Penne alla vodka
Vad tycker du?
Penne alla vodka är en rätt som enligt rykten serverades på nattklubbar i New York på 80-talet. En riktig klassiker i det italiensk-amerikanska köket. Servera gärna med knaperstekt salsiccia eller pancetta.
Receptet är framtaget av Zeta.
7 kommentarer
RÖSTA PÅ RECEPTET (109)
(109)Ingrid Persson
Så bra få veta detta om alkohol i mat. Man har hört att alkoholen försvinner i maten om man kokar den. Trott det räckte den bara kokade upp. Oftast att man använder vin. Hur gäller det då med koktiden där, för att vara säker? 🌷
Anna Mellberg
Hej Ingrid! Tack för din fråga. Vill man ha en absolut alkoholfri ”Penne alla vodka” så föreslår jag att du utesluter vodkan helt och ersätter den med alkoholfritt matlagningsvin. Rätten blir väldigt god då också! Hälsar vännerna på Zeta
Ewa Forsberg
Ska absolut göra denna ikväll 😋😋
Felicia
Sååå himla gott! Tack för superrecept!
Camilla Jensen
Gjorde denna idag utan vodka dock. Barnen skulle äta 😉 Bästa maten tyckte dem och kan bara hålla med.
Håkan
När vodkan puttrar med tomaten så kokar alkoholen bort, men tomatsmaken blir mer intensiv. Så det är helt OK att bjuda detta till barn eller andra som inte ska/vill dricka alkohol 🙂
Sophie Berlin
Hej Håkan,
Alkohol har en lägre kokpunkt än vatten och börjar koka vid cirka 78°C. Runt 1,5–2 procent av alkoholen försvinner för varje minuts kokning och därför blir alkoholhalten lägre ju längre såsen kokar. Det är därför inte så enkelt att säga exakt när alkoholen är helt borta. Vill man servera rätten till barn och är osäker på alkoholen går det utmärkt att utesluta vodkan alt byta ut till vatten eller alkoholfritt matlagningsvin.
Eller varför inte laga en helt annan rätt med pasta penne och tomatsås, tex den här: https://www.zeta.nu/recept/pennette-rigate-med-italiensk-fyllig-tomatsas/
Vänliga hälsningar,
Sophie på Zeta