Penne alla vodka

RÖSTA PÅ RECEPTET (32)

(32)

RÖSTA PÅ RECEPTET (32)

(32)

Vad tycker du?

25min
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Zeta 50 år

Recept, tips och inspiration! Få italienska smaker och medelhavsmat varje vecka.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Penne alla vodka är en rätt som enligt rykten serverades på nattklubbar i New York på 80-talet. En riktig klassiker i det italiensk-amerikanska köket. Servera gärna med knaperstekt salsiccia eller pancetta.

Receptet är framtaget av Zeta.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Zeta 50 år

Recept, tips och inspiration! Få italienska smaker och medelhavsmat varje vecka.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ingredienser

portioner
4
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
2-3 st
hackade schalottenlökar
2 st
hackade vitlöksklyftor
1/2
hackad röd chili
1/2 dl
1/2 dl
vodka
1/2 burk
1 dl
pastavatten
salt och peppar
Till servering
basilikablad
knaperstekt Salsiccia

Gör så här

4 kommentarer

RÖSTA PÅ RECEPTET (32)

(32)
Tack!

Camilla Jensen

Gjorde denna idag utan vodka dock. Barnen skulle äta 😉 Bästa maten tyckte dem och kan bara hålla med.

Håkan

När vodkan puttrar med tomaten så kokar alkoholen bort, men tomatsmaken blir mer intensiv. Så det är helt OK att bjuda detta till barn eller andra som inte ska/vill dricka alkohol 🙂

Sophie Berlin

Hej Håkan,
Alkohol har en lägre kokpunkt än vatten och börjar koka vid cirka 78°C. Runt 1,5–2 procent av alkoholen försvinner för varje minuts kokning och därför blir alkoholhalten lägre ju längre såsen kokar. Det är därför inte så enkelt att säga exakt när alkoholen är helt borta. Vill man servera rätten till barn och är osäker på alkoholen går det utmärkt att utesluta vodkan alt byta ut till vatten eller alkoholfritt matlagningsvin.
Eller varför inte laga en helt annan rätt med pasta penne och tomatsås, tex den här: https://www.zeta.nu/recept/pennette-rigate-med-italiensk-fyllig-tomatsas/
Vänliga hälsningar,
Sophie på Zeta