Recept Bönrisotto med champinjoner och chorizo - Zeta

Bönrisotto med champinjoner och chorizo

Smakrik bönrisotto med champinjoner och chorizo. Uteslut chorizo om du vill ha ett vegetariskt alternativ.

Tillagning

När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.

Öppna inköpslista
Klar
Tillvägagångssätt

Värm en stekpanna och stek champinjonerna på hög värme i olja, tills de börjar ta färg i ca 1 min.

Tillsätt då vitlök och salta, fortsätt steka i ytterligare 2 min

Avsluta med en skvätt citron och lyft av svampen från stekpannan.

Värm en tjockbottnad kastrull och fräs schalottenlöken i 2 msk olivolja på medelvärme, tills löken börjar bli mjuk men inte tar färg, ca 2 min.

Tillsätt riset och fortsätt fräsa i ca 3 min. Häll på vinet och låt koka ihop, häll på ½ l buljong och fortsätt sjuda riset under omrörning.

Späd riset med den varma buljongen med ca 2 dl åt gången och rör om kontinuerligt under kokningen.

Koka i ca 18 min tills all buljong är tillsatt och riset har lite tuggmotstånd kvar. När riset har kokat cirka halva tiden, tillsätt kantarellerna.

Sätt ugnen på 200 grader under tiden riset sjuder.

Skala av chorizon och smula ner den i mindre bitar på en plåt. Rosta av chorizon i ugnen i ca 10–15 min tills den har fått fin färg och är krispiga.

Häll av bönorna och skölj dem under kallt vatten. När riset har kokat klart, dra av kastrullen från värmen och tillsätt den finrivna parmesanen.

Blanda om väl då osten kommer reda av risotton när den har smällt, smaka av med muskotnöt, salt och nymalen svartpeppar.

Toppa med chorizon och timjan och servera direkt!

Stäng

Inköpslista

Stäng
  • Tips

Bli inspirerad av Zeta

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.