Pesto Genovese​

Produktionen av Pesto Genovese är strikt kontrollerad av något som heter Il Consorzio del Pesto Genovese. Tillagningsproceduren är även den reglerad och enligt lag får den ursprungsskyddade liguriska peston endast innehålla sju ingredienser.

Liguriska peston innehålla sju ingredienser

Man får producera, paketera och sälja max 5 kg åt gången för att garantera kvalitet och hålla produktionen på en hantverksmässig nivå. Tillagningsproceduren är även den reglerad och enligt lag får den ursprungsskyddade liguriska peston endast innehålla följande sju ingredienser:

  1. Minst 25 procent Basilico Genovese från Pra’, ett område i Genova där basilikan är så specifik att den fått benämningen DOP. Det är främst de unga bladen som används till Pesto Genovese.
  2. Italiensk olivolja extra virgin
  3. Parmigiano Reggiano DOP eller Grana Padano DOP
  4. Pecorino Sardo DOP, från Sardinien
  5. Vitlök från Vessalico som är mild i smaken och mer lättsmält
  6. Italienska pinjenötter
  7. Italienskt havssalt

Basilika i Pesto alla Genovese

Det finns många produkter som går under det här namnet och här kan ingredienserna variera något mellan olika ostar, nötter och oljor. Det som dock alltid ska finnas i en pesto alla Genovese är basilika och att texturen ska vara lik originalet, det vill säga tät med bitar kvar och inte mixad. Här finns inga regler att följa och det är därför lätt att bli förvirrad som konsument då namnen är snarlika. Även Pesto alla Genovese är dock erkänd som traditionell ligurisk livsmedelsprodukt av det italienska jordbruksministeriet.

Recept på pesto