Två som gärna gör tvärt om är Desirée Jaks och Olle Broström, två unga stjärnkockar och deltagare i Sveriges Juniorkocklandslag. Med dem vid spakarna intar bönan lätt middagsscenen, ett lyckokast för både smaklökar och mage.
Tål att kryddas
Inom bönfamiljen finns en mängd varianter och smakerna skiftar, från mild nöt och smörig mandel till en mer sötaktig ton.
-Visst finns det nyanser, men grundsmaken är mild vilket gör det både tacksamt och roligt att experimentera i kryddhyllan. Sen gillar jag att bönors klimatpåverkan är liten i jämförelse med kött, och att risken för att de slängs är minimal eftersom hållbarheten är så lång, säger Desirée Jaks, som till vardags arbetar på restaurang Agrikultur i Stockholm.
Flärdfull mat av bönor
En festlig bönrätt som dessutom mättar bra är Desirées bakade rödbetor med kikärtskräm. Läckrast blir rätten serverad på tallrik. Kikärtskrämen, fint kryddad med kummin, fänkålsfrön samt citron, placeras i botten och de rostade rödbetsklyftorna läggs ovanpå. Därefter dekoreras hela härligheten med riven burrata, körsbär marinerade i balsamvinäger samt tunt hyvlad fänkål och silverlök.
Bra mat till goda tarmbakterier
Bönornas hälsoaspekter bör också nämnas. Bakterierna i tarmen är en viktig del av immunförsvaret, och de fullkomligt älskar bönor. När tarmbakterierna kalasar på kostfibrerna som finns i bönor, sänks hungerhormonet i kroppen medan mättnadshormonet ökar. En bra sak.
-Bönor bidrar även till en bättre blodsockerbalans i kroppen, och det verkar sitta i mellan elva till fjorton timmar efter det att man ätit bönor, berättar Desirée.
-Genom att äta varierat och gärna olika sorters fiber kan man gynna goda tarmbakterier och på så sätt stärka immunförsvaret. Att det samtidigt smakar gott gör ju ingenting, avslutar Olle som till vardags är kock på restaurang Esperanto i Stockholm.