Vodkapasta Penne alla vodka

RÖSTA PÅ RECEPTET (144)

(144)
Sätt betyg!

Vad tycker du?

25min 11 ingredienser

Penne alla vodka är en rätt som enligt rykten serverades på nattklubbar i New York på 80-talet. En riktig klassiker i det italiensk-amerikanska köket. Servera gärna med knaperstekt salsiccia eller pancetta. Känd från TikTok som Vodkapasta.

Receptet är framtaget av Zeta.

Ingredienser

portioner
4
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
2 st
schalottenlökar, hackade
2 st
vitlöksklyftor, hackade
1/2
röd chili, hackad
2 msk
vodka
1-2 dl
pastavatten
salt
nymalen svartpeppar
Till servering
Zeta Parmigiano Reggiano,
basilikablad
knaperstekt Salsiccia

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

RÖSTA PÅ RECEPTET (144)

(144)

Vad tycker du?

8 kommentarer

Lämna ett svar till Camilla Jensen Avbryt svar

Ingrid Persson

Så bra få veta detta om alkohol i mat. Man har hört att alkoholen försvinner i maten om man kokar den. Trott det räckte den bara kokade upp. Oftast att man använder vin. Hur gäller det då med koktiden där, för att vara säker? 🌷

Anna Mellberg

Hej Ingrid! Tack för din fråga. Vill man ha en absolut alkoholfri ”Penne alla vodka” så föreslår jag att du utesluter vodkan helt och ersätter den med alkoholfritt matlagningsvin. Rätten blir väldigt god då också! Hälsar vännerna på Zeta

Camilla Jensen

Gjorde denna idag utan vodka dock. Barnen skulle äta 😉 Bästa maten tyckte dem och kan bara hålla med.

Håkan

När vodkan puttrar med tomaten så kokar alkoholen bort, men tomatsmaken blir mer intensiv. Så det är helt OK att bjuda detta till barn eller andra som inte ska/vill dricka alkohol 🙂

Sophie Berlin

Hej Håkan,
Alkohol har en lägre kokpunkt än vatten och börjar koka vid cirka 78°C. Runt 1,5–2 procent av alkoholen försvinner för varje minuts kokning och därför blir alkoholhalten lägre ju längre såsen kokar. Det är därför inte så enkelt att säga exakt när alkoholen är helt borta. Vill man servera rätten till barn och är osäker på alkoholen går det utmärkt att utesluta vodkan alt byta ut till vatten eller alkoholfritt matlagningsvin.
Eller varför inte laga en helt annan rätt med pasta penne och tomatsås, tex den här: https://www.zeta.nu/recept/pennette-rigate-med-italiensk-fyllig-tomatsas/
Vänliga hälsningar,
Sophie på Zeta

Antipasti - Småplock på italienska

Torta fritta – friterat bröd
Torta fritta – friterat bröd
Torta fritta är ett friterat bröd som är vanligt i norra Italien där...
Torta fritta är ett friterat bröd som...
Antipastispett
Antipastispett
Antipasti med en blandning av italienska smaker. Går enkelt att förbereda på assiett...
Antipasti med en blandning av italienska smaker....
Bruschetta alla caprese
Bruschetta alla caprese
Vitt surdegsbröd med mozzarella, basilika och tomat - en vitlöksdoftande enkel sensation!
Vitt surdegsbröd med mozzarella, basilika och tomat...
Tryffelsalami med parmesankräm
Tryffelsalami med parmesankräm
Tryffelsalami och parmesankräm rör du ihop på 10 min. Ett perfekt drinktilltugg eller...
Tryffelsalami och parmesankräm rör du ihop på...
Italienska charkuterier
Italienska charkuterier
Italienska charkuterier och småplock som passar utmärkt som del av en buffé eller...
Italienska charkuterier och småplock som passar utmärkt...