt, och för många blir resan till Italien den första kontakten med pastan och början på en livslång kärlek.
Källor Allt om historia, Bo Hagström; Viva la Pasta